Video Povestea tragică a unei familii distruse de Covid, nepăsare și vid legislativ: Mama și fiica de 21 de ani au murit, tatăl e infectat
Un bărbat și-a pierdut, în doar o săptămână, atât fiica cât și soția, ambele infectate cu coronavirus. Fiica de 21 de ani a decedat luni, la Spitalul Județean din Pitești la o săptămână după ce murise mama ei. Unchiul tinerei povestește că medicii nu au testat familia deși mama era intubată la secția ATI a spitalului. Tânăra ar fi fost testată la Pitești pe data de 20 iulie, abia după ce a început să aibă simptome, iar a doua zi a primit testul pozitiv pentru COVID-19. I s-a recomandat să urmeze un tratament acasă dar starea ei s-a înrăutățit. A ajuns pe 26 iulie la spitalul județean, transferată de la spitalul municipal din Câmpulung. A ajuns la Pitești în stare conștientă, câteva ore mai târziu a fost intubată, iar a doua zi pe 27 iulie a decedat. În tot acest timp, tatăl fetei a așteptat în curtea spitalului, a cerut să fie testat, a fost testat abia astăzi.
Răsturnare de situație: șoferul din Argeș care a intrat cu mașina în pietoni e acuzat de tentativă de omor. Ce au descoperit polițiștii
Alertă în Munții Făgăraș. Drumul spre Vârful Moldoveanu a fost rupt de o viitură
Detalii revoltătoare în cazul de sclavie din Argeș. Victimele erau racolate de taximetriști care erau recompensați cu țuică și brânză
Un copil a fost atacat de urs când a vrut să hrănească animalul
Proprietarul unui elicopter și-a alimentat aparatul la o benzinărie din Curtea de Argeș
Un tânăr fără permis s-a filmat în timp ce conducea periculos
O ambulanță cu doi pacienți s-a răsturnat în Argeș
Primul spital din România construit de la zero de stat ar putea să nu mai funcționeze
A fost descoperit încă un azil al groazei: Trei oameni au fost găsiți la subsol
„Mama care a fost în stare foarte gravă a rezistat la ATI, intubată, aproape o săptămână. Copilul ăsta în 24 de ore s-a prăpădit de când, teoretic s-a infectat, în timp ce mama ei era bolnavă și în spital, confirmată, nimeni nu s-a gândit să îi întrebe sau să îi testeze sau să vadă ce este cu ei. A ajuns la spital la Pitești, patru ore a stat într-o mizerie de cort, fără căldură, în frig, ea cu febră. Nimeni nu s-a interesat, în jur de 12 noaptea au venit și au testat-o si au spus așa: «Domnișoară, poți să pleci acasă». În condițiile în care între Pitești și Rucăr sunt aproape 100 de kilometri. La 12 noaptea. Singură. În condițiile în care 99% exista probabilitatea ca fata să fie pozitiv COVID, lucru care s-a și confirmat a doua zi.
Fata a fost luată după aproape 8 ore de ambulanță, a fost dusă la spitalul de pneumofiziologie din Câmpulung. A ajuns cu saturație 57. La Pitești a ajuns duminică după-amiaza, tatăl ei este de ieri în curtea spitalului din Pitești, în cort, adus să se testeze pentru că nu s-a simțit bine. Nu l-a băgat nimeni în seamă. Copilul lui, ieri, a murit în timp ce el era acolo în curte. Am sunat la spital pentru că, vă spun sincer, mi-a fost foarte greu să îl sun pe cumnatul meu la o săptămână după ce și-a pierdut soția să îi spun eu că i-a murit copilul. Nu am putut. Omenește, dacă cineva mă poate judeca pentru treaba asta, asta e.
Am sunat la spital și am zis: «Oameni buni, e un om acolo în curtea dumneavoastră care stă ca un tâmpit, singur, și așteaptă să îl testeze cineva. Între timp, i-a murit copilul. Și nu știe. Se poate duce cineva?». Ni s-a spus, «dom’le, noi n-avem timp de așa ceva. Nu putem să facem treaba asta». Tatăl ei este în continuare în curtea spitalului din Pitești, așteaptă rezultatul testului, el a zis că nu pleacă acasă, că nu știe ce se întâmplă cu el și dacă e pozitiv nu vrea să îmbolnăvească pe alții.
Au venit frații tatălului lui și au luat copilul acasă și acum sunt pe drum spre cimitir să o înmormânteze. În timp ce mama ei era internată în stare gravă, am insistat să își dea licență și a luat licența. Ieri, când a murit, trebuia să fie la facultate, la absolvire. A stat la mine în casă patru ani de zile, al doilea copil al meu. Nimeni nu poate să înțeleagă toată treaba asta. Și de-asta sunt convins că copilul ăsta astăzi ar fi fost în viață. Nu sănătos, dar în viață. Dacă nu își bătea cineva joc, să-l trimită singur la 12 noaptea la 75 de kilometri distanță de casă. Pentru ea nu se mai poate face nimic, dar poate pentru alții să se poată face ceva. E foarte dureros, să știți. Mai ales în ideea că îți dai seama că nu ai nicio șansă în fața sistemului dacă pentru un copil de 21 de ani nu s-a întâmplat nimic”, este mărturia cutremurătoare a unchiului tinerei care a murit.
Directorul Spitalului: Bolnava a plecat pe semnătură. În perioada de vid legislativ nu aveai ce să îi faci pacientului dacă voia să plece
Directorul medical al Spitalului Județean Argeș, acolo unde au murit mama și fiica spune că fata a refuzat internarea și că a plecat acasă pe semnătură. El spune că totul s-a petrecut din cauza vidului legislativ (n. red. - care a existat după decizia CCR prin care internarea obligatorie și carantina au fost declarate neconstituționale) și că fata nu a putut fi oprită să plece.
Gabriel Copciag: Este o tragedie ce s-a întâmplat. Într-adevăr, aceasta este succesiunea evenimentului, adică – a venit la spitalul județean pe data de 20, a fost evaluată. În așteptarea testului, dânsa a refuzat să rămână, avem semnătura dânsei pe foaie și a spus că așteaptă rezultatul acasă. Marți, i s-a comunicat că este pozitivă și a urmat un tratament la domiciliu până joi când a anunțat salvarea și starea generală s-a deteriorat, a fost internată la spitalul de pneuomologie din Câmpulung. De acolo transferată la Pitești în secția de ATI, în stare foarte gravă.
Referitor la contacții direcți cu persoana infectată, să știți că nu este obligatorie testarea acestora. Se testează doar dacă sunt simptomatici, în rest, ei trebuie să stea în izolare 14 zile. Tatăl fetei este și dânsul pozitiv, este internat la Leordeni. Celelalte detalii, într-adevăr cutremurătoare, de stat și de așteptare pe care eu nu pot să le controlez, într-adevăr este o suprasolicitare la nivelul UPU spital județean și timpii de așteptare sunt mai mari decât normal. Ce putem spune, noi când am primit bolnava în starea respectivă, în starea ei foarte gravă, a primit tot tratamentul necesar dar, din păcate, nu a mai putut fi salvată și cu ultimul tip de medicație, dacă sunteți la curent, cu acele corduri speciale, acele măsuri de ventilație asistată, nu s-a putut obține rezultatul dorit.
Cosmin Prelipceanu: Spuneți-ne, cum vă explicați că tatăl acestei familii a stat la dumneavoastră, la cortul de triaj, rugându-vă să îl testați, oamenii nu au vrut să îl testeze...
Gabriel Copciag: Nu este adevărat! Domnul a venit, a fost luat în evidență, s-a deschis fișă, a fost evaluat, a fost testat, rezultatul testului nu vine imediat. Durează, de dimineață și până la ora 16 când a venit testul a durat. El a venit dimineață, a fost testat, și la ora 17 a venit rezultatul. Rezultat pozitiv și internat la Leordeni.
Cosmin Prelipceanu: Ne-ați spus că este o tragedie. Cine e de vină pentru tragedia asta?
Gabriel Copciag: Nu pot să găsesc eu, în momentul ăsta, vinovații. Gândiți-vă că bolnava a plecat pe semnătură. Nu era legislația în vigoare prin care să o obligi să rămână. Este în acea perioadă de vid legislativ în care nu aveai ce să îi faci pacientului dacă voia să plece. I s-a explicat, a venit cu febră, i s-a explicat să rămână internată, avem locuri la internare, avem secție tampon, avem unde să păstrăm bolnavii care au simptomatologie. Nu a vrut să rămână, nu aveai ce să îi faci la momentul respectiv.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News