Live

Reuters: Cum a reușit Rusia să facă rost, în ciuda sancțiunilor, de tehnologii occidentale pentru dronele militare folosite în Ucraina

Data publicării:
Dronă Orlan-10 folosită de armata rusă în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Rusia a dezvoltat un lanț logistic și de aprovizionare global care ocolește sancțiunile occidentale, cu ajutorul căruia dronele militare rusești continuă să beneficeze de cipuri și tehnologii provenite din SUA, se arată într-o investigație realizată de Reuters împreună cu publicația rusă iStories și Institutul de Studii Strategice din Londra (RUSI).

Sutele de drone rusești care survolează zilnic frontul din Ucraina reușesc să facă acest lucru grație un unui sistem de aprovizionare „elastic” conectat la un birou dărăpănat deasupra unei piețe din Hong Kong și care a trecut, uneori, inclusiv prin Florida.

„Sea Eagle” Orlan 10 este drona rusească relativ ieftină responsabilă de ghidarea celor aproape 20.000 de obuze pe care forțele Moscovei le lansează zilnic și care ucid în, tot zilnic, până la 100 de militari ucraineni, conform Kievului.

Aceste drone sunt fabricate la Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, Rusia. Compania a fost printre primele vizate de sancțiunile occidentale, după ce fostul președintel al SUA, Barack Obama, a acuzat compania că a încercat, alături de spionajul militar rus, să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016.

Companie de export din Hong Kong, deținută de un rus stabilit în Canda, furnizor de top de tehnologii occidentale destinate Moscovei

Sancțiunile, care au intrat în vigoare în 2017, au interzis oricărui cetățean, rezident sau companii americane, să furnizeze produse care ar putea fi destinate Centrului din Sankt Petersburg.

În martie 2022, sancțiunile au devenit și mai stricte, după blocarea vânzărilor de orice fel de produse americane care ar putea fi utilizate de orice fel de sistem de armament. În acest fel, au fost blocate vânzările către Rusia de produse high-tech, precum microcipuri, echipamente de comunicații sau de navigație, se arată în investigația Reuters.

Unul din cei mai importanți furnizori de tehnologie pentru dronele rusești a fost o companie de export stabilită în Hong Kong, Asia Pacific Links Ltd. Compania a furnizat indirect componente în valoare de milioane de dolari. Printre aceste componente se numără și microcipuri fabricate în SUA.

Proprietarul Asia Pacific este Anton Trofimov, un expat rus absolvent al unei universități din China și care deține inclusiv o companie în Toronto, Canada. Conform datelor publice consultate de Reuters, Trofimov locuieșe în Toronto.

Cipuri fabricate în SUA exportate în Rusia pe ruta Hong Kong-Sankt Petersburg

Exporturile Asia Pacific către Rusia au fost destinate unui importator stabilit în St. Petersburg, care are legături strânse de afaceri cu Centrul de Tehnologii Speciale.

Sediul Asia Pacific este situat într-o clădire dărăpănată în apropierea unei piețe din centrul de afaceri din Hong Kong. În ciuda aspectului, afacerile companiei au fost extrem de bănoase în acest an: între 1 martie și 30 septembrie 2022, compania a exportat bunuri în valoare de 5,2 milioane, comparativ cu 2,3 milioane în aceeași perioadă a anului trecut.

Printre componentele livrate în Rusia de Asia Pacific se numără cipuri în valoare de 1,8 milioane de dolari realizate de firma Analog Devices, cipuri de 641.000 de dolari realizate de Texas Instruments și cipuri de 238.000 realizate de Xilinx, conform datelor vamale rusești. Alte componente inculd motoare realizate de o companie japoneză, Saito Seisakusho, folosite de dronele Orlan. Reprezentanții firmei japoneze au spus că nu erau conștienți de destinația finală a produselor lor.

Militari ruși pregătesc de lansare o dronă de supraveghere Orlan-10. Foto: Profimedia Images

Filiera Florida: Cum exporta în Rusia a un cetățean ruso-american electronice fabricate în SUA

Investigația mai arată că o companie americană, IK Tech, deținută de Igor Kajdan, cu cetățenie dublă, ruso-americană, a vândut piese electronice în Rusia, în valoare de 2,2 milioane de dolari, între 2018 și 2021.

IK Tech a vândut plăci de circuite inclusiv în perioada octombrie 2020- octombrie 2021, când legile federale americane deja interziceau astfel de livrări (directe ori indirecte) a unor astfel de tehnologii și componente către Centrul pentru Tehnologii Speciale din St. Petersburg.

Plăcile de circute, estimate la circa 274.000 de dolari au fost produse de compania americană Gumstix, care s-a arătat „extrem de îngrijorată”, după ce a aflat unde au ajuns componentele.

Agenții FBI l-au arestat pe Igor Kajdan cu două săptămâni înainte de declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Kajdan a fost acuzat de 13 infracțiuni de contrabandă, sustragerea de la controlul vamal, pentru vânzarea de componente electronice în Rusia, în perioada decembrie 2021 - februarie 2022. Luna trecută, Kajdan a pledat vinovat pentru două dintre aceste acuzații. Un judecător federal l-a condamnat pe Kajdan la trei ani cu suspendare și l-a amendat cu 200 de dolari. De asemenea, cetățeanul ruso-american a trebuit să renunțe la o sumă de 7.000 de dolari. Dacă va fi găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare, Kajdan riscă 40 de ani de închisoare.

Armata frigiderelor și a mașinilor de spălat. Cum folosesc rușii cipuri provenite de la aparate casnice la sisteme de armament

În plus, sancțiunile internaționale, criza semiconductorilor de pe piață și tăierea accesului la tehnologie de vârf i-a obligat pe strategii militari ruși să improvizeze soluții: pe lângă complicatele rute de export pentru accesul la tehnologii occidentale, rușii apelează inclusiv la cipuri provenite de la banalele aparate electrocasnice.

Analiștii militari și experții IT consultați de digi24.ro arată că armata rusă are o îndelungată „tradiție” a furtului de tehnologie, iar „militarizarea” unui cip civil, deși nu neapărat dificil de realizat, vine la pachet cu mai multe dezavantaje.

Primele informații publice referitoare la „militarizarea”, de către Rusia, a cipurilor de pe piața civilă au apărut încă din luna mai 2022: în cadrul unei audieri în Congresul SUA, secretarul de stat american pentru Comerț, Gina Raimondo, anunța că Rusia reconvertește semiconductori proveniți de la frigidere și mașini de spălat pentru a-i folosi la echipamentele militare.

Conform oficialilor SUA, exporturile de tehnologie americană spre Rusia au scăzut cu 70% în ultimele luni. La aceasta se adaugă faptul că, odată cu instituirea sancțiunilor economice asupra Moscovei, cei mai mari producători mondiali de cipuri - Intel, Samsung, TSMC (Taiwan) și Qualcomm - au încetat, de asemenea, orice fel de business cu Rusia.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a încercat Zelenski să-l împiedice pe Scholz să vorbească la telefon cu Putin

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Kim Jong Un a ordonat producerea în masă a dronelor explozive. Ce spune liderul nord-coreean despre acest tip de dispozitiv

Situația pe frontul din Kursk. Ce spune Kievul despre participarea soldaților nord-coreeni la război

Partenerii noștri