Live

REPORTAJ Digi24 în buncărul unde e dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte ştiinţifice din lume

Data actualizării: Data publicării:

România se poate lăuda, de azi, cu cel mai puternic laser din Europa. Zeci de cercetători au testat cu succes sistemul de la Măgurele, ale cărui unde pot face lucruri remarcabile. Să distrugă celulele canceroase ori să identifice substanţe radioactive bine ascunse. Clădirea unde au fost măsuraţi parametrii a fost securizată extrem de precis. O echipa Digi24 a realizat un reportaj în buncărul unde e dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte ştiinţifice din lume.

Măgurele, un oraş din Ilfov, aflat la 12 kilometri de centrul Bucureştiului. Intrăm în clădirea unde testele vor începe curând. Întreg sistemul - compus din lupe, cuarţuri şi amplificatori - e gata să fie pus în funcţiune.

La câteva zeci de metri distanţă, laserul e activat, după reguli stricte.

E ziua în care laserul va funcţiona la cea mai mare putere de până acum, care e şi cea mai mare din întreaga Europă.

Puterea laserului e mărită treptat.

Laserul e proiectat să ajungă să dezvolte 10 petawaţi, adică undeva la 10 la sută din puterea Soarelui. Atunci, va fi ce mai performant aparat de acest gen din lume. Azi, însă, e activat la puţin peste un sfert din capacitate.

După câteva ore de monitorizare a întregului circuit, cercetătorii declară testul ca fiind un succes. Unul imens, având în vedere domeniile în care va putea fi utilizat laserul.

Ioan Dăduş, director de departament laser: „ Diverse aplicaţii. De la medicină până la imagistică”.

De exemplu, fasciculele pot distruge celulele canceroase ori să fie utilizate pentru analiza unor substanţe radioactive, fără să fie nevoie ca recipientele în care se află să fie deschise.

Francois Lureau, manager de proiect: „Ceea ce aţi văzut astăzi este prima operare a sistemului cu toate componentele activate complet”.

La puterea maximă, laserul va putea inclusiv să mişte obiecte, cu viteza luminii.

Centrul ştiinţific de la Măgurele e special proiectat să reziste la cutremure şi radiaţii puternice. E cea mai mare clădire cu energie regenerabilă din Europa. Peste 350 de milioane de euro, în special fonduri europene, au fost investite aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statul la stat. Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor

Pădure plină de resturi de betoane. Jurnaliștii care filmau, legitimați de polițiști: Să înțeleg că sunteți nemulțumit de lucrări?

Începe proiectarea pentru încă un drum radial din regiunea Bucureşti-Ilfov

Incendiu puternic de vegetație în apropiere de București. A fost emis mesaj RO-Alert. Traficul a fost reluat pe Șoseaua de Centură

Partenerii noștri