Live

Revine „taxa pe stâlp”, invenția guvernului Ponta. Toate firmele vor plăti 1,5% din valoarea construcțiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
Peste noapte au apărut taxe noi în ordonanța austerității Foto: Getty Images

Modificare cu impact uriaș pentru companiile private în proiectul de ordonanță a austerității. Concret, acestea vor avea de plătit o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora. Aceasta amintește de celebra „taxă pe stâlp” introdusă de guvernul Ponta în 2014 și eliminată în 2017.

Ministerul Finanțelor a publica duminică în transparență decizională proiectul de ordonanță a austerității. Printre noutăți se regăsește o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora, impusă tuturor firmelor. Sectoarele industriale sunt și ele afectate, urmând astfel să se aplice unor construcții precum silozuri, antene de telecomunicații, panouri electrice ș.a.

„Taxa pe stâlp” a fost intrudusă prima oară de guvernul Ponta în 2014, cu un cuantum al impozitului de 1,5% din valoarea construcțiilor. Ulterior, ea a fost eliminată de la 1 ianuarie 2017.

Ce prevede actualul proiect de OUG:

Art. LXVI Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

16. La articolul 498, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea urmatorul cuprins: ”

(1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al UAT-urilor impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.

(2) În situaţia în care, în cursul anului curent, se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii construcţiilor menţionate la art. 497, impozitul pe construcţii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor.”

Conform proiectului, taxa va fi plătită de:

  • persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte
  • persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;
  • persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
  • persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.

Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Proiectul „ordonanței austerității” a fost publicat oficial, duminică, în dezbatere publică, de către Ministerul Finanțelor. Varianta finală a apărut însă cu noi taxe introduse peste noapte. Sunt scoase de la 1 ianuarie facilitățile pentru angajații din IT, construcții și agricultură, pragul de impozitare pentru microîntreprinderi e înjumătățit, iar cei care încasează dividende de la anul vor datora un impozit mai mare.

Editor : I.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A apărut alături de o tânără cu 51 de ani mai mică și internetul a ”explodat”. Care e, de fapt, adevărul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce răspunde Tanczos Barna, întrebat dacă se ia în calcul anularea „taxei pe stâlp”

Ce spune un profesor de economie despre „taxa pe stâlp”: E mai nocivă decât creşterea TVA

Consultant fiscal, despre ordonanța austerității: „Aproape normală. Voucherele de vacanță, o mizerie”

DOCUMENT. Forma finală a „ordonanței trenuleț”. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern

Partenerii noștri