Live

Referendum special pentru 300.000 de români

Data publicării:

300.000 de oameni sunt așteptați la urne sâmbătă şi duminică în județul Olt și pentru un referendum organizat special pentru redenumirea judeţului. Propunerea iniţiatorilor este de a schimba numele judeţului din Olt în Olt-Romanaţi, vechiul nume al judeţului din zona Caracalului, pe care Ceaușescu l-a eliminat cu totul de pe harta României în 1968. Referendumul nu va schimba însă cu nimic granițele sau documentele administrative ale județului.

Județul Romanaţi a fost scos de pe harta României în februarie 1968, odată cu noua împărţire administrativ-teritorială. Nicolae Ceaușescu, spun oamenii vremii, ar fi simțit potențialul economic şi l-a absorbit, cu tot cu denumire, în județul său natal, Olt.

Județul Romanați era situat în colțul de S-E al Olteniei, între Dunăre și Olt și era unul dintre marile grânare ale țării. Chiar stema lui avea în prim-plan un snop de grâu ce simboliza bogăția de grâne din Câmpia Romanațiului.

„Durerea mare este că noi am dispărut prin asta și din istorie și de pe harta patriei. Aici, la Caracal, a fost un protest extraordinar, toate scrisorile care au fost trimise au fost oprite la poștă”, povestește Dumitru Botar, istoric.

Acum un an, un grup de asociații culturale din Caracal, fosta reședință de județ a Romanaţiului, a venit cu ideea de alăturare a numelui la actualul județ Olt.

„Nu s-a putut face județul Romanați în 1990, cu desființarea acelei ligi a județelor desființate abuziv, s-a renunțat clar la ideea de Romanați și atunci au apărut voci care au zis că nu se poate face asta, dar ca o reabilitare morală și istorică să se facă județul Olt- Romanați. Este o confirmare a identității noastre, îl ultimii 30 de ani tot pierdem identitate, suntem romanateni și vrem să rămânem romanațeni”, spune Marian Doldurea, inițiatorul demersului de redenumire a județului.

Noua denumire nu are însă implicații administrative, spune edilul oraşului Caracal.

„Nu sunt alte cheltuieli de schimbare a vreunui act decât la cerere și în mod normal, ele se vor schimba atunci când expiră”, dă asigurări Radu Liviu, primarul din Caracal.

„Este de bun augur revenirea numelui istoric de Romanați pe harta țării deoarece este un nume istoric, Romanați înseamnă născuți la Roma”, spune un localnic.

„E un lucru bun că se amintește de fostul județ Romanați”, este de părere un altul.

„Ne-a mers bine cu județul Romanați, acum Romanați-Olt, nu știu ce să zic. Credeți că o să se schimbe ceva? Dacă nu s-a schimbat până acum, nici de acum încolo!”, spune un sceptic.

Pentru ca numele județului să fie schimbat este nevoie să se prezinte la urne 30 la sută dintre cele 300 de mii de persoane cu drept de vot din judeţul Olt.

Citiți și: 

Referendum pentru schimbarea Constituţiei. „Bărbat și femeie” vs. „soți”

Tot ce trebuie să știm despre referendumul din acest weekend

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiune de salvare la limită. Polițiștii l-au oprit pe un bărbat care ameninţase că se va sinucide. Voia să facă o bombă

Presa internațională: Lasconi-Georgescu în turul doi, un duel prezidenţial sub forma unui referendum privind viitorul în Europa

Biroul Electoral Central a validat rezultatele referendumului din Capitală

PNL se întoarce la referendumul lui Băsescu din 2009. Bolojan promite că va cere aplicarea în primele 6 luni ale viitorului Legislativ

Partenerii noștri