Video România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Profesor de economie: „Ne vom aștepta la creșteri de prețuri la 1 ianuarie 2025”
România este campioana scumpirilor în Uniunea Europeană pentru a șaptea lună la rând, potrivit celor mai recente date Eurostat. Chiar dacă inflația a scăzut în septembrie față de august, prețurile de la noi au crescut cel mai mult, comparativ cu alte țări. Economiștii explică faptul că scăderea inflației nu înseamnă prețuri mai mici și spun că, pe viitor, trebuie să ne asteptăm chiar la noi scumpiri la raft. Adică ar putea urma un Crăciun și mai scump.
Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 % în septembrie. Deși în scădere, rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, conform Eurostat. Economiștii spun că deficitul bugetar mare al României va duce la scumpiri.
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
Carnea de pasăre se scumpește la sfârșit de an. Cu ce prețuri se va vinde înainte de Crăciun
"Se discută din ce în ce mai des de creșterea taxelor și impozitelor din 2025. Acest lucru va însemna un cost mai mare pentru antreprenori. Iar antreprenorii vor face un lucru foarte simplu. Vor arunca toate aceste costuri cu taxe și impozite în prețuri. Așa că, inevitabil, chiar dacă momentan Banca Națională a României a încercat prin politicile monetare să țină în frâu inflația, acest lucru nu cred că va mai fi posibil, începând cu anul viitor. Ne vom aștepta, din nou, la creșteri de prețuri odată cu 1 ianuarie 2025", spune Radu Ciobanu, profesor de economie.
Ministrul Agriculturii are un proiect de plafonare a adaosului comercial pentru produsele procesate în România. Nu doar pentru alimentele de bază, așa cum este acum.
"În anumite perioade de cumpănă, se poate lua în considerare o plafonare a prețurilor, dar nu mai mult de 2-3 luni. Nu poți să mergi cu o plafonare a prețurilor pe un întreg ciclu agricol, pe un an, pentru că acest lucru va însemna, poate, prețuri ținute în frâu pe o perioadă scurtă de timp, după care va urma explozia", este de părere Radu Ciobanu.
Ministerul Agriculturii transmite că prețurile alimentelor au crescut cu 3,8 %, sub inflația generală și asta tocmai datorită plafonării adaosului produselor de bază.
Editor : B. G.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News