Live

10 miliarde de doze de vaccin, estimate pentru anul acesta. Care sunt principalele obstacolele în calea creşterii producţiei

Data publicării:
Doze de vaccin anti-COVID. Foto: GettyImages

Companiile farmaceutice consideră lipsa materiilor prime, cauzată de piedicile de export, ca fiind unul dintre principalele obstacole în calea creşterii producţiei de vaccinuri împotriva COVID, scrie Agerpres, preluând agenţia EFE. Un alt factor care afectează producția îl constituie noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, mai contagioase şi care pot provoca simptome mai severe. Totuși, marii producători farmaceutici se așteaptă ca în acest an să fie produse 10 miliarde de doze de vaccin.

Vaccinurile pot avea sute de componente şi este suficient ca unul singur să lipsească pentru ca întreaga linie de producţie să fie oprită, a explicat un reprezentant al companiei GSK, Roger Connor, la o conferinţă online organizată de Federaţia internaţională a producătorilor farmaceutici (FIPF). GSK nu produce niciun vaccin anti-COVID, dar are un acord cu compania Novavax pentru a fabrica serul acesteia odată ce va fi autorizat.

Participanţii la conferinţă au remarcat, de asemenea, limitele transferurilor de tehnologie pentru producţia de vaccinuri.

"Transferul de tehnologie trebuie încurajat, dar aceasta nu se poate face cu entităţi care nu au experienţă în fabricarea de vaccinuri", a spus reprezentantul laboratorului indian Bharat Biotech, Sai Prasad.

"Realizarea vaccinurilor este un proces foarte complicat. Dacă privim la industria farmaceutică în ansamblul ei vedem că există mii de companii, dar cele care produc vaccinuri abia pot fi numărate cu două cifre, aşadar trebuie să fim atenţi cui îi transferăm tehnologia şi dacă acesta o poate gestiona", a mai sesizat Sai Prasad, director de calitate al companiei indiene care va produce vaccinul Covaxin.

Suspendarea patentelor de fabricație, respinsă

Reprezentanţii companiilor farmaceutice la conferinţă s-au pronunţat împotriva ideii suspendării temporare a patentelor de fabricaţie. Această propunere, avansată de guvernele din India şi Africa de Sud, este discutată de o jumătate de an în cadrul Organizaţiei Mondial a Comerţului (OMC), unde un grup de ţări dezvoltate, plus Brazilia, o resping.

Fabricarea vaccinurilor este o ştiinţă care necesită un know-how foarte specific şi un personal înalt calificat, prin urmare copierea vaccinurilor nu este atât de simplă cum i s-ar putea părea cuiva străin de această tehnologie, fiind necesară garantarea unor standarde de securitate şi calitate similare, justifică Sai Prasad.

10 miliarde de doze de vaccin anul acesta

La rândul său, consilierul delegat al companiei Moderna, Stéphane Bancel, şi-a exprimat preocuparea faţă de variantele coronavirusului şi impactul acestora, mai ales în ţările din emisfera sudică. El a subliniat în acest sens că laboratorul american, anticipând apariţia unor noi variante, lucrează pe baza unui vaccin multivariante, vaccinurile create prin tehnologia ARN mesager (ARNm), cum este cel produs de Moderna, fiind mai uşor adaptabile schimbărilor generate de noile variante.

Totuşi, în pofida dificultăţilor menţionate, FIPF crede că anul acesta vor putea fi produse circa zece miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, un salt considerabil al capacităţii de producţie, dacă avem în vedere că înaintea pandemiei producţia vaccinurilor cunoscute însuma la nivel global circa cinci miliarde de doze.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tribunalul General al UE condamnă Comisia Europeană pentru lipsă de transparență la achiziţia de vaccinuri anti-COVID

Comisia Europeană va propune achiziții militare comune, după modelul procedurii folosite în cazul vaccinurilor COVID-19

Guvernul caută avocat să-l apere în procesul cu Pfizer

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a ne obliga să plătim vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

Partenerii noștri