Live

Casa Albă a reacționat după ce dronele rusești au încălcat spațiul aerian al României. „Urmărim asta îndeaproape, vă puteți imagina”

Data actualizării: Data publicării:
Dronă rusească de atac de tip Shahed, imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Casa Albă a declarat luni că în timpul luptelor din Ucraina, fragmente de rachete sau drone cad uneori pe teritoriul ţărilor vecine, iar acesta nu este un fenomen nou, dar indică pericolul reprezentat de războiul lui Putin, informează news.ro. Luni, la un briefing de presă, John Kirby, coordonator al comunicării pe teme strategice al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, a fost rugat să comenteze cel mai recent incident de încălcare a spaţiului aerian a două ţări NATO, România şi Letonia, de către dronele de luptă ruseşti, care a avut loc în weekend.

„Din păcate, aceasta nu este o evoluţie nouă, s-a mai întâmplat în timpul războiului din Ucraina când fragmente de rachete sau drone sunt uneori prinse în ciocnirile aeriene şi cad pe teritoriul unei ţări vecine”, a declarat Kirby.

„Urmărim asta îndeaproape, după cum vă puteţi imagina”, a adăugat el.

Kirby a precizat că Statele Unite sunt în contact strâns cu aliaţii şi partenerii pe această temă.

„Dar (incidentul) nu face decât să sublinieze pericolul pe care războiul lui Putin în Ucraina l-a provocat pentru întregul continent european şi faptul că peisajul de securitate s-a schimbat - nu se schimbă, nu se va schimba, ci s-a schimbat - motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina este capabilă să se apere”, a punctat Kirby.

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiga a declarat că Occidentul ar trebui să răspundă cu un sprijin sporit pentru Ucraina după recentele incidente cu drone ruseşti prăbuşite în Letonia şi România. Ministerul leton de Externe a convocat luni un însărcinat cu afaceri în Rusia în legătură cu drona rusească reperată săptămâna trecută în estul ţării. La rândul său, NATO a declarat că nu deţine informaţii conform cărora drona rusă ar fi pătruns intenţionat pe teritoriul României.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit primii muzicieni români din istorie care au concertat în Antarctica

Grupul maghiar MVM, cu legături strânse cu Rusia, vrea să achiziționeze pachetul majoritar al E.ON Energie România

Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România

Partenerii noștri