Live

Românii aflați la coadă în Munchen au mai votat o oră în plus. „Sistemul a fost blocat de la București”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Vlad Ursulean

Românii care așteptau la coadă să voteze, la ora 21:00 (ora locală), la închiderea urnelor, la consultatul din Munchen au mai putut să voteze circa o oră, în ciuda măsurii speciale a poliției germane. Oamenii au fost înconjurați cu un gard și s-a considerat că este teritoriul consulatului și prin urmare se respectă legea electorală românească.

Actualizare: Jurnalistul Vlad Ursulean a anunțat ulterior că votul a mai fost permis la consulatul din Munchen doar o oră. „Sistemul a fost blocat de la București la ora 22 și tot au rămas oameni pe dinafară. Romania strikes back”, a spus el. 

Actualizare: Același lucru se întâmplă și la Ambasada României de la Copenhaga. 

„Ora 21:55 - oamenii pleacă acasă dezamăgiți, nu se mai poate vota.

Ora 21:50 - Sistemul s-a blocat, oamenii blocați în Ambasadă strigă “Vreau să votez!” - vedeți video în comentarii

Ora 21:00 - Ambasadorul Grădinaru i-a băgat pe toți cei ce stăteau la coadă în grădina Ambasadei. Nimeni nu pleacă până nu votează! O lecție dură pentru domnul ambasador... data viitoare să facă bine și să aprobe toate cererile comunității de secții suplimentare și bine echipate. Ne vedem la prezidențiale în noiembrie 2019!”, relatează Remus Pușpan.


„Final fericit la München, unde poliția a luat inițiativa de a construi un perimetru din garduri, a băgat pe toată lumea înăuntru și acum consideră că sunt pe teritoriul consulatului, deci vor vota cu toții”, scrie jurnalistul Vlad Ursulean, aflat la fața locului.

El a menționat că „unul dintre polițiști e născut în Brașov și ne-a vorbit la portavoce în română.”

„Rămâne enervarea de peste zi – peste 8 ore de stat la coadă și mulți oameni care au renunțat, dar e înduioșător să vedem autorități care iau măsuri în sprijinul publicului și le anunță calm, liniștind instant o mulțime furioasă”, mai spune jurnalistul.

Duminică, la alegerile europarlamentare și la referendumul pentru justiție, au fost mari probleme privind organizarea votului. S-au format cozi kilometrice la unele secții de votare, iar unii oameni au așteptat și opt-nouă ore și tot nu au putut să-și exprime opțiunile politice.

„Se merge extrem de greu şi cred că problema principală este organizarea, care este în așa manieră gândită, încât să meargă lent”, a declarat pentru Digi24 Cristian Buzea, un român stabilit la Munchen.

El a precizat că a stat de la 8:30 până în jurul orei 15:30 ca să poată să voteze. Cristian Buzea a mai spus că oamenii care stau la coadă sunt deciși și motivați să nu renunțe și să încerce să voteze. Românul a povestit că la secția de votare respectivă e o singură ușă pe care se intră și se iese și accesul este îngreunat. O persoană stă la ușă și intrarea sau ieșirea în secția de vot se face pe grupuri.

Opoziția cerut prelungirea orelor de votare în diaspora, însă Biroul electoral central a respins cererea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rutte cere Germaniei să crească cheltuielile pentru apărare. „Toți aliații NATO trebuie să investească mai mult”

Opt membri ai unui grup extremist cu „idei rasiste și apocaliptice”, care plănuiau o lovitură de stat în Germania, au fost arestați

Germania condamnă Rusia pentru „o încercare masivă” de a împiedica moldovenii din străinătate să voteze la prezidențiale

Victimele dictaturii din Germania de Est, obligate la muncă forțată inclusiv pentru firme din Vest, ar putea fi despăgubite

Partenerii noștri