România renunță la licitația pentru rachete antinavă. Acestea vor fi luate direct de la americani, prin procedura „guvern la guvern”
Ministerul Apărării Naționale a publicat pe site-ul propriu un proiect de hotărâre a Guvernului, aflat în prezent în dezbatere publică, prin care România va achiziționa rachete antinavă direct de la americani, printr-o achiziție de tipul „guvern la guvern”. Mai exact, este vorba despre așa-numitul „sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, adică baterii mobile de coastă moderne care să apere litoralul Mării Negre.
Prin această decizie, România renunță la organizarea unei licitații pentru cumpărarea acestor sisteme. Practic, actuala hotărâre de guvern, aflată în dezbatere publică, este pentru abrogarea unei hotărâri de guvern din 2018 prin care era stabilite condițiile licitației pentru achiziția acestor rachete.
Astfel, în nota de fundamentare a actului administrativ se explică de ce s-a renunţat la licitaţie: „În etapa a doua a procedurii specifice a depus ofertă un singur operator economic care nu a răspuns solicitărilor de clarificări și nu a dorit să mai continue negocierile, situație care a condus la anuarea procedurii specifice”.
În urma unei analize, Forțele Navale Române au decis că cele mai performante rachete antinavă ar fi cele americane.
„În urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM).
Foțele Navale Române vor avea acces la „biblioteca” de ținte navale a Guvernului SUA
Unul dintre avantajele acestei achiziții, conform proiectului de hotărâre, îl reprezintă „accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai țintelor (acces la bazele de date clasificate proprietate a Guvernului SUA”. Practic, este vorba despre accesul la „biblioteca” de imagini și amprente termice ale navelor „inamice”, cu ajutorul cărora o rachetă antinavă își sporește eficacitatea.
NSM este o rachetă antinavă de ultimă generație, cu o rază de peste 185 kilometri, capabilă astfel să fie lansată dincolo de linia orizontului și dezvoltată de firma americană Raytheon în parteneriat cu Kongsberg Defense Aerospace (Norvegia).
Compania americană Raytheon mai produce interceptorii pentru sistemele antiaeriene Patriot, care au fost și ele achiziționate direct de la americani, printr-o procedură de tip „guvern la guvern” („government to government”).
În prezent, Forțele Navale sunt dotate cu baterii de coastă care au rachete antinavă sovietice de tipul „P 21 Termit”, bazate pe o rachetă proiectată în anii '50 și modernizată în anii '70.
Obiectivul de înzestrare cu rachete moderne NSM pentru Forțele Navale Române este anul 2024.
Valoarea estimată pentru programul Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă este de minimum 137 milioane de euro (fără TVA).
Editor web: Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News