FOTO VIDEO Focuri de artificii spectaculoase la Revelionul din 2018
Am ajuns în prima zi a anului 2018, pe care oamenii din întreaga lume au întâmpinat-o cu speranța că va fi un an mai bun. A fost un an agitat 2017, mai ales pe scena politică - și asta nu numai la noi -, iar nerăbdarea de a trece de pragul unui an plin de evenimente este suportată parcă mai ușor alături de familie, prieteni, muzică și distracție. Nu e de mirare că românii au luat cu asalt destinațiile turistice, piețele, restaurantele, mallurile. Unii au cautat cu siguranță zăpada și iarna, pentru că vremea este în aceste zile, la noi, mai degrabă ca de primăvară. Ca în fiecare an, am fost cu ochii și pe revelioanele de pe alte meridiane, în căutarea celui mai spectaculos foc de artificii.
GALERIE FOTO. (Clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte. Foto: ©Guliver/GettyImages și ©Shutterstock)
ACTUALIZARE 7:00 Anul Nou a ajuns la New York, acolo unde a fost primit cum numai newyorkezii știu să o facă: cu tradiționalul sărut în Time Square, în acordurile melodiei „New York, New York” cântate de Frank Sinatra. Sunt momente emoționante, iar camerele de televiziune au surprins și o cerere în căsătorie:
Crăciunul la munte, preferat de turiști
21 de milioane de euro din bani publici pentru 5896 de concerte
Artificii scăpate de sub control la o petrecere
Bilanțul nopții de Revelion la Ambulanța București-Ilfov
Spectacol cu artificii magnific în Sydney
Artificiile și petardele, un pericol în noaptea de Revelion
Se circulă bară la bară spre stațiunile de pe Valea Prahovei
Premierul Franței: „Al cincilea val e deja aici”
Guvernul pregătește relaxări de sărbători
ACTUALIZARE 4:00 Noul an a trecut Oceanul și a ajuns deja și pe continentul american. La Rio de Janeiro a fost întâmpinat, ca de obicei, cu o petrecere imensă pe plaja Copcabana și cu un impresionant și colorat foc de artificii.
ACTUALIZARE 2:00 Europa întreagă a trecut în 2018. Anul Nou a sosit și pe meridianul GMT, adică la Londra, unde a avut loc unul dintre cele mai frumoase focuri de artificii de la Revelionul 2018. Big Ben a dat semnalul:
ACTUALIZARE 1:00 Și Europa Occidentală a intrat în 2018. Ca de obicei, noul an a fost întâmpinat cu lumini și artificii la Poarta Brandenburg din Berlin.
ACTUALIZARE 0:00. România a intrat în 2018. Este anul în care vom marca 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Noul An a fost întâmpinat, după tradiționala numărătoare inversă, cu o explozie de urale și un spectaculos foc de artificii, atât în Capitală, cât și în toate marile orașe ale țării.
Citiți și:
VIDEO. Revelion în cea mai mare berărie din sud-estul Europei
VIDEO. Revelion cu parfum de epocă
ACTUALIZARE 23:00 Ruşii deja ciocnesc paharele cu şampanie. Este miezul nopţii la Moscova şi localnicii celebrează trecerea în Anul Nou. Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Roşie, din centrul capitalei ruse, pentru a admira jocul de artificii. Şi anul acesta, au fost luate măsuri speciale de securitate, pentru a preveni comiterea unor atacuri teroriste, ca urmare a intervenţiei armatei ruseşti în Siria. Această petrecere din Piaţa Roşie, este de fapt, prima din cele două petreceri de Revelion din Federaţia Rusă. Prima, cea de acum, este pe stil nou, ca în toate ţările lumii, însă ruşii tradiţionalişti mai au încă o petrecere de intrare în noul an pe 14 ianuarie, conform calendarului iulian.
ACTUALIZARE 22:00. Și Emiratele Arabe au intrat în 2018. Turnul Burj Khalifa a fost și anul acesta ecranul uriaș al unui spectacol de poveste, în care accentul a căzut, însă, mai mult pe jocul de lumini și mai puțin pe artificii, cum erau așteptările. A fost, de altfel, surpriza pe care a pregătit-o Dubaiul anul acesta. Emiratul sărbătorește în 2018 o sută de ani de la naşterea părindelui fondator, iar spectacolul din noaptea dintre ani a marcat acest moment:
ACTUALIZARE. 21:00 Mii de români s-au adunat în pieţele din centrul oraşelor pentru a sărbători trecerea în anul 2018, asistând la concerte şi la focul de artificii pregătit pentru miezul nopţii.
În Bucureşti, mii de oameni, care au plecat de acasă cu pahare şi cu şampanie, participă la cele două petreceri în aer liber organizate în Piaţa George Enescu şi în Parcul Titan. Concertul este în toi:
O altă petrecere are loc începând cu ora 19.30 în Parcul Titan, cu acces din strada Liviu Rebreanu. Denumit "100 şi La mulţi ani!”, spectacolul dedicat Revelionului a fost gândit ca un "periplu cultural-artistic prin istoria României din ultimii 100 de ani".
Cluburi în vogă şi restaurante cu pretenţii îşi primesc şi ele oaspeţii. Cu toalete elegante şi chef de veselie, mii de oameni se răspândesc prin localurile din Centrul Vechi al Bucureştiului. Corespondentul Digi24 Francesca Simionescu ne introduce în atmosfera de la Caru cu Bere, unde tematica petrecerii este „bal vienez”:
Peste 12 mii de turişti petrec vacanţa de Revelion în pensiunile din Bucovina. În lipsa zăpezii, gazdele vin cu surprize: prânzuri şi cine câmpeneşti, spectacole cu urători şi mascaşi:
ACTUALIZARE 19.05. Începe anul nou în Thailanda, unde are loc un spectaculos joc de artificii cu ocazia intrării în noul an. Spectacolul are loc pe celebrul pod de pe râul Kwai, dintr-o provincie aflată în centrul ţării, la aproximativ 200 de kilometri vest de capitala Bangkok. Acest show de revelion este posibil ca urmare a unui decret al guvernului, care a permis folosirea artificiilor cu ocazia sărbătoririi Revelionului. Guvernul de la Bangkok au dat un ordin în luna iunie a acestui an prin care a interzis folosirea materialelor pirotehnice. Oficialii thailandezi au revocat temporar această interdicţie în speranţa că vor atrage mai mulţi turişti care vor să îşi serbeze trecerea în anul 2018 în Thailanda.
ACTUALIZARE 18:00 Focul de artificii de la Hong Kong a fost pe măsura așteptărilor - unul dintre cele mai bune spectacole.
ACTUALIZARE 15.00. Este miezul nopţii în Australia. În portul Sydney, un uriaş foc de artificii luminează cerul metropolei. Câteva tone de artificii sunt lansate de pe clădiri şi ambarcaţiuni aflate în şi aproape de portul din metropola de pe coasta de est a Australiei. Printre acestea, Opera din Sydney, podul portului şi numeroase yachturi şi ski-jeturi. Unul dintre modele de artificiil este un design special făcut de celebrului actor Hugh Jackman, născut chiar în Sydney şi cunoscut pentru rolul din seria X-Men.
Oganizatorii estimează că peste un milion şi jumătate de oameni au venit în portul Sydney pentru a celebra împreună intrarea în 2018. Unii sunt de mai bine de 40 de ore în port pentru a se asigura că au cel mai bun loc pentru a privi spectacolul pirotehnic. Alţi peste un miliard de oameni se estimează că privesc focul de artificii la televizor sau online. Sydney este considerată capitala lumii în ceea ce priveşte celebrarea Revelionului şi, an de an, autorităţile locale investesc în cea mai nouă tehnologie pentru focul de artificii. O investiţie profitabilă, dacă este să luăm în calcul că, potrivit presei, 170 de milioane de dolari se întorc anual în economia locală graţie turiştilor care vin pentru revelionu în Sydney.
Un impresionant foc de artificii are loc în aceste momente şi la Melbourne. Acolo sunt folosite nu mai puţin de 14 tone de artificii care sunt lansate de pe 22 de clădiri din oraş.
ACTUALIZARE 13.00. Este ora 13 la noi, miezul nopţii şi 2018 acum în Noua Zeelandă! Urmărim împreună impresionantul foc de artificii din Auckland, cel mai mare oraş al statului insular. Artificiile sunt lansate de pe Sky Tower, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera sudică, ce măsoară nu mai puţin de 328 de metri. Ca în fiecare an, mii de oameni au venit să asiste la spectacolul pirotehnic de pe ţărm, dar şi de pe iahturile şi bărcile ancorate în rada portului din Auckland. Potrivit tradiţiei, locuitorii din Noua Zeelandă întâmpină zgomotos Noul An pentru că spun ei doar aşa este alungat necazul din casă. Primii pământeni care au intrat în 2017 sunt locuitorii arhipelagului Kiribati din Pacific. Potrivit tradiţiei din Kiribati, oamenii cred că venirea Anului Nou este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopţii, locuitorii arhipelagului se opresc pentru câteva clipe din petrecere, ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie. La ora 15, ora României, vor păşi în 2017 şi locuitorii din Australia. La Sydney este aşteptat un impresionant foc de artificii. Ultimii pământeni care vor intra în Noul An vor fi cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană, mâine, la ora 13.00.
Un spectacol de lumini impresionant se pregăteşte şi în Dubai, care va intra la ora 22.00, ora României în 2018. Un turist român ne-a trimis o filmare cu probele de lumini laser ce vor fi proiectate pe cel mai înalt turn din lume, Burj Khalif. Prima dată va apărea mesajul de ,, La multi ani!", apoi pe turn vor fi proiectate culorile steagului Emiratelor Arabe Unite. Statul va sărbători în 2018 o sută de ani de la naşterea părindelui fondator, iar spectacolul din noaptea dintre ani, va marca acest moment.
ACTUALIZARE 12.00. Este mijlocul zilei în România, miezul nopţii şi 2018 în Pacific. Chiar în aceste momente, primii pământeni intră în noul an. Vorbim despre locuitorii de pe două insule ale arhipelagului Kiribati din oceanul Pacific. Ei sunt primii care văd răsăritul soarelui în fiecare zi şi, evident, sunt primii care sărbătoresc Revelionul. Potrivit tradiţiei din Kiribati, oamenii cred că venirea Anului Nou este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopţii, locuitorii arhipelagului se opresc pentru câteva clipe din petrecere, ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care se încheie. După ei, se pregătesc să întâmpine noul an pământenii din Noua Zeelandă, Australia, Japonia şi Hong Kong. Ultimii care vor intra în Noul An sunt cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană. mâine la ora 13.00.
Pregătirile pentru petrecerile în aer liber de Anul Nou sunt pe ultima sută de metri. Toate marile oraşe își cheamă locuitorii în stradă: promit şampanie, artificii şi concerte cu vedete. Capitala trebuia să dea exemplu, de aceea la Bucureşti sunt organizate două revelioane. Primăria Generală aşteaptă peste 30.000 de oameni în Piaţa George Enescu, iar administraţia Sectorului 3 estimează în jur de 15.000 de spectatori la concertul din parcul IOR. Ambele evenimente încep la ora 19.00 şi se vor încheia după primele ore ale noului an.
În Piaţa George Enescu, Primăria invită într-o călătorie muzicală, la Hit Revelion. Se numeşte aşa, pentru că vor fi cântate peste 100 de hituri de către cei mai în vogă artişti. Organizatorul petrecerii a promis șase ore de distracţie fără întrerupere. Detalii, aici.
Dacă în Piaţa Enescu mii de bucureşteni sunt într-o călătorie muzicală, în Parcul Titan, mii de bucureşteni sunt într-o călătorie prin istoria României din ultimii 100 de ani. Spectacolul se numeşte „100 şi La mulţi ani!” pentru că intrăm în anul Centenarului.
În Piaţa Sfatului din Braşov, noaptea va începe cu muzică populară, dar apoi pe scenă va urca trupa Compact. Trecerea în 2018 va fi marcată de un spectaculos foc de artificii, iar petrecerea va continua şi după miezul nopţii, cu un concert Ellie White. Miile de braşoveni au parte de o vreme mai bună decât în anii trecuţi. Nu este foarte frig la munte şi nici nu ninge. Temperaturile sunt chiar suportabile pentru o petrecere în aer liber: -1, -2 grade Celsius.
La cumpăna dintre ani, clujenii care se strâng, ca de fiecare dată, în Piața Unirii, vor închina un pahar de șampanie din cele peste 700 de sticle puse la dispoziţie de Primărie. Până la miezul nopţii, în centrul Clujului, răsună concertele. Vor cânta DJ Project, Hara si Ro-Mania. La miezul nopții va fi un spectacol de lasere, lumini și artificii.
Trecerea în noul an se face pe muzică bună şi la Sibiu. Cei care petrec în aer liber se vor aduna în Piaţa Mare.
Piaţa Ovidiu din Constanţa va fi scena Revelionului 2018, unde vor cânta trupe ca Viţa de Vie şi Spitalul de Urgenţă şi solişti ca Mihail şi Tranda. Scena este gata să-şi primească artiştii, iar show-ul este programat să înceapă în la ora 22:00. Numărătoarea inversă începe la ora 23:55 odată cu un show de lasere şi proiecţie pe clădirea Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa. Timp de 10 minute, spectatorii se vor delecta cu un show de lumină şi culoare. După miezul nopţii, pe scena Revelionului 2018 urcă trupa Spitalul de Urgenţă alături de Dan Helciug. Sunt asteptați peste 10.000 de oameni.
La Galați, revelionul în aer liber este organizat pe esplanada din faţa Sălii Sporturilor. Cei care vor să-și petreacă aici Anul Nou pot asculta concerte susținute de Grasu XXL și Alex Velea. Între cele două concerte, la miezul nopții, organizatorii au anunțat un spectaculos foc de artificii.
Mii de oameni sunt aşteptaţi să petreacă Revelionul în stradă și la Iaşi. Concertul în aer liber va începe la ora 20:00 şi va fi susţinut de Dya, Faydee, care e şi cap de afiş, Mihai Mărgineanu & Band şi Ovidiu Lipan Ţăndărică, Rona Hartner şi Fanfara Shukar din 10 Prăjini. Spectacolul se va termina cu tradiţionalul foc de artificii. Timp de aproape zece minute, la miezul nopţii vor fi lansate 1.500 de artificii. Pentru petrecerea organizată în stradă, Primăria plăteşte 650 de mii de lei.
Va fi cel mai spectaculos foc de artificii în Piata Unirii din Oradea, promit autoritățile. Acesta va porni din trei locuri diferite, pentru o experiență vizuală cum orădenii nu au mai trăit până acum.
Citiți și: Tradiții și obiceiuri românești de Anul Nou
Primii care vor intra în 2018 sunt însă locuitorii arhipelagului Kiribati şi ai insulelor Samoa din Pacific (duminică, ora 12:00, ora României), iar ultimii vor întâmpina Noul An cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană (luni, ora 13:00, ora României).
Kiribati. Pe 21 din cele 33 de insule care alcătuiesc arhipelagul trăiesc 100.000 de oameni. Ei sunt primii care văd răsăritul soarelui în fiecare zi şi, deci, cei care sărbătoresc primii revelionul an de an. Potrivit tradiţiei din Kiribati, oamenii cred că venirea Anului Nou este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, la miezul nopţii, locuitorii arhipelagului se opresc pentru câteva clipe din petrecere, ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie.
Noua Zeelandă sărbătorește apoi venirea noului an (când în România va fi duminică, ora 13:00). Momentul va fi marcat, ca în fiecare an, cu un uriaş foc de artificii lansat de pe Sky Tower din Auckland, cea mai înaltă clădire din emisfera sudică. Zeci de mii de oameni asistă la spectacolul pirotehnic.
Urmează Australia. Câteva tone de materiale pirotehice sunt folosite de obicei pentru unul dintre cele mai frumoase și renumite spectacole de artificii de Anul Nou, cel de la Sydney. Artificiile sunt lansate din peste 100 de puncte. Lansatoarele sunt instalate pe Sydney Harbour Bridge, pe Opera din Sydney, dar şi pe apă. În jur de un milion de oameni au asistat în anii trecuți la focul de artificii. Cei mai mulţi au venit cu ore bune înainte de începerea petrecerii pentru a prinde cel mai bun loc. An de an, Sydney adună mai mulți turiști decât Berlin, Londra sau New York datorită focului de artificii impresionant de acolo.
Spectacole impresionante de lumini sunt așteptate și în Hong Kong, China sau Taiwan.
Cu o oră înaintea Hong Kongului, în 2018 intră Coreea de Sud şi Coreea de Nord. De obicei, conducerea comunistă de la Phenian întâmpină Noul An cu un fastuos foc de artificii. Intrarea în Noul An este unul dintre puţinele momente de bucurie şi poate de speranță pentru locuitorii Coreei de Nord. După ce în acest an liderul de la Phenian a iritat mai mult ca oricând comunitatea internațională prin testele balistice efectuate, nu va rata probabil ocazia de a se făli și mai mult.
Tone de artificii sunt folosite şi în Taiwan. Jerbele strălucitoare sunt lansate din celebrul turn Taipei 101 şi luminează minute în şir capitala statului asiatic.
După artificiile din Sydney, cel mai așteptat spectacol este la Dubai, care a reușit deja de doi ani să intre în Cartea Recordurilor.
La Moscova, focul de artificii are loc în Piața Roșie. Cu o lungime de 330 de metri și 70 de metri lățime, este cea mai cunoscută din Moscova. Separă Kremlinul, sediul Președinției ruse, de zona comercială şi este locul din care pornesc marile străzi ale capitalei Rusiei. Este, de altfel, locul tradiţional în care se întâlnesc moscoviţii cu ocazia Revelionului. Şi fiindcă temperaturile sunt coborâte, oamenii se încălzesc cu ceai cald, cu tradiţionala votcă sau, după caz, dansând.
După Moscova, anul 2018 va ajunge și la Chișinău, București, Sofia, Istanbul. Când Europa de Est va fi deja de o oră în noul an, uralele de întâmpinare se vor auzi în Europa de Vest.
Milioane de oameni vor întâmpina noul an pe străzile marilor oraşe din lume. Dincolo de şampanie şi confetti, autorităţile se gândesc la siguranţă. De la Paris, până la New York şi Sao Paulo zeci de mii de poliţişti şi agenţi de securitate au fost mobilizaţi pentru a preveni orice posibil atac. Peste 10.000 de poliţişti vor patrula pe străzile Parisului în ultima zi a anului. 2.000 dintre ei vor putea fi văzuţi numai pe Champs Elysees. Aceeaşi preocupare pentru securitate este şi în capitala Marii Britanii.
Germania întâmpină noul an cu măsuri drastice de securitate. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi la petrecerea de la Berlin. Focul de artificii are loc de obicei la Poarta Brandenburg. Şi nu doar artificiile îi ţin în stradă pe cei care se adună în centrul Berlinului pentru a sărbători trecerea în noul an. Artiști şi DJ faimoşi asigură distracţia cu concerte live, proiecţii de lumini şi efecte speciale. Nu lipsesc nici tarabele cu mâncare tradiţională şi vin fiert, întinse pe doi kilometri de bulevard. Gongul de la miezul nopții dă startul unei petreceri care ţine până în zori. Locul ales pentru petrecerea dintre ani nu este întâmplător. Poarta Brandenburg, construită între anii 1788-1791, este un simbol al capitalei germane, de care sunt legate multe evenimente importante din istoria ţării. Anul acesta, organizatorii petrecerii de Revelion de la Poarta Brandenburg au instituit o zonă specială de securitate pentru femei. Cele care se simt hărţuite sau ameninţate pot merge la un punct de urgenţă, unde vor fi ajutate de reprezentanţi ai Crucii Roşii. Detalii, aici.
Celebrarea lui 2018 va culmina spre dimineață cu New York -ul, unde în Time Square ritualul întâmpinării Anului Nou va fi ca de fiecare dată plin de culoare, muzică, veselie și fast. Milioane de hârtiuţe colorate au acoperit trotuarele din centrul metropolei New York la repetiţiile pentru noaptea de Revelion. Peste un milion de oameni se adună an de an în celebra Time Square pentru a asista la spectacolul de Revelion. Spre deosebire de noi, anul acesta ei vor trebui să se îmbrace cu haine groase: meteorologii anunţă că vor fi minus 12 grade Celsius.
Şi organizatorii petrecerii de Revelion din Sao Paulo, cel mai mare oraş din Brazilia, au intrat în febra pregătirilor. Aici au fost eliberate în aer mii de baloane colorate, iar oficialii brazilieni speră ca acest spectacol să se reflecte într-un an 2018 mai bun decât cel care este aproape de final.
La mulți ani!
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News