Live

Un prim pas în Parlament pentru schimbarea lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:

Opoziția vrea schimbarea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. PNL, PMP, USR și deputații neafiliați au depus, miercuri, un proiect pentru schimbarea Regulamentului Camerei. Conform propunerii, președintele acestui for ar trebui să poată fi demis dacă o treime dintre deputați doresc acest lucru.

Despre această soluție vorbea, marți, și fostul premier Victor Ponta, lider al partidului Pro România.

Conform regulamentului care este acum în vigoare, președintele Camerei Deputaților poate fi revocat doar de grupul parlamentar care l-a propus, adică cel al PSD.

Victor Ponta a spus marți că va discuta despre schimbarea regulamentului și cu parlamentari social-democrați, pentru că, în opinia sa, sunt mulți deputați anti-Dragnea. Potrivit lui Ponta, mai e nevoie de votul a 10-15 deputați din PSD pentru a avea majoritatea necesară schimbării regulamentului. E foarte posibil în contextul actual să obținem majoritatea. Există o majoritate anti-Dragnea și trebuie să pornim de aici”, a spus Ponta. Deputații partidului său se numără printre cei neafiliați.

Ideea revocării lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei a venit după ce mai mulți parlamentari social-democrați au semnat înaintea Comitetului Executiv Național de săptămâna trecută o scrisoare în care își exprimau nemulțumirea față de liderul partidului lor. După ce, în urma CEx-ului, Liviu Dragnea a fost reconfirmat în fruntea PSD, ideea revocării lui de la șefia Camerei a căpătat tot mai multă forță.

Acest demers al opoziției ar trebui să ajungă în Comisia de regulament al Camerei. În această comisie sunt șapte membri, câte unul de la PSD, ALDE, UDMR, PNL, USR, PMP și minorități. Pentru ca propunerea să treacă mai departe, este nevoie de patru voturi favorabile. „Nu știu ce se va întâmpla în Comisie, e mai puțin important, pericolul nu există în plen. (...) Majoritatea de la Camera Deputaților este una stabilă, nu cred că trebuie să ne concentrăm foarte mult pe această propunere de regulament, poate că opoziția ar trebui să se concentreze pe legea off-shore-ului, pentru că iar vor să voteze împotriva acestei legi și să devenim mai săraci cu vreo 40 de miliarde de euro în următorii 15 ani”,  a comentat la Digi24 senatorul social-democrat Liviu Pop.

În schimb, deputatul USR Ionuț Moșteanu se declară optimist în ceea ce privește succesul demersului opoziției. El a explicat la Digi24 de ce opoziția cere schimbarea președintelui Camerei. „În realitate, Liviu Dragnea se folosește de acest titlu de președinte al Camerei, nu vine la ședințe decât foarte rar, nu prezidează decât foarte rar ședințe de plen sau ședințe de Birou Permanent. România nu poate avea ca al treilea om în stat un om cu o condamnare penală definitivă și cu încă una într-o primă instanță. Ne vom lupta cu toate armele parlamentare pe care le avem la îndemnână”, a declarat Ionuț Moșteanu. „Sunt nemulțumiri și în alte grupuri parlamentare și eu cred că sunt șanse bune să obținem voturile”, a spus deputatul USR.

Potrivit calculelor jurnaliștilor, ar fi nevoie de voturile a cel puțin 20 de deputați PSD să voteze împotriva lui Liviu Dragnea. „Acum vreo săptămână erau vreo 50 supărați. Să vedem cât de supărați sunt. Noi trebuie să ne facem treaba de opoziție”, a comentat Ionuț Moșteanu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Senatul şi Camera Deputaţilor și-au ales președinții: Ilie Bolojan și Ciprian Șerban. Câte voturi au obținut

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Noul Parlament se reuneşte azi în prima şedinţă, la ora 14.00

VIDEO Noii deputați s-au rătăcit pe holurile Parlamentului. Mulți dintre ei nu știu nici diferența dintre tipurile de lege

Partenerii noștri