Live

Tensiuni în Coaliție în ziua ședințelor decisive pentru soarta alegerilor. Liberalii, nemulțumiți de demiterea șefului APIA

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

O şedinţă a Coaliţiei are loc, miercuri, în care liderii PSD şi PNL discută din nou subiectul comasării alegerilor, după mai multe încercări în care nu s-a ajuns la o înţelegere comună. Potrivit unor surse politice, se conturează scenariul listelor comune la europarlamentare şi înţelegeri puctuale la alegerile locale, în cazul comasării în 9 iunie a celor două tipuri de alegeri. Este posibil şi un acord semnat, după şedinţele interne ale partidelor, după-amiază. De asemenea, nervii sunt întinși la maximum în PNL, după ce șeful APIA a fost demis de ministrul Agriculturii.

Liderii PSD şi PNL discută miercuri dimineaţa, înainte de şedinţa CSAT, pentru a pune la punct detaliile unei posibile comasări a alegerilor europarlamentare şi locale în luna iunie. În cazul unei înţelegeri, cele două partide ar urma să candideze pe liste comune la europarlamentare, iar la locale vor face înţelegeri punctuale, în zonele unde sunt primari ai Opoziţiei.

Şedinţe la partide, după Coaliţie

După discuţiile din Coaliţie, PNL se reuneşte într-o şedinţă a conducerii partidului, începând cu ora 16.00, pentru a aproba posibila înţelegere cu social-democraţii, şi la PSD fiind aşteptată o şedinţă internă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat marţi o posibilă alianţă între PSD şi PNL, la alegerile din acest an, pe fondul pericolului extremismului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, despre negocierile din Coaliţie cu PNL, că una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică, care va da stabilitate României şi că el, doreşte ca miercuri să anunţe tot calendarul de alegeri.

„Cred că suntem nişte oameni serioşi, dacă venim în faţa românilor cu un proiect pentru anumite alegeri, venim cu un proiect de ţară pentru toate alegerile, dacă decidem acest lucru”, a mai afirmat Ciolacu.

El preciza că „sunt două programe de armonizat”.

„Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România, care există în acest moment şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Vom vedea şi percepţia românilor”, a arătat Ciolacu.

De asemenea, subiectul alegerilor prezidențiale va fi discutat după primele rezultate ale alegerilor din luna iunie.

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, se va întâlni miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia şedinţei CSAT care începe la ora 13.00.

Iohannis e de acord cu comasarea

Şeful statului afirma, recent, că este de acord cu o comasare a alegerilor.

„Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi Coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, pe 7 februarie, la Strasbourg.

Şeful statului mai spunea recent că nu acordă şanse variantei unui candidat independent pentru Cotroceni.

Întrebat pe cine consideră mai potrivit pentru această funcţie, dintre Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, a replicat că vede „un preşedinte sau o preşedintă care se implică pentru ţară” şi care menţine orientarea europeană.

În ceea ce priveşte un candidat unic PSD-PNL, preşedintele a afirmat că se aşteaptă să fie întrebat de cei din Coaliție în legătură cu o astfel de opţiune.

Săptămâna trecută, liderii Coaliţiei au discutat în două şedinţe, luni şi vineri, subiectul comasării alegerilor, fără a ajunge la un acord pe acest subiect, iar duminică şedinţa nu a mai avut loc, existând însă o discuţie între liderii celor două partide, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.

Scandal în Coaliție din cauza demiterii șefului APIA

De asemenea, nervii sunt întinși la maximum în PNL, după ce a fost demis omul care a blocat controversata afacere cu stuf a fiului lui Paul Stănescu. Ionuț Lupu, șeful APIA, era susținut de liberali, care primiseră garanții că acesta nu va fi îndepărtat de PSD. Mișcarea de forță a ministrului social-democrat, susținut chiar de Paul Stănescu, ar putea bloca orice înțelegere pentru alegeri.

Surse liberale susțin că demiterea a fost făcută fără a fi anunțați și liderii PNL și consideră că are legătura cu blocarea subvenției pentru afacerile baronului PSD Paul Stănescu.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem.

Ionuț Lupu este funcționarul care a semnalat tunul de 5 milioane de euro pe care două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu urmau să-l dea statului român.

Concret, două societăți cu care acesta are legături strânse au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. O premieră în agricultură, făcută posibilă prin concursul Parlamentului, ministerului Agriculturii și altor instituții. Toate și-au dat mâna pentru a băga milioane de euro în buzunarele unor băieți deștepți. Întreaga procedură se afla în stadiu de verificare la APIA, fiind analizată și de Comisia Europeană.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Discuție între Simonis și Ciolacu pe TikTok: „Îți amintești când ne spuneai să nu îi dăm voturi lui Simion? Să știi că toți i-am dat”

Crin Antonescu dezvăluie cu cine a votat. „Nu l-am votat pe Călin Georgescu, pot să vă spun la parlamentare”

Lidera POT, Anamaria Gavrilă, acuză PSD de șantaj și presiuni asupra membrilor de partid. Reacția lui Marcel Ciolacu

România are un nou Guvern. Mesajul lui Marcel Ciolacu, la prima ședință a noului executiv: „Știm ce greşeli nu mai trebuie să repetăm”

Partenerii noștri