Rafila: Nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor, acolo transmiterea e limitată. Transportul în comun e o problemă
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că transmiterea noului coronavirus în școli e limitată, dar că există probleme din cauza transportului în comun. El recomandă autorităților să ceară companiilor să decaleze programul angajaților, măsură care ar da rezultate mai bune decât o eventuala carantină locală în București.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
De ce părinții nu-și mai vaccinează copiii
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Experții resping testarea antidrog în masă a elevilor. Rafila: Trebuie educație pentru sănătate
Primul spital din România construit de la zero de stat ar putea să nu mai funcționeze
„Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizie și asta duce la răspândirea numărului de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.
„Cu cât ai mai multe cazuri, ai o tranmsitere comunitară mai intensă și asta face ca efectul de multiplicare să fie mai rapid. Și chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, lucrul acesta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt și trebuie o gândire și pe termen lung. Ce se întâmplă dacă avem în continuare o creștere a nmărului de cazuri? 5 la sută merg la ATI și avem și o mortalitate de 3 la sută. Sunt cifre bazate pe evaluările făcute și în alte țări și strategia trebuie să fie bine adaptată și predictivă, trebuie să ofere soluții pentru ce urmează să se întâmple”, a adăugat el.
Rafila spune că măsurile luate acum, o să-și arate rezultatele abia peste două săptămâni. Aceasta, în condițiile în care creșterea numărului de infectări este foarte rapidă, iar transmiterea comunitară se extinde.
„4000 de cazuri zilnice înseamnă 200 de pacienți care merg la terapie intensivă. Ei nu merg imediat, sunt astăzi diganosticati și vor merge peste o săptămână, trebuie să vedem câte decese sunt și o să aflăm creșterea la ATI, e un calcul matematic foarte simplu și arată că aceste 400 de paturi disponibile se pot ocupa în câteva zile. Ar trebui să existe o gândire de preluare a pacienților, trebuie urgent luată o decizie”, a mai spus Rafila.
„Avem o problemă foarte serioasă pentru că se înmulțesc cazurile. Evident că dacă ai foarte multe cazuri nu-ți blochezi spitalele cu forme ușoare sau asimptomatice, le ții disponibile pentru cazurile medii și grave”, a precizat el.
Rafila spune că măsurile de carantinare locală sunt eficiente doar dacă țintesc exact zonele unde se constată o transmitere mai intensă. Ea comentat astfel o declarație a prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, care vorbea de o posibilă intrare în carantină a Capitalei, dacă numărul cazurilor crește foarte mult.
„Discutam despre școli și eu spuneam că transmiterea e limitată acolo, în schimb transportul în comun, am văzut imagini de la stația de metrou Unirii unde erau 3.000 de persoane. Acolo am o problemă. Și atunci, înainte de carantină, aș face un apel către toți agenții economici să stabilească programe decalate pe durata a două ore și atunci distanțăm transportul, decongestionăm mijloacele de transport și o să putem să vedem rezultate mai spectaculoase și mai bune decât să închidem toate activitățile”, a spus el.
Editor : Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News