Psihologul Daniel David: „Politicienii nu aveau ce să caute în ecuația vaccinării”. De ce prind teoriile conspirației VIDEO
Campania de comunicare a vaccinării a fost abordată greșit la noi în țară, ceea ce a făcut ca procentaul mare de nehotărâți în privința vaccinului să rămână nevaccinați, în loc să fie convinși să se imunizeze, arată psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. El spune că politicienii au făcut „niște relaxări complet halucinante” și că era mai bine să fie complet excluși din această campanie. Profesorul clujean explică și mecanismul prin care oamenii ajung să creadă în teoriile conspirației.
„Dacă vrei să schimbi comportamentul unui om, trebuie să-i lași în final decizia pe baza liberului său arbitru. Dacă omul nu are sentimentul că el decide schimbarea comportamentului, apare fenomenul de reactanță psihologică, prin care oamenii se opun chiar la lucruri evident bune pentru ei. Noi n-am avut grijă la acest lucru. De multe ori, campania noastră a fost de convingere, nu de educare și au început să apară critici dure, urâte față de cei care aveau suspiciuni față de vaccinare și față de cei care erau împotriva vaccinului”, a declarat Daniel David miercuri, la Digi24.
Potrivit profesorului clujean, la începutul anului românii erau împărțiți în trei categorii: o treime pro vaccinare, aproape o treime anti vaccinare și aproape 40% nehotărâți.
„Dacă noi am fi acționat adecvat din punct de vedere psihologic, am fi putut pe cei nehotărâți să-i mutăm în zona celor pro vaccinare și ne apropiam acum la un procent de 70% (vaccinați - n.r.)”, a mai spus Daniel David.
Politicienii „nu aveau ce să caute în ecuația vaccinării”
Psihologul mai spune că, dacă politicienii nu puteau adopta o atitudine comună în privința pandemiei și a vaccinării, ei trebuiau excluși din campania de comunicare.
„Sunt multe lucruri care s-a făcut prost și care trebuiau făcute altfel. (...) În primul rând, ar fi trebuit să avem fie o atitudine comună a politicului față de pandemie și vaccinare, fie, dacă nu puteam să-i adunăm împreună, să-i scoatem complet din ecuație. N-aveau ce să caute în ecuația vaccinării. Nu vreau să văd nici prim-ministru, nu vreau să văd niciun politician că se dă ca model de vaccinare și de luptă împotriva pandemiei, pentru că generează reacție inversă. Doi, ar fi trebuit să fim mult mai atenți la mesaje și la interacțiune cu oameni, pentru că aici aveam nevoie de o încredere reciprocă: atât oamenii în autorități, cât și autoritățile în oameni. Or, încrederea este la pământ, în ambele sensuri. Și ar fi trebuit ca totul să nu fie conceput într-un mod biomedical, depășit de vremuri, pentru că la noi nu s-a mers pe un mod biopsiho-social. N-ai avut experții care să vină cu componentele psihologice foarte bune, pentru că dacă erau acolo le-ar fi spus autorităților peste vară Nu puteți să comunicați cum ați comunicat și nu puteți să faceți relaxările cum le-ați făcut.”
Potrivit profesorului clujean, un studiu făcit de UBB a anticipat ce se întâmplă acum.
„Lipsa acestor specialiști i-a făcut pe politicienii noștri să facă niște relaxări complet halucinante peste vară, să se pregătească complet aiurea pentru toamnă, să nu aibă în estimările făcute de specialiștii UBB, care dădeau ratele de incidență pentru luna octombrie.”
Cum prind teoriile conspirației
Daniel David a explicat și mecanismul prin care oamenii, mai ales cei cu un nivel mediu de educație, ajung să creadă în teoriile conspirației.
„Oamenii nu pot să-și pună întrebări la care să nu aibă răspunsuri, caută răspunsuri. Iar zona conspiraționistă vine cu explicații simple, care dau oamenilor sensuri și semnificații. Mai ales celor cu o educație de nivel mediu, au nevoie de o înțelegere a lumii într-un fel sau altul, fie și conspiraționist, e mai bine decât nimic”, a mai arătat Daniel David.
Un avion a deversat în zbor carburantul, iar pe internet au apărut imediat teoriile conspirației
"Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România". Avertismentul transmis de rectorul UBB
Influencerii care răspândesc conspirația dispariției banilor
Studenții la Filosofie, îndemnați să se angajeze la SRI
Arafat: Fiecare om care se vaccinează face un pas înainte pentru toți
Iohannis: În vestul Europei, rata de vaccinare e 80-90%. Noi de ce nu putem?
Sociolog: Criza Covid arată incapacitatea liderilor de a înțelege oamenii
Gheorghiță, despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News