Tăriceanu, scrisoare critică la adresa forurilor europene. Le acuză de „practici ce amintesc de trecutul totalitarist”
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se exprimă foarte critic, într-o scrisoare, la adresa Comisiei Europene, a Parlamentului European, dar și a propriei familii politice europene. Este nemulțumit de raportul MCV, de rezoluția la adresa României adoptată de Parlamentul European, dar și de faptul că unii europarlamentari ALDE au votat-o.
Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a transmis colegilor din familia politică europeană omonimă - în care este înscris partidul său - o scrisoare în care se plânge că aceștia au susținut rezoluția Parlamentului European, critică la adresa României, adoptată la 13 noiembrie. Președintele Senatului este deranjat că grupul ALDE din PE nu s-a consultat cu partidul său și acuză Parlamentul European că adoptă atitudinea Comisiei Europene, care, în opinia lui Călin Popescu-Tăriceanu, are idei preconcepute și tratează incorect „unii membri” ai Uniunii Europene.
Iată ce scrie Călin Popescu Tăriceanu în scrisoarea adresată grupului ALDE din Parlamentul European:
„Dragi colegi,
(...)
Regretăm profund că grupul ALDE nu s-a consultat cu noi sub nicio formă instituțională atunci când s-a pozițiuonat față de Rezoluția Parlamentului European referitoare la statul de drept în România, din 13 noiembrie 2018. Respectiva rezoluție se bazează aproape în întregime pe relatări deformate ale chestiunii în discuție, furnizate de părți interesate, mai precis pe „comunicări”, „schimburi de vederi”, „opinii”, „relatări”, „dezbateri despre amenințarea la adresa statului de drept în România” și „repetate proteste de masă”. Chiar dacă rezoluția afirmă că UE pleacă de la prezumția unei încrederi reciproce că statele membre acționează în conformitate cu democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, o asemenea prezumție lipsește total din textul documentului. Nu este menționată nici măcar o poziție a ramurilor executivă, legislativă sau judiciară ale Guvernului român. Rezoluția în ansamblul său pornește de la o neîncredere profundă în autoritățile române și de la o prezumție de vinovăție în legătură cu oficialii români.
Ca liberali, suntem foarte îngrijorați să vedem că grupul ALDE și Parlamentul European în ansamblu se dedau unei practici de acuzare publică ce nouă, românilor, ne aduce aminte de trecutul totalitatist. Nimic nu e mai puțin liberal și mai străin de tradiția politică europeană decât o Adunare reprezentativă care se angajează în acțiuni acuzatoare la adresa unora dintre membrii ei. Suntem deja obișnuiți cu Comisia Europeană, care tratează unele state membre drept vinovate, dar suntem neplăcut surprinși să vedem că Parlamentul European urmează acest tip de proceduri, menite să dividă și să submineze încrederea reciprocă, pe care, alminteri, are datoria să o realizeze între cetățenii tuturor țărilor pe care le reprezintă.
Cu toate acestea, apreciem că unii membri ai grupului ALDE au votat împotriva rezoluției și sperăm că modul lor critic și echilibrat de a gândi va deveni în viitor un model de comportament pentru toate partidele liberale membre și pentru europarlamentari independenți”.
Scrisoarea este semnată de Călin Popescu Tăriceanu în calitate de lider al ALDE, dar și de președinte al Senatului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News