A fost decretată stare de urgență în regiunea rusă Kursk. Un oficial ucrainean confirmă pentru prima dată incursiunea Ucrainei în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
kursk atac
Captură video din imagini publicate de Ministerul rus al Apărării care arată un atac cu dronă rusească asupra vehiculelor blindate ucrainene în afara orașului Sudja, regiunea Kursk. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia decretează stare de urgență în regiunea Kursk din Rusia. Guvernatorul regional interimar, Alexei Smirnov, spune că această măsură este necesară „pentru a elimina consecințele intrării forțelor inamice în regiune”. Deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko a declarat că armata ucraineană a stabilit controlul asupra nodului de gaze Sudja. Este prima confirmare a unei incursiuni pe teritoriul Rusiei a unui oficial ucrainean.

Oficialii ruși au declarat că cel puțin cinci civili au fost uciși și 31 de răniți, șase dintre ei copii, de la începutul incursiunii. Marți dimineață, până la 1.000 de militari ucraineni, precum și 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă, au intrat în Rusia în apropierea orașului Sudja, a transmis Moscova. Mii de oameni au fost evacuați din zonele de frontieră, iar medicii au fost aduși și din alte orașe, a spus Smirnov, conform BBC.

Incursiunile ucrainene pe teritoriul rus au fost extrem de rare de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.

Un oficial ucrainean confirmă incursiunea pe teritoriul Rusiei

Miercuri seara, deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko a declarat că armata ucraineană a stabilit controlul asupra nodului de gaze Sudja, o instalație majoră de gaze implicată în tranzitul gazelor naturale din Rusia către UE prin Ucraina, care a continuat în ciuda războiului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este singurul punct de intrare al gazului rusesc în UE.

Comentariul lui Honcharenko este prima confirmare a unei incursiuni pe teritoriul Rusiei a unui oficial ucrainean.

Honcharenko a spus pe Facebook că, deși nu știe care este „planul” din spatele incursiunii, le va arăta „europenilor și americanilor că... Rusia poate și trebuie să fie atacată”.

Răspunsul militar al Rusiei la incursiune va fi unul dintre primele teste mari de conducere ale lui Andrei Belousov ca noul ministru al Apărării al țării, după ce l-a înlocuit pe predecesorul său, Serghei Șoigu.

Honcharenko a adăugat pentru BBC că „din punct de vedere militar, încercăm să luăm inițiativa înapoi”.

Arătăm lumii că lumea nu ar trebui să se sperie de escaladare sau de reacția lui Putin. Nu există nicio reacție”, a spus el.

„Pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriul Rusiei, care este recunoscut la nivel internațional, este ocupat și Putin nu s-a [îndreptat] către arme nucleare și așa mai departe”, a mai spus el, completând că incursiunea va forța și Rusia să mute trupe în regiune și, sperăm, să reducă numărul de atacuri pe care le poate efectua în estul Ucrainei.

Într-o reacție la cald, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus că SUA nu aveau cunoștințe prealabile despre atac și că plănuiesc să contacteze armata ucraineană „pentru a afla mai multe despre obiectivele lor”.

Jean-Pierre a mai transmis că Washingtonul va continua să se asigure că Kievul are ceea ce îi trebuie „pentru a se apăra de agresiunea Rusiei”.

Lupte „grele” în Sudja

Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, a declarat că „înaintarea” în regiunea Kursk a fost oprită, forțele ruse „continuând să distrugă adversarul în zonele direct adiacente graniței ruso-ucrainene”.

Gerasimov a spus că forțele ucrainene urmăresc să preia zona din jurul orașului Sudja și că Rusia a ucis deja 100 de oameni și a rănit alți 215.

Cu toate acestea, unele canale Telegram populare și în general bine informate pro-război au sugerat că situația de la fața locului nu este la fel de stabilă precum a spus Kremlinul.

Garda Națională Rusă a declarat că a consolidat securitatea centralei nucleare din Kursk, care se află la aproximativ 70 km (43 mile) nord-est de Sudja.

În ultimul său raport, Institutul pentru Studiul Războiului a spus că imaginile geolocalizate din ultimele două zile arată că vehiculele blindate ucrainene au avansat la poziții de 10 km în regiunea Kursk.

În Belgorod au fost emise avertismente de atac cu rachete

În regiunea Belgorod, învecinată cu Kursk, guvernatorul Viacheslav Gladkov a emis de asemenea avertismente de atac cu rachete pe parcursul întregii zile de marți și a declarat că mai multe persoane au fost rănite în atacurile aeriene ucrainene.

Miercuri, șeful regiunii ucrainene Sumî, Volodimir Artiukh, a ordonat evacuarea zonelor care se învecinează cu Kursk.

Un colonel din armata ucraineană, Vladislav Selezniov, a declarat pentru Nexta că atacul a fost „preventiv”, cu aproximativ 75.000 de soldați ruși continuând să se adune aproape de graniță.

În ultimele luni, Rusia a înregistrat câștiguri progresive în estul Ucrainei, deoarece multe dintre forțele terestre ale Kievului s-au confruntat cu atacuri necruțătoare în regiunea Donbas de est.

Într-un interviu recent, șeful serviciilor secrete de apărare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că principala ofensivă a forțelor ruse „se preconizează să se încheie într-o lună și jumătate până la două luni”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu