Rafila: Am ajuns la aproape 140.000 de cazuri de viroze respiratorii doar în ultima săptămână. Va mai exista o săptămână de creştere
Numărul virozelor şi cel al cazurilor de gripă va scădea abia spre sfârșitul acestei luni, a spus la Digi24 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Deocamdată suntem pe un trend crescător, în condițiile în care au fost înregistrate 140.000 de viroze respiratorii doar în ultima săptămână.
Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor
A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
De ce părinții nu-și mai vaccinează copiii
Traian Băsescu a fost internat în spital
„Am avut ieri raportarea săptămânală, a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână. Este o creştere substanţială, totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, sezonul 2019- 2020. Acolo am avut o săptămână cu peste 170.000 de cazuri de viroze. Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a explicat ministrul.
El a explicat de ce acest sezon are o particularitate specială.
„În primul rând, sezonul virozelor, dar şi gripal a început cu vreo 3-4 săptămâni mai repede decât începea de obicei. Numărul de cazuri este mare şi am înregistrat deja şi primele decese. Raportarea de ieri a indicat 25 de decese. Între momentul colectării datelor şi momentul în care ne găsim acuma s-au mai înregistrat, din păcate, încă cinci decese. Toate au fost la persoane care nu fuseseră vaccinate. Iar cazul cel mai dramatic a fost al unui copil de 7 luni care din nefericire a făcut o formă de boală care a generat pierderea vieţii”, a mai spus Rafila.
„Părerea noastră este că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de viroze în general, de gripă. E o durată de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă.
Mai mult, putem avea un număr suplimentar de cazuri de gripă, spunem noi, la coada epidemiei, când se schimbă proporţia virusurilor circulate. Acum circulă virusurile de tip A, spre coada epidemiei circulă virusurile de tip B care mai produc îmbolnăviri, mai ales la persoanele din categoriile la risc”, a explicat Rafila.
El i-a îndemnat pe români să-și facă vaccinul antigripal.
„Am reuşit anul acesta să administrăm rapid aproape întreaga cantitate de vaccin achiziţionată de către Ministerul Sănătăţii, peste 95% din cele 1,5 milioane de doze. Dar lucrul acesta nu este suficient, având în vedere categoriile protejate, ar trebui să vaccinăm în fiecare an peste 3 milioane de persoane, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Cel mai mult a fost în urmă cu 15 ani când s-au vaccinat aproape 2,7 milioane de persoane, dar ulterior, fie din cauza lipsei de informare, fie din cauza pandemiei, interesul pentru vaccinara antigripală a scăzut”, a spus el.
„Circulaţia virusurilor gripale în pandemie a fost foarte scăzută, purtau toţi mască şi în acest moment, datorită acestei situaţii şi generat de o scădere a circulaţiei, imunitatea colectivă este mult mai jos şi asistăm la o recrudescenţă a infecţiei gripale. Dar nu se întâmplă numai în România”, a adăugat Rafila.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News