Live

Video Exclusiv Valeriu Stoica: Nicolae Ciucă poate câștiga timp pentru refacerea coaliției, dacă își depune mandatul până vineri

Data publicării:
Valeriu Stoica, fost lider PNL, a comentat la Digi24 criza politică din România Foto: Digi24

Mandatul de premier desemnat al lui Nicolae Ciucă expiră vineri. Dacă nu reușește să ajungă la o înțelegere de refacere a coaliției cu USR, pentru a avea susținere pentru guvernul său, el poate să cumpere timp, printr-o formulă de autosacrificiu: să-și depună mandatul și să spună „n-am reușit să fac majoritatea”, a explicat luni seara, la Digi24, Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și fost ministru al justiției.

În felul acesta, el nu va ajunge să meargă în Parlament, cum a făcut Dacian Cioloș. Dacă își depune mandatul, însă, ar putea fi nominalizat din nou pentru a forma guvernul și va avea timp să negocieze mai departe, dacă încearcă într-adevăr flexibilizarea și încearcă să găsească formulele pentru a reface coaliția, spune Valeriu Stoica.

Cuvântul „flexibilizare”, care este pomenit tot mai des în actualitatea politică, „exprimă foarte bine un diagnostic. În politică, există întotdeauna un decalaj între psihologie și logică. Logica e limpede, e clară, trebuie doar să fie văzută. Dar rotițele psihologice ale actorilor politici au nevoie de un timp de adaptare pentru a înțelege lucrurile”, consideră Valeriu Stoica. El spune că există niște complexe în interiorul partidelor, la care se adaugă, pe de o parte, perceperea eronată a raporturilor de putere din interiorul partidelor, iar pe de altă parte, perceperea eronată a raporturilor dintre partide și președinte.

Fostul lider liberal a explicat, în această optică, ce s-a întâmplat, cum a apărut și cum s-ar putea rezolva actuala criză politică.

Un duș rece de la PSD 

Logica politică ne spune că o coaliție cu PSD ar însemna ca prim-ministrul să fie de la PSD, e partidul care are cei mai mulți parlamentari. Și nu este de conceput că PSD va putea să intre la guvernare în situația în care un partid mai mic vrea să aibă prim-ministrul. PNL s-a supărat pentru că un partid mai mic, la un moment dat, i-a contestat prim-ministrul. Acum, PNL își închipuie că poate să intre într-o alianță la guvernare cu un partid mai mare decât el, dar totuși el să aibă primul ministrul. Este un defect de logică foarte evident, pentru că psihologic, lucrurile întunecă rațiunea. Este dorința de putere a unui partid care crede că cei mai mici decât el trebuie să stea foarte cuminți, iar cei mai mari trebuie să stea și ei foarte cuminiți!

S-a încercat negocierea cu PSD și cei de la PNL au văzut care este adevărul. PSD a venit pe masă cu niște condiții, care erau de așteptat, pentru că PSD  nu are de ce să gireze un guvern care face politica PNL. A fost un duș rece pentru PNL. A observat că PSD nu face daruri, iar PSD a știut foarte bine să dezbine.

Pe de altă parte, în PSD există opinii divergente, dar și în PNL există jocuri de putere și nu e vorba doar de Ludovic Orban. Sunt deja grupuri care încep să accepte „flexibilizarea” și ideea că se poate cu USR, a arătat Valeriu Stoica.

Florin Cîțu, președintele care n-a apucat să fie președinte

Florin Cîțu este un președinte care nu a apucat să fie președinte nici măcar o lună. Din momentul în care a fost ales, practic el nu a fost un președinte real, n-a avut nicio forță politică în PNL, dar nici în raport cu partenerii. El a fost ales într-o conjunctură în care mandatul său de președinte era fără conținut, pentru că el însuși a trecut printr-un proces psihologic foarte interesant.

Există complexul președintelui țării. Când un partid reușește să-și impună candidatul la alegerile prezidențiale, există un prim instinct de supunere a partidului față de candidatul ales, pentru că încrederea electorală, votul președintelui ales, este mult mai mare decât votul partidului. Numai că acest complex de supunere încet, încet se transformă într-un complex de revoltă. Ludovic Orban a fost primul care a început nesupunerea. Surpriza președintelui este că Florin Cîțu, care este un om politic inventat de el, la câteva zile după ce a fost ales președinte nu numai că n-a putut să fie președinte, pentru că n-are conținut funcția, dar a început să devină rebel, spune Valeriu Stoica.

Complexul președintelui la USR

Acest complex al președintelui există și la USR. Mai întâi, USR a fost adversarul președintelui și a avut candidat propriu la prezidențiale, după care, în turul 2, au acceptat că trebuie să voteze cu Iohannis și așa a câștigat Iohannis. „E adevărat că și dnei Dăncilă trebuie să-i fie recunoscător, dar USR a avut un rol în alegerea președintelui”, a menționat Valeriu Stoica.

După ce a fost ales, USR a avut impresia că Iohannis va plăti din datoria pe care o are. „Nu s-a întâmplat așa și aici ajungem la un alt fenomen psihologic foarte interesant, și anume modul în care este deturnat rolul mediatorului în jucător partizan. În această coaliție care s-a format în decembrie anul trecut, președintele trebuia să fie mediator. Odată apărute conflictele, puteau fi stinse de președinte. Există multe metode informale, nu neapărat instituționale, prin care un mediator poate să împace părțile, dacă mediatorul este inteligent, dacă este abil și mai ales dacă nu vrea să devină el actor în respectivul conflict. Această deturnare a rolului său explică în bună măsură ce s-a întâmplat”, a comentat Valeriu Stoica.

Demonizarea, o proastă strategie de comunicare

Există, pe de altă parte, o foarte proastă strategie de comunicare și din partea PNL, și din partea USR. Ei și-au construit discursurile pe demonizare. Când erau prietene, ambele partide spuneau: „Noi nu facem niciodată vreo combinație cu PSD”. După ce USR a votat alături de PSD, a devenit demonizat și USR. Când Florin Cîțu a spus că nu vrea cu USR și că se poate cu PSD, a început demonizarea inversă. Ce să mai creadă spectatorul?  Apoi, și USR, și PNL joacă și cartea credibilității. Cum să joci cartea responsablității câtă vreme retorica ta este atât de inconsistentă? se întreabă Valeriu Stoica.

Un semn bun

„Este, în același timp, un semn bun în toate aceste întâmplări. Flexibilizarea de care vorbeam la început. Eu cred că la un moment dat, și USR, și PNL vor înțelege că nu e altă variantă. Toți sunt încă sceptici în momentul de față, dar știrile care se vehiculează pe surse arată că nu mai e, totuși, o condiție sine qua non pusă de PNL, și anume „fără USR”, deci s-au deschis porțile și către USR, și către PSD și eu cred că în timp - într-o săptămână, două, trei - PNL va vedea că, totuși, cel mai bun partener posibil în situația dată este USR, pentru că PSD este mult mai inconfortabil, mult mai incomod decât USR, iar electoratele lor sunt totuși mult mai îndepărtate”, a arătat fostul președinte al PNL.

Acum, asistăm la o flexibilizare și a președintelui. Inițial a fost foarte anti-USR, inițial a zis că se poate numai cu Cîțu. Flexibilizarea PNL-ului s-a produs pentru că s-a flexibilizat în primul rând președintele. Acum începe să dea semnalul că se poate negocia chiar și cu USR, crede Valeriu Stoica.

„Decalajul dintre logica și psihologia politică de care vorbeam la început se reduce. Să vedem dacă se reduce util și la timp și dacă părțile au învățat ceva. Președintele și-ar putea intra acum în rolul de mediator, USR va trebui să renunțe la aceste contestări false, la tendințele de erijare în 'puritatea întruchipată'. Și la USR, și la PNL e nevoie de o cultură a dialogului și a compromisului rezonabil, pentru că orice coaliție politică este un compromis”, a conchis fostul lider liberal.

Citiți și Dan Vîlceanu: Vrem revenirea USR în coaliție. Punem acum un guvern minoritar și ne împăcăm peste o lună, două

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Alegeri prezidențiale 2024. Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Partenerii noștri