Rafila: „Mai bine o activitate pe terase reglementată, care reduce riscul, decât o situație nereglementată care crește riscul”
Medicul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, spune că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor chiar în această seară, prima din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța.
Bătaie la o terasă din Eforie
Bătaie generală, cu scaune și mese, la o terasă din Timișoara
Un an de la declararea stării de urgență. Bilanțul unui an de pandemie de coronavirus
Florin Cîțu a explicat cum s-a luat decizia de interzicere a circulației pe timpul nopții cu o oră mai devreme
Italia deschide barurile și cafenelele
Raed Arafat: Starea de alertă va fi prelungită. Nu vor fi măsuri de relaxare
Ciucă: Vom prelungi starea de alertă
O nouă zi cu aglomerație la vămile din vestul țării
Victor Costache: Probabil vom trece prin starea de alertă
S-a întâmplat lângă Parcul Herăstrău, unde erau „oameni care erau adunați în grupuri de 10, 12, beau suc pe capota mașinii, stăteau de vorbă, socializau”, a spus Rafila.
„O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul”, a spus el.
„Trebuie să n gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfășoare o viață socială apropiată de normal. Și atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările. Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată și pentru alte tipuri de servicii și alte tipuri de activități”, a mai spus Rafila.
„Eu acum, văzând câtă lume e afară și cum stau oamenii și că sunt relaxați – și e foarte bine că sunt așa, că sunt după două luni de retragere în casă, cu activitate redusă – dar haideți să ne gândim, măcar în săptămnile următoare să venim și cu soluții, pentru că altfel, văzând câtă lume e pe stradă, eu sunt destul de îngrijorat în ce privește transmiterea bolii”, a mai spus Rafila.
„Trebuie foarte mult echilibru și cine ia decizia s-o ia în cunoștință de cauză, să și-o asume, noi ajutăm cât putem, dacă ni se cere punctul de vedere. Și dacă ni se cere, să se țină cont nu într-un mod foarte selectiv, adică dacă punctul meu de vedere vine în consonanță cu dorințele sau cu aprecierea cuiva este bun, dacă nu, chiar dacă este fundamentat științific, nu este luat în considerație”, a mai spus Rafila.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News