Primarii de comune vor să fie șefii polițiștilor și să îi evalueze
Primarii de comune vor să le dea calificative poliştilor! Doar că acest lucru nu este prevăzut în nicio lege. Între alesul local şi şeful de poliţie din localitate există cel mult o relaţie de colaborare. Asociaţia Comunelor din România vrea însă schimbarea prevederilor şi a trimis propunerea la Ministerul de Interne, pentru a obţine un aviz. Sindicaliştii din Poliţie acuză o imixtiune în activitatea lor şi ameninţă cu proteste.
Arme cumpărate ilegal de pe internet. Autoritățile fac percheziții în toată țara
Îmbrăcată în uniformă, Șoșoacă s-a urcat pe motocicleta unui polițist și s-a filmat pentru TikTok. Poliția a reacționat imediat
Un primar din Mehedinți a pus palmieri pe marginea drumului
Elogii pentru un vicepreședinte al Curții de Conturi și chipul aleșilor locali pe ciocolată
Primarii amenință la Guvern din cauza banilor: Va fi tărăboi
Primarul Ciprian Ciucu spune că e o singură soluție pentru traficul din București
Românii cred că polițiștii din trafic sunt prea puțini și prea blânzi cu șoferii care încalcă legea
Primarul din Crevedia se ascunde de presă. „Puteam să intru în primărie să nu răspund”
Familia primarului Dordulea apare într-un tablou alături de Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu
- Ce faci bă băiatule!
- Să trăiţi, domn primar. Verificam circulaţia...
- Ce verificai, mă? Ăla are căruţa plina de lemne furate şi tu îl întrebi dacă are bici? Şi pe căldura asta! Vrei să faci insolaţie, mă? Du-te, mă, undeva la umbră şi bea o bere, că te îmbolnăvești! Lasă că circulaţia merge şi neverificată.
Astfel de scene ar putea deveni realitate, atrag atenţia liderii sindicali din Poliţie. După ce, luna trecută, Asociaţia Comunelor din România a cerut ca primarii să îi poată evalua pe politistii din localităţile lor.
Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC: „Ne vom opune cu vehemenţă. Nu putem să lăsăm Poliţia Română să fie subordonată politic. Băieţii să îşi vadă de treaba lor, de infrastructură.”
Sindicaliştii ameninţă inclusiv cu proteste dacă propunerea ar primi aviz pozitiv din partea Ministerului de Interne.
Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC: „Legea 360 spune foarte clar cine evaluează poliţistul şi în ce condiţii, restul sunt discuţii şi dorinţe ale unor primari, unii dintre ei cu patru clase.”
Preşedintele Asociaţiei Comunelor nu crede că evaluarea ar fi o imixtiune în activitatea poliţiei.
Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România: „Efectiv sunt şefi ai posturilor de poliţie pe care primarii nici nu îi cunosc. E normal aşa? (Reporter: De ce nu îi cunosc?) Sunt puşi în funcţie, înlocuiţi iar primarii habar nu au! (Reporter: Şi ar trebui să se facă schimbarea din funcţie cu acordul primarului?) Nici vorbă! Dar mi se pare corect să existe această colaboare instituţională.”
Am întrebat cetăţenii unei comune de lângă Capitală cum văd ei lucrurile.
- Dacă primarul se duşmăneşte cu poliţia şi poliţia cu primarul nu ieşim nicăieri. Aşa ar trebui, comunicare şi prietenie.
- El răspunde de liniştea acestei comune, primarul răspunde prima dată şi după aceea poliţistul, care vine şi asigură paza şi ordine.
- Nu sunt de acord, primarul are primărie, poliţiştii au altă treabă.
- Primăria dă comenzi care câteodată nu sunt corecte. Că primarul vrea pe cineva ca să îi răzbune, pune poliţia: amendează-l, deci nu e bine, fiecare să îşi vadă de treaba lui.
Ministerul de Interne recunoaşte că există discuţii despre această propunere după ce Asociaţia Comunelor le-a cerut un punct de vedere: „Până la acest moment, MAI nu s-a pronunțat în nici un fel, ci, din contră, a gestionat transparent această propunere solicitând opinia Poliției Române. În context, îngrijorarea reprezentanților sindicali este total nejustificată.”
O decizie ar putea fi luată pe 28 mai, atunci când primarii din toată ţara se întâlnesc cu vicepremierul Daniel Suciu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News