Reacția lui Traian Băsescu la suspiciunile că a colaborat cu Securitatea
Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că va merge la instanţă să vadă dosarul trimis de CNSAS care îl vizează şi va avea o poziţie publică pe acest subiect.
„Sunt la a cincea adeverinţă. Înţeleg că nu există un angajament. O să mă duc să văd dosarul după ce se depune la instanţă şi o să am o poziţie publică legată de dosar”, a spus Traian Băsescu, întrebat despre procedura declanşată de CNSAS.
CNSAS a făcut precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă. CNSAS menţionează inclusiv că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securităţii numai în urma pronunţării, de către instanţa competentă, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate.
„Colegiul a adoptat nota de constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaboratoral Securităţii pentru următoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European - 1 persoană”, a anunţat joi CNSAS.
Sursele Digi24 au explicat că noile documente care au stat la baza răsturnării deciziei Colegiului CNSAS ar fi fost, de fapt, note informative olografe găsite de cercetătorii CNSAS în dosarele persoanelor care ar fi fost raportate la Securitate de Traian Băsescu. Acest lucru nu este însă surprinzător, au explicat specialiștii consultați de Digi24, în condițiile în care arhiva CNSAS este foarte mare, iar personalul nu este deloc numeros.
Astfel, actele care stau la baza noii decizii a Colegiului ar fi fost în arhiva instituţiei încă din anul 2006, dar nu au fost descoperite până în prezent. Cercetătorii nu au găsit însă o decizie de racolare sau un angajament de colaborare semnat de Traian Băsescu.
Datele strânse până acum arată că cel puțin o notă care ar fi fost dată de Traian Băsescu în prima jumătate a anilor '70 ar fi fost semnată cu numele conspirativ „Petrov” . De asemenea, în dosar se găsesc și o serie de documente din perioada 1988 - 1989 două perioade semnate „Traian B.”, dar și sub alte forme.
Conform legii, CNSAS poate solicita instantei de judecată emiterea unei decizii de colaborare cu fosta Securitate pentru acele persoane care au furnizat informaţii legate de atitudini potrivnice regimului comunist, dar şi care au dus la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.
Traian Băsescu a negat de fiecare dată orice legătură cu Securitatea. Joi seară, el a calificat decizia CNSAS de a-l verifica din nou ca fiind corectă. Băsescu a negat că ar fi avut numele conspirativ „Petrov”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News