Live

Video Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării. Măsurile anunțate de Ministerul Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
2.000 de doze de vaccin antitetanos sunt trimise în județul Galați, unde este risc crescut de infectare, în urma inundațiilor. Foto: Profimedia

Aproximativ 2.000 de doze de vaccin antitetanos sunt trimise în județul Galați, unde este risc crescut de infectare, în urma inundațiilor. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a atras atenția, la Digi24, că apa din fântâni nu mai este potabilă și le-a recomandat oamenilor să consume doar apă îmbuteliată sau furnizată de autorități.

În mai multe zone ale județului sunt probleme cu apa nepotabilă, atât cu cea de la rețea cât și din fântâni, fiind un risc major pentru sănătatea locuitorilor. Reprezentanții DSP lucrează la analizele de apă, măsoară nivelul clorului, iar fântânile urmează să fie dezinfectate, pentru ca sănătatea oamenilor să nu fie în pericol.

„Ne aflăm în mediul rural, unde sunt mulți locuitori care folosesc încă fântâni. În mod evident, în locurile unde ele au fost inundate apa este nepotabilă și, de asemenea, chiar și acolo unde nu s-a produs inundația, dar ploile au fost foarte abundente, s-au produs infiltrații. Există recomandarea fermă din partea noastră să se consume exclusiv apă îmbuteliată sau furnizată de autorități până la dezinfecția acestor fântâni. Ele sunt evaluate în momentul de față de Direcția de Sănătate Publică din Galați, calitatea apei, mă refer atât din rețea, cât și din fântâni și ele sunt verificate și clorinate, dezinfectate, pentru ca apa să poată să devină potabilă”, a declarat pentru Digi24 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Totodată, Ministerul Sănătății a trimis 2.000 de doze de vaccin antitetanos, după ce Direcția de Sănătate Publică din Galați a transmis că acesta sunt necesare pentru a evita posibile infectări. Mai exact, în timpul inundațiilor, crește riscul de infecții cu tetanos, care este cauzat de o bacterie aflată în sol și praf. Astfel, rănile deschise și tăieturile permit bacteriei să intre în corp, vaccinarea fiind importantă pentru prevenirea bolii.

„Important este să continuăm măsurile de informare și bineînțeles, de furnizare a apei către către cetățenii care sunt afectați. Acolo unde ambulanțele nu pot să ajungă, noi nu putem să facem altceva decât să apelăm și noi la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care poate să asigure un eventual transport dintr-o zonă afectată către o zonă sigură, de unde pot fi preluați de către ambulanță”, a mai menționat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Pericolul nu a trecut, încă, pentru oamenii din zonele afectate de inundații. Hidrologii au prelungit avertizarea Cod Roşu privind depăşirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din judeţele Galaţi şi Vaslui. Situația este tragică în județul Galați, unde șase oameni au murit înghițiți de ape, iar autoritățile continuă acțiunile de căutare pentru o persoană dispărută.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Tusk, la 85 de ani de la invadarea Poloniei, acum inundată: Nu vă speriați dacă trupele germane ajung în orașul vostru

Cel puțin 24 de persoane au murit din cauza inundațiilor din Europa. Șapte persoane au murit din cauza viiturilor în România

Italia, lovită de inundații. „Suntem într-o urgență totală”. Sute de persoane au fost evacuate

Trei coduri galbene de vreme rea pentru estul și sud-estul țării: ploi torențiale și vânt puternic

Partenerii noștri