Live

Reacția MApN la minciunile pe care Rusia le împrăștie despre România. Spînu: "Propaganda rusă scârțâie, nici ei nu se mai cred pe ei"

Data publicării:
Foto: Facebook Ministerul Apărării Naționale

Propaganda oficialilor de la Moscova lansează noi acuzații la adresa României. Ministerul Rus al Apărării spune că Ucraina exportă masiv cereale în România, iar pe drumul de întoarcere sunt aduse la schimb arme și muniții străine. Surse oficiale din MApN au declarat pentru Digi24 că acuzațiile sunt o denaturare grosolană a realității. "E o încercare de manipulare dincolo de orice metodă, de orice efort de a crea credibilitate", a declarat la Digi24 Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale. El a vorbit și despre războiul cibernetic și despre soluțiile pe care le are MApN în fața acestor campanii de manipulare și dezinformare din partea Rusiei.

Despre atacul cibernetic care a vizat site-ul Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu a precizat că este vorba de o vulnerabilitate "mai mult simbolică", deoarece site-ul conține date care se pun la dispoziție transparent celor care vor să știe mai multe despre instituție.

"Era foarte clar din momentul în care a apărut atacul că nu sunt puse în pericol date, n-aveam date cu caracter sensibil.

Se încearcă la nivel simbolic probabil să se creeze idee atac, dar nici pe departe! Date de pe acest server și pe toate serverele atacate sunt oferite în mod constant publicului", a spus Spînu.

Întrebat dacă există un risc că hackerii să atace sisteme importante pentru siguranța națională, el a răspuns că în ceea ce privește securitatea cibernetică "trebuie să fii mereu pregătit, să ai soluții de rezervă, să te poți adapta": "La nivel național contribuția MApN se focalizează pe acest tip de acțiune, căutăm soluții, niciodată nu luăm pauză".

În legătură cu acțiunile de dezinformare din partea Rusiei, Constantin Spînu a spus: "Nu e nimic nou sub soare, în orice situație, mai ales acum, prima victimă va fi adevărul. Ieri a fost un astfel de exemplu, a fost o sursă oficială din zona Ministerului Apărării Rus, care deforma realitatea. A fost o minciună grosolană pornind de la ajutorul României pentru Ucraina. Era vorba de căi de aprovizionare cu materii esențiale. Prin exploatarea acestui tip de ajutor s-a încercat deformarea realității.

Ajutorul economic venit din România pentru Ucraina e o atitudine responsabilă. Nu e secret, e HUB-ul umanitar de la Suceava, ca să ducem în Ucraina resurse. De aici să încerci să duci în zona contaminată și să încerci, nici nu era vorba de sugerare, se afirma direct că în schimbul cerealelor s-ar trimite arme și muniție, e chiar o încercare de manipulare dincolo de orice metodă, de orice efort de a crea credibilitate."

Întrebat despre declarația transmisă pe canalele rusești că România și Polonia sunt primele ținte ale rachetelor, Constantin Spînu a răspuns: "Nu e nimic nou, acu 5-6-10 ani, când au fost discuții despre scut în România și Polonia, a fost același narativ. Nu se face decât o reîncălzire de narative, se încearcă menținerea nivelului de dezbatere care să ducă spre panică. Propaganda poate produce efecte cât timp audiența acționează ca o cutie de rezonanță. Din datele MApN, opinia publică din România e mai matură decât era la sfârșitul anului trecut.

Nu luăm lucrurile ca atare, lăsăm să treacă manipularea. Avem decizii, analize, discuții care se poartă de multă vreme, Ministerul Apărării nu e îngrijorat, ci foarte atent la ce se întâmplă. Ucraina nu e singură, susținem Ucraina pe toate planurile pentru a rezistă acestei acțiuni nedrepte. Învățăm și lecții din Ucraina, reziliența în fața dezinformării nu se face de azi, se face de ieri, iar mâine beneficiem de ce facem azi. E un efort comun, nu responsabilitatea unei instituții".

Întrebat ce mesaj are pentru oamenii care se tem de război în România, Spînu a răspuns că "aceleași întrebări erau și înainte".

"Suntem pregătiți, suntem parte a cele mai puternice alianțe, privim către viitor cu mai multă siguranță, va ține de noi să fim înțelepți. Nu avem motive de îngrijorare, dar nu avem nici motive să ne relaxăm să spunem că nimic nu se poate întâmpla. Oriunde se poate întâmpla, dar suntem parte a clubului care contează, care respectă valori. Sunt acum aproape 4.000 de militari NATO în România, nu sunt aici la relaxare, îi vedem deplasându-se dintr-o unitate militara în alta, către o facilitate de instrucție înapoi. Vă aduceți aminte de interpretările care spuneau că se duc în Ucraina. Să verificăm informațiile din surse oficiale. Credibilitatea este cheia, propaganda rusă începe să scârțâie, nici ei nu se mai cred pe ei înșiși", a afirmat purtătorul de cuvânt al MApN.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri