Live

Reprezentant al medicilor de familie: Exclus să mergem la domiciliu să vedem pacienții Covid. Ce facem? Ne ducem cu tramvaiul?

Data actualizării: Data publicării:
Medicii de familie cer CNAS să își asume că sistemul informatic nu e funcțional și îi afectează în mod direct pe pacienți. Foto: GettyImages

Spitalele mari, cum ar fi "Matei Balș", "Victor Babeș" și "Marius Nasta",  vor primi și îngriji doar pacienții cu forme medii si severe de COVID. Potrivit surselor Digi24, acest lucru se va întâmpla din momentul adoptării ordinului prin care asimptomaticii și bolnavii cu forme ușoare vor rămâne doar în grija medicilor de familie. Raluca Zoițanu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, a declarat la Digi24 că aceștia oricum țin legătura zilnic cu pacienții cu Covid, dar că este exclusă deplasarea la domiciliul acestora, din cauză că lipsesc echipamentele de protecție necesare.

"În prezent monitorizăm prin telefon pacienții aflați în izolare. Nu suntem plătiți în plus pentru această monitorizare, prin Casa de asigurări suntem plătiți doar pentru trei consultații.

Nu știm când vom fi plătiți, nu am avut negocieri reale cu Casa.

Dacă este vorba doar de monitorizare telefonică, așa cum se întâmplă acum, dar să fie plătită, am transmis Ministerului Sănătății la ce onorarii ne-am gândit.

MS menționase 100 de lei, noi am spus 200 pentru monitorizarea timp de două  săptămâni.

Dar nu e vorba de bani.

Medicii de familie fac deja asta pro-bono din martie.

Evaluarea la domiciliu, adică să meargă medicii de familie la domiciliu, să vadă pacienții, asta este exclus. Nu sunt echipamente, sunt și foarte scumpe.

Mergem cu tramvaiul, cu mașina personală? Infectăm persoanele cu care ne întâlnim în tramvai, autobuz?

Apoi există riscul de infectare a medicului care nu va mai putea vedea restul pacienților care nu sunt infectați cu Covid, adică 90% din pacienți", a declarat Raluca Zoițanu.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scandal după ce Rafila i-a trimis pe cei cu medii sub 5 la rezidențiat să fie medici de familie. "Se induce o idee greșită"

Ministerul Sănătății revine cu precizări despre pastilele cu iod: Se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear

Medicii de familie avertizează: Istoricul de vaccinare pentru foarte mulţi copii a dispărut, nu mai putem înregistra noile vaccinuri

Andrei Baciu: Capacitatea de testare RT-PCR în România depășește 70-80 de mii. N-a fost niciodată atinsă, se folosesc și testele rapide

Partenerii noștri