USR: Instituțiile să publice toate contractele de achiziții
Parlamentarii USR vor mai multă transparență pentru cheltuirea banilor publici. Instituțiile statului ar putea fi obligate să publice toate contractele încheiate cu furnizorii pentru demonstra că acestea au fost făcute în interesul cetățenilor.
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Dominic Fritz anunță că, până joi cel târziu, se va tranșa dacă USR va face sau nu parte din noul guvern
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Reacția USR, după discuția pentru viitorul buget
Liderii coaliției proeuropene s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri
O primărie din judeţul Arad a cumpărat coşuri de gunoi în valoare de 670.000 de lei. Suma reprezintă veniturile pe trei ani ale comunei cu 1.500 de locuitori şi trebuie plătită integral, chiar dacă primarul a încercat să anuleze contractul şi să dea înapoi pubelele.
Nicolae Valea, primar Archiș: Am făcut sesizare să vină să și le ridice, nu au venit. Ne-a acționat în instanță, am depus întâmpinare și până la urmă să le platim toate.
În ţară ar putea fi numeroase alte cazuri similare cu cel din județul Arad. S-ar putea afla de existenţa lor dacă va intra în vigoare un proiect depus în Parlament de Cosette Chichirău. Deputatul USR susţine şi că edilii se vor gândi de două ori înainte să risipească banii publici, dacă vor fi obligaţi să publice toate achizițiile pe care le fac.
Cosette Chichirău, deputat USR: Această măsură ar reduce costul corupției care în România este în prezent de 30%.
Elena Calistru, președinte Asociația Funky Citizens: Un cetățean ar putea de exemplu să vadă că un contract va presupune livrarea a 100 de telefoane foarte scumpe și să înceapă să tragă la răspundere primăria înainte ca acest lucru să se întâmple. Dacă ar fi 10 oameni care s-ar uita pe acele contracte tot ar fi niște bani potențial salvați de a fi cheltuiți prost sau a ajunge în buzunarul cui nu trebuie.
Conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește corupția în achizițiile publice. Prețul mediu pe un contract este cu aproximativ 33% mai mare decât în celelalte țări.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News