Live

Un nou motiv de ceartă în Coaliție din cauza unei noi instituții care ar urma să se ocupe de investiții de două miliarde de euro

Data publicării:
Caare vor fi proiectele finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Foto: Getty Images

Agenția Națională dedicată proiectelor din Sănătate este un nou motiv de ceartă în Coaliția de guvernare. Ea apare în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Ministrul Sănătății spune că liderii Coaliției și-au dat deja acordul pentru noua instituție. La polul opus, premierul Florin Cîțu nu știe să existe vreun acord. 

Agenția Națională pentru Infrastructură în Sănătate ar urma să se ocupe de investiții de două miliarde de euro, fonduri prevăzute în PNRR. Rolul principal ar fi de a elabora proiecte pentru construirea noilor spitale și de a impune criterii de calitate. Agenția va oferi și consultanță consiliilor județene și primăriilor în ceea ce privește rețeaua sanitară.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: "Este un proiect care este prevăzut în programul de guvernare, program de guvernare care a fost negociat în Coaliție. Dacă pentru partenerii de Coaliție există întrebări sau dubii legate de obiectivele, modul de funcționare, modul de finanțare al acestei agenții, le răspund cu mare plăcere".

Surse politice susțin că mai mulți lideri liberali se opun proiectului și ar vrea ca banii să fie gestionați de autoritățile locale. Ministrul Sănătății este contrazis de premier.

Florin Cîțu, premierul României: "Această soluție a fost discutată în Coaliția de guvernare, nu a fost aprobată în Coaliția de guvernare, deci nu am cum să o susțin în acest moment. E o decizie pe care trebuie să o luăm în Coaliție, cu președinții de partid".

Din opoziție, social-democrații susțin că înființarea agenției ar dubla rolul Companiei Naționale de Investiții.

Alexandru Rafila, deputat PSD: "Creează o nouă structură birocratică care cheltuiește bani publici. În condițiile în care Ministerul Sănătății are deja 6 secretari de stat, un președinte al unei astfel de agenții care ar avea personalitate juridică și ar fi ordonator de credite înseamnă o nouă funcție de demnitar, înseamnă foarte multe posturi de directori sau de lucrături. Se menționează acolo că o astfel de agenție este o condiționalitate pentru primirea fondurilor din PNRR ceea ce este neadevărat".

Discuțiile despre o nouă agenție pentru proiecte în Sănătate au început la negocierile Coaliției, de la Vila Lac, din iarnă la propunerea liderilor USR PLUS.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Panouri fotovoltaice pentru familiile vulnerabile din România. Câți bani vor primi de la stat cei care se înscriu în program

O „eroare” a UNEFS a lăsat fără bani zeci de studenți premiați la un concurs cu fonduri europene

Corina Crețu: „Nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene”

România a încasat 1,9 miliarde de euro din fondurile structurale UE 2021-2027. Rata de absorbție e de 6,11%

Partenerii noștri