Live

Miniștrii Predoiu și Bode vor participa la Consiliul JAI, unde se va da votul pentru România în Schengen

Data actualizării: Data publicării:
Cătălin Predoiu, MAI. Foto: INQUAM Photos / George Călin

Joi și vineri are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) din statele membre UE. În cadrul reuniunii se așteaptă un vot privind aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen, însă Austria se opune deschis. Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că se negociază „până în ultimul moment”. România va fi reprezentată în cadrul reuniunii JAI de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și de ministrul de Interne, Lucian Bode.

În cadrul Consiliului JAI, ministrul Cătălin Predoiu va prezenta poziţia României cu privire la instrumentele juridice şi politicile europene în domeniul Justiţiei aflate pe agenda Consiliului, în conformitate cu mandatul aprobat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, anunţă într-un comunicat Ministerul Justiţiei.

Predoiu va avea, la Bruxelles şi Luxemburg, o serie de întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre şi oficiali ai UE, mai precizează comunicatul MJ. 

În cadrul Consiliului de Afaceri Generale (CAG), ministrul Justiţiei va face o prezentare a progreselor înregistrate de România în domeniul Justiţiei în cadrul Mecanismului „Rule of Law” şi va răspunde întrebărilor adresate de miniştrii de Externe şi ai Afacerilor Europene, prezenţi în CAG pe marginea raportului, conform procedurii parcurse de toate celelalte state membre ale UE", mai spune Ministerul Justiţiei.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat marți că „mai e nevoie de timp” pentru a da un vot pozitiv aderării României și Bulgariei la Schengen. El a reluat argumentele ministrului austriac de Interne privind migranții care au ajuns în Austria fără a fi înregistrați anterior în nicio altă țară UE. Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a reiterat săptămâna trecută că țara sa vrea să-și folosească dreptul de veto în ce privește includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plecat, luni dimineață, într-o nouă vizită la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne al Austriei, Gerhart Karner, cel care a făcut în ultimele săptămâni mai multe declarații împotriva acceptării României în Spațiul Schengen. 

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că ministrul Bode a încercat să îl convingă pe omologul său că problema imigrației pe care o clamează Austria nu implică România.  

România va cere un vot în privința aderării la Schengen mâine, susțin surse din coaliția de guvernare. Până atunci, vor avea loc negocieri pentru ca Austria să voteze pentru, mai ales că ar exista presiuni asupra țării care se opune primirii României în Schengen.

Rămânem ferm implicați și angajați în negocieri. Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european și vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face", au declarat surse guvernamentale. Surse din Coaliție susțin că Austria face în continuare presiuni ca aderarea României și Bulgariei să nu se afle mâine pe ordinea de zi. Ieri, cancelarul Olaf Sholz a transmis Austriei să își explice poziția sau să dea un vot pentru aderarea României la Schengen.  

Potrivit surselor citate, se lucrează la decuplarea dosarului României de Bulgaria. Europarlamentarii au declarat public că folosesc toate argumentele pentru a ajunge la vot și pentru a convinge Austria, demontând argumentele cu care vine Viena, principalul fiind migranții. Dacă România nu primește mâine un vot pozitiv, s-ar putea să nu se țină cont de el, iar votul să fie la Consiliul European între 14 și 16 decembrie.  

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Italienii au rămas fără cuvinte când au aflat ce avere are Dan Șucu! Porecla pe care i-au dat-o patronului de la Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Bulgaria introduce controale la granița cu România timp de șase luni, de la 1 ianuarie

Predoiu, despre extremismul din România: Fenomenul a fost perceput greșit ca fiind nesemnificativ. O abordare mai fermă e necesară

Predoiu, despre aderarea la Schengen: Românii nu vor mai vedea bariere la frontieră. Nu vor mai fi controalele pe care le știam

Partenerii noștri