Exclusiv Va expulza România diplomați ruși? Bogdan Aurescu: Aceste chestiuni se anunță când se petrec
Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri seară la Digi24 că România va anunța eventuale expulzări ale diplomaților ruși atunci când va fi cazul: „Nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans”.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Un vlogger a demascat mai mulți români care păcăleau turiștii cu jocul „alba-neagra” la Turnul Eiffel
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Au început și primele operațiuni de curățare în urma inundațiilor din Cehia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
„În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunțată, dar nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de externe, întrebat despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși și de cerința ca țările partenere din UE și NATO să recurgă la acest gest.
„Aceste chestiuni se anunță atunci când se petrec”, a completat Aurescu, întrebat dacă au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul României.
„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a completat ministrul român de externe.
Războiul expulzărilor între țările europene și Rusia
Cehia a cerut partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat ministrul ceh de externe Jan Hamacek, zilele trecute.
Ministrul ceh a anunţat că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a-l informa despre o reacţie suplimentară a Cehiei după expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, decizie luată sâmbătă şi la care Moscova a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.
Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.
Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc într-un depozit de muniţii din Vrbetice, la circa 250 kilometri sud-est de Praga. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.
De asemenea, Kremlinul a anunţat marţi expulzarea a doi diplomaţi bulgari, ca reacţie la o decizie similară a Guvernului de la Sofia. Bulgaria a expulzat luna trecută doi diplomaţi ruşi după descoperirea şi destructurarea unei reţele de spionaj a Rusiei. Procurorii bulgari au inculpat şase persoane, printre care foşti şi actuali ofiţeri din serviciul de informaţii militare, pentru spionaj în favoarea Rusiei.
În ultimele săptămâni, Polonia, Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, dar și SUA au expulzat si ele diplomați ruși din cauza presupusului spionaj.
Editor : G.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News