USR face apel către UDMR, Pro România şi minorităţi să nu voteze modificările Codului penal
Deputatul USR Stelian Ion a făcut un apel la parlamentarii UDMR, Pro România şi din partea minorităţilor naţionale să nu fie „complici” şi să nu voteze modificările aduse Codului penal în Camera Deputaţilor, care va reexamina proiectul după deciziile CCR, în calitate de for decizional în acest caz.
„Fac un apel către colegii din UDMR, Pro România şi parlamentarii minorităţilor naţionale să nu fie complici şi să nu voteze această lege în Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională şi unde Liviu Dragnea are o majoritate foarte fragilă. Avem posibilitatea să blocăm acest proiect, deşi unele dintre articole au fost declarate constituţionale, ele au un caracter nociv extraordinar. Nicio decizie a Curţii Constituţionale şi nicio directivă a UE nu au impus nici scăderea termenelor de prescripţie ca să scape Liviu Dragnea şi alţi infractori, unii dintre ei periculoşi. E vorba şi de infracţiuni de viol, de pedofilie, de trafic de arme, de trafic de droguri. Nu s-a impus abrogarea neglijenţei în serviciu, nu s-a impus abrogarea abuzului în serviciu. Toate aceste chestiuni sunt adăugate de către Puterea actuală pentru a face jocul infractorilor în România. Dacă vor să fie complici cei din UDMR, dacă cei din UDMR consideră că pentru asta au fost votaţi de etnicii maghiari, să voteze (modificările la Codul penal - n.r.). Eu nu cred că pentru asta au fost votaţi”, a afirmat Stelian Ion la Senat, potrivit Agerpres.
El susţine că Liviu Dragnea are „nevoie mare” de un ministru al Justiţiei care să dea totuşi acele ordonanţe de urgenţă, pentru că „în Parlament este posibil să nu reuşească să treacă”.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de modificare a Codului penal, aşa cum a fost elaborat de Comisia specială privind legile Justiţiei. S-au înregistrat 75 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Modificări controverate la Codul penal
Marţi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a dat raport favorabil modificărilor, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR.
Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.
Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.
Totodată, o altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ.
„Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, prevede textul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News