România riscă o amendă usturătoare de la UE. Parlamentul amână de 3 ani legea confiscării extinse a bunurilor obținute prin infracțiuni
În plină criză economică, România ar putea încasa o amendă usturătoare de la Uniunea Europeană. Totul din cauza unei legi uitate de aproape trei ani în sertarele Parlamentului. Culmea este că adoptarea acesteia ar putea aduce mai mulți bani la buget. Este vorba despre transpunerea în legislația noastră a unei directive europene privind confiscarea extinsă a bunurilor obținute prin infracțiuni.
Atac în Parlamentul României. Un bărbat a provocat un incendiu și a reușit să fugă
Ce spune poliția despre atacul de la Parlament
Orașul din România în care ești amendat dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
Nicuşor Dan: „Sunt îngrijorat că dreapta nu se coalizează la nivel naţional”
Schimbări importante în Codul Rutier
Cum explică Vîlceanu scandalul cu Roman din Parlament
Un bărbat a fost filmat agățat de portiera unei mașini în mers
Șoșoacă îl acuză pe Iohannis că bagă România în război
VIDEO. Şofer prins cu 275 km/h. Poliția: Suntem impresionaţi de performanţa ta
În 2014 Uniunea Europeană adopta Directiva privind sechestrul și confiscarea extinsă a bunurilor dobândite în urma unor infracțiuni.
România avea termen până în octombrie 2015 să transpună legislația europeană, în cea națională. A făcut-o însă doar parțial, iar Comisia Europeană a solicitat reglementări suplimentare.
Abia în 2017 a fost elaborat proiectul de lege care le cuprinde, dar acesta zace și în prezent în sertarele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.
Concret, proiectul de lege extinde aria de aplicare a confiscării bunurilor obținute ilicit. În primul rând măsura va putea fi aplicată orcărui tip de infracțiune, inclusiv celor de serviciu. Astfel, cei condamnați pentru abuz în serviciu, de exemplu, vor putea fi supuși confiscării extinse.
În prezent acest tip de infracțiune nu este prevăzut în lege. Mai mult decât atât, confiscarea va putea viza și bunurile transferate către alte persoane. O metodă des folosită de infractori pentru a-și pune la adăpost averea de măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciilor.
Nu în ultimul rând, legea permite judecătorilor să ia orice împrejurare în considerare pentru dispunerea confiscării extinse, nu doar neconcordanța între averea deținută și veniturile legale ale persoanei vizate.
Anul acesta România a fost deja sancționată cu o amendă de 3 milioane de euro pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor
Pentru neadoptarea acestor prevederi din legislația europeană, România este în procedură de infringement. În 2018 a fost declanșată etapa premergătoare sesizării Curții de Justiție Europeane.
Pentru a evita acest lucru și o eventuală amendă consistentă, tot ce trebuie să se întâmple este ca legea, deja votată de Senat, să fie adoptată și de Camera Deputaților, care este forul decizional.
Anul acesta România a fost deja sancționată cu o amendă de 3 milioane de euro pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor. Interesnt este că și în acest caz este vorba tot de o lege din domeniul justiției.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News