Live

Exclusiv REPORTAJ Un deceniu de împliniri mărețe: Metroul din Drumul Taberei nu va ieși din Drumul Taberei

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Bucureștenii care locuiesc în Drumul Taberei așteaptă metroul așa cum, odinioară, bunicii lor așteptau parașutiștii americani. Totuși, locuitorii din acest greu încercat cartier al Capitalei încă mai speră să nu aibă soarta bunicilor lor și să nu fie nevoiți, peste ani, să depene povești nepoților despre incredibilele fapte petrecute în ținuturile îndepărtate ale Bucureștiului - acolo unde nici metroul nu a reușit să pătrundă.

Zona stației „Parc Drumul Taberei” din București arată, la primele ore ale dimineții, ca după un teribil bombardament. Este o priveliște devenită, de ani buni, comună pentru locuitorii zonei. Asfaltul smuls e însă, aici, opera utilajelor de construcții și nu a bombelor. Pământul nu e răscolit de șenilele tancurilor ci de cele ale excavatoarelor. Iar strigătele după brancardieri sunt înlocuite de cele ale muncitorilor care își împrumută, amical, o lopată, un târnăcop sau o palmă dată după ceafă.

Mai încolo, câțiva muncitori fixează, cu ajutorul unor bucăți de sârmă, un gard din sârmă metalică în jurul intrării încă ponosite de la viitoare stație „Tudor Vladimirescu” de pe tronsonul magistralei de metrou „Râul Doamnei - Eroilor”. Dincolo de ușa de placaj a stației se aud freze metalice și zgomote de tablă ciocănită. Când va fi gata?

„Două mii, doi, doi!” spune un muncitor, iar colegii îl acompaniază într-un mare hohot de râs.

Uitându-te în jur la kilometrii liniari de cablu și echipamente de construcții înșirate de-a lungul întregii lungimi a Drumului Taberei, aproape că îți vine să-i dai dreptate.

La câțiva metri distanță, autobuzele aglomerate își varsă prețioasele încărcături de oameni care se grăbesc, cei mai mulți, să ajungă până la piață, pentru diverse cumpărături matinale: este o frumoasă și suspect de caldă dimineață de octombrie, de care încă merită să profite la maximum. Din când în când, zumzetul străzii e spart de sirena stridenă a unei ambulanțe care-și croiește cu greu drum prin traficul înghețat.

Știri senzaționale, istorice și fără precedent, răzbat, însă, de ceva vreme undele și se infiltrează perfid în mințile oamenilor: se zice că, în luna decembrie 2019, este programată inaugarea infamei „Magistrale M5”, care să lege Drumul Taberei de restul civilizației. Însuși ministrul Transporturilor promitea acest lucru, la finele lunii august.

Gândul că locuitorii din Drumul Taberei ar putea ajunge, în sfârșit, acasă, cu metroul, de Revelion, s-a răspândit, ca un freamăt, în tot cartierul.

Realitatea de pe teren arată că distanța dintre promisiuni și realizări este cel puțin egală cu cea de la Pământ la Lună - finalizarea tronsonului Drumul Taberei-Eroilor durează deja mai mult decât le-a luat americanilor să pună, în anii '60, un om pe Lună: „proiectul Apollo” a demarat în 1961, iar 8 ani mai târziu avea loc aselenizarea. Lucrările la metroul Drumul Taberei au început în 2011 și, 8 ani mai târziu, acestea nu sunt încă finalizate.

Ministrul Transporturilor și directorul Metrorex: „Sperăm să fie gata în decembrie 2019”. Muncitorii de la fața locului: „La anul, poate, în august!”

„O să arate frumos, dar mai durează”, îmi spune unul din muncitorii din echipele care lucrează la suprafață. „Poate un an și ceva. Dacă nu e nicio ieșire terminată....”

„Anul viitor, poate”, spune altul, ceva mai optimist. „Mai durează câteva luni. Poate în august”, spune el. „La majoritatea ieșirilor este pusă piatra dar la Eroilor, la tunelul de legătură nu e încă pusă. Acolo s-a și surpat solul, au fost probleme cu infiltrațiile”.

În decembrie 2015, șoseaua din zona Eroilor s-a surpat ca urmare a lucrărilor la magistrala de metrou. Anul trecut, mai mulți locuitori din zonă s-au plâns că terenul de lângă șantier a început să se surpe și el.

„Ținta asumată de Ministerul Transporturilor și Metrorex pentru punerea în funcțiune a Magistralei 5, tronsonul Drumul Taberei – Eroilor, este decembrie 2019”, se arată într-un comunicat al companiei Metrorex trimis Digi24.ro.

„În acest sens, Antreprenorul, Asocierea ASTALDI S.p.A. – FCC CONSTRUCCION SA – DELTA ACM 93 – AB CONSTRUCT S.R.L., trebuie să accelereze ritmul de lucru la Magistrala 5, așa cum a solicitat Metrorex”, se arată în comunicat.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Dar „accelerarea ritmului” nu reprezintă o garanție a finalizării lucrărilor la termenul visat - decembrie 2019. Pe șantiere se lucrează, ce-i drept, dar constructorii sunt sceptici că vor finaliza lucrarea până la finalul acestui an.

„La Eroilor e jale!”, răbufnește unul din muncitorii de la magistrală.

„Sunt probleme la instalația electrică, la automatizare”, adaugă altul. „La majoritatea ieșirilor (din stațiile de metrou) e pusă piatra. La Eroilor, la tunelul de legătură, nu e încă pusă”, spune el.

„Finisajele sunt departe de finalizare, departe, departe, departe”, spune Ionuț Ciurea, de la asociația Pro Infrastructura. „Dar nu e vorba doar despre lucrările propriu-zise. Problema principală o reprezintă sistemul de automatizare”.

Declarațiile sunt confirmate de Metrorex:

„Lucrările ce mai trebuie finalizate pentru ca linia de metrou M5, tronsonul Drumul Taberei – Eroilor, să poată fi declarată funcțională: lucrări de structură (două centrale de ventilație), lucrări de finisaje (montare șina a 3-a, montare porți de acces, montare lifturi, acoperire accese), sistemul de siguranță și automatizare a traficului”, se arată într-un comunicat al companiei.

La una dintre ieșirile stației de metrou „Favorit”, câțiva muncitori taie niște tablă, alții, cocoțați pe suprastructura metalică a stației, șlefuiesc stâlpii acesteia.

Exitul stației „Orizont” e proaspăt vopsit iar indicatorul e încă învelit în țiplă, ca și cum ar aștepta o inaugurare care se încăpățânează să nu sosească. Dar viitorul ar putea fi unul extrem de luminos pentru stația „Orizont”.

Metroul din Drumul Taberei s-ar putea inaugura în decembrie 2019. Dar ar fi haos total. Și ar opri abia la Orizont

De viitorul luminos al stației Orizont e legată și o posibilă soluție, în condițiile în care stațiile de la Eroilor și Academia Militară „nu au cum să fie gata până în decembrie”, după cum afirmă constructorii.

Soluția e una de avarie. De compromis. Care nu ar rezolva mare lucru, dar măcar le-ar da oficialilor un motiv în plus să taie o panglică.

Astfel, magistrala ar putea fi inaugurată în decembrie, dar metroul să circule până la stația „Orizont”, care ar deveni, provizoriu, „cap de linie”.

„E posibil să îi dea drumul pe un fir”, explică un constructor. „Îi dă drumul, schimbă macazele și merge în sistem pendul. Se oprește aici, că lucrările de la Academie și Eroilor sunt cu mult în urmă, au început și târziu la ele. Dar, în rest, de la Râul Doamnei, toate astea până aici, la Orizont, sunt cam gata. Dar, chiar și așa, nu știu când zic ei în decembrie, că acum s-a schimbat și guvernul. Pleacă ai noștri, vin ai noștri. Niște nenorociți. Toți!”, răbufnește omul, înainte de a coborî în măruntaiele pământului, departe de lumea dezlănțuită de la suprafață.

Cu alte cuvinte, metroul din Drumul Taberei poate fi, teoretic, inaugurat în decembrie 2019, dar el se va opri tot în Drumul Taberei. Cel puțin până la terminarea lucrărilor de la stațiile Eroilor și Academia Militară.

Și, în esență, ar fi vorba doar de o cârpeală.

„Da, categoric, fără automatizare, teoretic, s-ar putea să faci metroul să se deplaseze în sistem pendul până la Orizont”, spune Ionuț Ciurea, de la Prof Infrastructura. „În acest caz, magistrala s-ar putea deschde, fără a mai fi nevoie de sistemul de automatizare”.

Teoretic este posibil, dar practic ar fi tot haos:

„Sistemul pendul înseamnă intervale de succedare extem de mari”, spune Ciurea. „Mai mult te enervezi”.

„În mod normal, ca să ai un interval de succedare decent între trenuri și să nu trebuiască să faci pendule și alte minuni, trebuie sistemul de automatizare. Ăsta nu o să fie gata în decembrie, asta e cert”, spune reprezentantul Pro Infrastructura.

Cu alte cuvinte, varianta ca metroul din Drumul Taberei să se oprească tot în Drumul Taberei (la Orizont) este proastă, dar aplicabilă.

Apoi, lucrările din spațiile tehnice nu sunt nici ele gata. „Finisajele nu o să fie gata anul ăsta și e posibil să ne ducem mult de tot în anul viitor. Dar întârzierile cele mai importante sunt la sistemul de automatizare. Licitația a fost lansată în 2018. Contractul a fost semnat în aprile, anul acesta”.

Ionuț Ciurea spune că „în cel mai bun scenariu” sistemul de automatizare ar fi implementat în 10-12 luni. „Proiectezi arhitectura, apoi vii în teren să implementezi hard-ware-urile, apoi vin testările. Iar ei nu au început încă testările. Iar astea durează 2-3 luni, ca popa”.

Între timp, la viitoarea stație de vizavi de Academia Militară, muncitorii tocmai turnau asfaltul la suprafață.

Saga întârzierilor la magistrala 5 de metrou, direct legată de haosul rețelelor de apă, gaze sau canalizare, a căror hartă nu o știe nimeni

Până în prezent, lucrările pentru Magistrala 5 de metrou au costat peste 2,5 miliarde de lei. Sau, mai exact, „2.553.960.524 cu TVA”, conform precizărilor Metrorex.

Din 2011 și până în prezent, lucrările au fost întârziate din cauze multiple. Primele întârzieri au apărut în 2013, cauzate de reducerea bugetului.

Apoi, cei de la Metrorex au spus că, în timpul lucrărilor, s-au descoperit „rețele de utilități a căror prezență pe teren nu coincide cu poziția prevăzută în planuri”. După care, muncitorii au dat peste „rețele de utilități inexistente în planuri”.

Alte întârzieri au ținut, potrivit Metrorex, de emiterea cu întârziere a acordurilor de mediu, avizelor de defrișare sau pentr devieri utilități (apă, gaze, canalizare, termice, fibră optică”. Printre alte întârzieri invocate ar fi descoperirile arheologice de lângă Academia Militară (s-a descoperit o cramă veche).

Litigiul dintre Metrorex cu compania Astaldi, care execută lucrările. „Lucrările vor putea fi 100% gata abia în decembrie, anul viitor”

În luna august 2019, cei de la Metrorex s-au trezit cu conturile blocate, ca urmare a datoriei mari, de peste 450 milioane de lei, acumulate la constructorul Astaldi și pe care Metrorex a fost obligată să o achite, printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

„În repetate rânduri, Metrorex a purtat discuţii cu reprezentanţii Astaldi şi a făcut mai multe plăţi. Metrorex mai are un rest de plată în valoare de circa 65 milioane de lei care reprezintă daune-interese şi cheltuileli de judecată, în urma proceselor pe care Metrorex le-a pierdut cu aceştia în instanţă. Plata acestor bani se face eșalonat până la sfârșitul anului, fără a mai fi poprire pe conturile societății”, spun reprezentanții companiei de transport.

„În cadrul contractelor încheiate cu Metrorex pentru plata executării lucrărilor către Astaldi, facturile emise sunt plătite la zi de către societatea noastră. Metrorex are alocaţi bani în bugetul pe 2019 pentru plata tuturor lucrărilor care necesită punerea în funcţiune cu călători a Magistralei 5 de metrou, la sfârşitul anului 2019, conform graficelor asumate de Antreprenor la începutul anului.

Astfel, nu există un motiv real pentru ca lucrările să nu fie executate la timp, conform graficelor asumate de Astaldi”, spun cei de la Metrorex.

„Acccesurile la Academie și la Parc Drumul Taberei se vor duce mult în 2020, dacă nu 2021”, spune Ionuț Ciurea. Acolo trebuie să deviezi rețele, canalizare, e super complicat. Și foarte migălos. Și nu o să fie gata anul ăsta. E posibil ca și anul viitor să lucreze. Lucrările vor putea fi gata în proporție de 100% abia anul viitor, în decembrie.

Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor va avea aproape 7 kilometri, 10 staţii de metrou şi un depou. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi 63 de staţii de metrou.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A auzit că David Popovici și-a cumpărat o mașină de 120.000 € și nu s-a abținut: ”Extrem de neinspirat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex cu un an întârziere. Când va fi pus în circulație

Un avocat şi doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată de DNA pentru trafic de influenţă în lucrările la Magistrala 5 de metrou

Care au fost cele mai aglomerate săptămâni pentru metroul din Drumul Taberei

Infrastructura rămâne un vis neîmplinit. Nici în 2020 România nu a trecut de 1.000 de km de autostradă

Partenerii noștri