Populaţia britanică, invitată să depună un jurământ de credinţă în faţa suveranului. Cum protestează antimonarhiştii
Toţi britanicii şi celelalte popoare din ţările şi teritoriile în care Charles al III-lea deţine calitatea de şef al statului vor fi invitaţi să depună un jurământ de credinţă în faţa suveranului în timpul ceremoniei sale de încoronare, un jurământ ce era până acum rezervat doar reprezentanţilor nobilimii britanice şi al cărui anunţ a stârnit proteste în rândul antimonarhiştilor, informează agențiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.
Biroul de presă al arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, care va conduce ceremonia de încoronare din 6 mai la Westminster Abbey, a anunţat sâmbătă că tradiţionalul „Omagiu al semenilor” („Homage of Peers”), în timpul căruia o lungă listă de reprezentanţi ai nobilimii îngenunchează în faţa regelui şi îi jură credinţă, va fi suprimat.
„Omagiu al poporului”
În locul său, ceremonia va include un „Omagiu al poporului” („Homage of people”). Arhiepiscopul Justin Welby îi va îndemna „pe toţi oamenii de bună-credinţă din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, şi pe cei din alte regate şi teritorii, să îi aducă un omagiu, din inimă şi cu voce tare, regelui lor incontestabil, apărătorul tuturor”.
Fiecare cetăţean din Commonwealth va fi încurajat să repete aceste cuvinte: „Jur că îi voi fi credincios Majestăţii Voastre, precum şi moştenitorilor şi succesorilor voştri, conform legii. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Parlamentarii britanici, dar şi cei canadieni, întrucât suveranul britanic este şi şeful lor de stat, depun deja un jurământ de credinţă în faţa monarhului atunci când îşi preiau mandatele. Duminica trecută, mai mulţi parlamentari contactaţi de mass-media britanice au declarat că vor repeta jurământul de credinţă în timpul încoronării.
Ce spun antimonarhiştii
În schimb, antimonarhiştii au criticat această schimbare, iar reprezentanţii mişcării Republic, care doresc să organizeze un protest sâmbătă, pe 6 mai, o consideră „ofensatoare” şi „un gest de dispreţ la adresa poporului”.
„Într-o democraţie, şeful statului este cel care ar trebui să jure credinţă poporului, nu invers”, a denunţat Graham Smith, purtător de cuvânt al mişcării Republic. „Acest tip de nonsens ar fi trebuit să dispară odată cu Elisabeta I, nu să îi supravieţuiască Elisabetei a II-a”, a adăugat el.
„Dacă îi jură credinţă lui Charles şi ‘moştenitorilor şi succesorilor săi’, oamenii sunt rugaţi să îi jure credinţă şi prinţului Andrew. Asta e în mod clar dincolo de orice limită”, a mai spus Graham Smith.
Biroul de presă de la Lambeth Palace, reşedinţa oficială a arhiepiscopului de Canterbury, a precizat că speră ca această schimbare importantă din programul ceremoniei istorice să aducă „un mare strigăt în întreaga ţară şi în jurul lumii de sprijin pentru Rege” din partea celor care privesc la televizor, pe internet sau se reunesc în aer liber în faţa unor ecrane uriaşe.
Purtătorul de cuvânt al arhiepiscopului de Canterbury a precizat că noul „Omagiu al poporului” este „mai mult o invitaţie decât o aşteptare sau o cerere”.
Introducerea noului jurământ de credinţă din partea poporului este doar una dintre schimbările aduse ceremoniei de încoronare, un ritual vechi de multe secole, pe care Palatul Buckingham şi regele Charles au dorit să îl facă să evolueze, mai ales pentru a reflecta diversitatea din Regatul Unit.
Astfel, pentru prima dată, femei-episcop vor lua parte la slujba religioasă, precum şi reprezentanţi ai cultelor non-creştine. Regele va recita o rugăciune cu voce tare, în timp ce regina consoartă Camilla va fi unsă suverană sub privirile publicului, nu în spatele unui panou. O altă noutate: textele vor fi citite şi în celelalte limbi din Regatul Unit – galeză, galică (gaelică) scoţiană şi galică (gaelică) irlandeză.
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News