Live

Surse: Viorica Dăncilă s-a răzgândit din nou în privința Anei Birchall. Miza baronilor PSD - Secția pentru investigarea magistraților

Adriana Duțulescu Data publicării:
foto INQUAM PHOTOS/GEORGE CALIN

Existența Secției Speciale pentru investigarea magistraților a redevenit una dintre mizele principale pe agenda internă a PSD, după ce premierul Viorica Dăncilă se angajase public că partidul nu se va mai implica în treburile Justiției. Ministrul Justiției, Ana Birchall, este subiectul nemulțumirilor colegilor din PSD din cauza opoziției sale față de activitatea și existența acestei Secții, dar, după ce a apărut în public informația conform căreia Viorica Dăncilă și-ar fi exprimat regretul că a numit-o la Ministerul Justiției, în cadrul întâlnirii de marți cu Procurorul General al SUA, premierul a ținut să sublinieze în fața demnitarului american că ea a ales-o pe Birchall pentru acest portofoliu și că are întreg sprijinul său pentru activitatea la minister. 

Surse politice au explicat pentru Digi24.ro că menționarea elogioasă a Anei Birchall în declarația lui William Barr postată pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA i-a întărit acesteia poziția în cadrul Guvernului, și mai ales în fața șefei Executivului, după ce din interiorul Palatului Victoria ieșiseră la iveală nemulțumirile exprimate de Viorica Dăncilă la adresa ministrului Justiției. 

G4Media.ro a dezvăluit că premierul Dăncilă ar fi respins propunerea MJ, ca evaluarea activității secției să fie făcută la minister, afirmând că justiția trebuie să se autoevalueze și că guvernul nu ar trebui să se implice în treburile justiției. Surse din MJ susțin însă că n-ar fi existat o astfel de propunere, dar că ministrul Birchall a pus în discuție modul de funcționare a Secției Speciale în contextul în care agentul guvernamental urma să depună, vineri, 14 iunie, întâmpinare în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Birchall ar fi pus în discuție procedura de numire a procurorilor din SIIJ de către CSM și rolul procurorului general, care, în urma celebrei OUG 7, nu mai poate cenzura actele de urmărire ale Secției Speciale.

Poziția ministrului justiției a strârnit nemulțumirea mai multor miniștri, cel mai vehement fiind secretarul general, Toni Greblă. Potrivit surselor G4Media.ro, discuția s-a încheiat după mai bine de o oră și jumătate de discuții contradictorii, premierul Dăncilă declarând la final că regretă că a numit-o ministru al justiției.

Dăncilă a recunoscut, marți, discuția, întrebată fiind despre posibilitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie: „Am spus că nu vorbesc despre Justiţie şi că nu vreau să intervin în Justiţie. Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei şi i-am spus că vreau ca nicio entitate, niciun ministru din Guvern să nu facă referire sau să intervină în Justiţie, să nu încerce sub nicio formă să mai aducă Justiţia în curtea Guvernului. (…) Suntem un Guvern politic, orice decizie a noastră, orice afirmaţie, chiar dacă este a Guvernului României, va fi interpretată politic şi nu vreau ca alianţa PSD-ALDE să deconteze o eventuală greşeală”. 

„Am avut o discuţie şi am spus care este modul de abordare al Guvernului şi faptul că Guvernul României nu va interveni în Justiţie, îşi doreşte o Justiţie independentă, dar, în acelaşi timp, îşi doreşte şi respectarea drepturilor cetăţenilor. Acest lucru l-am spus de fiecare dată şi acest lucru l-am spus şi procurorului general al SUA”, a spus Dăncilă, nuanțând mesajul legat de soarta Secției Speciale. 

GRECO, organism al Consiliului Europei, se declară foarte îngrijorat de activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați și recomandă Guvernului să desființeze această ”anomalie a sistemului judiciar” care pune în pericol independența justiției. Experții GRECO avertizează că secția specială poate fi folosită în scopuri politice și critică faptul că Guvernul a scos activitatea secției în afara autorității procurorului general.

Desființarea Secției Speciale este însă văzută cu ochi răi de liderii PSD, care s-au chinuit să o introducă în Legile Justiției în ciuda opoziției USR, PNL și a Președintelui Iohannis, precum și a opiniei experților europeni. Părerea baronilor PSD este că această instituție, a cărei actovitate a fost scoasă chiar și de sub controlul Procurorului General, le-ar oferi marjă de manevră și de influență în Justiție, iar desființarea ei ar face ca puterea PSD, pierdută parțial la alegerile din 26 mai, să dispară complet. 

Cu atât mai mult conflictul Anei Birchall cu Lia Savonea, președintele CSM, despre care s-a speculat că ar fi o apropiată a cercurilor de interese ale PSD, îi nemulțumește pe social-democrați, după ce colega lor de partid, pe atunci interimar la Justiție, a doborât recordul de timp pentru întocmirea actelor de extrădare în cazul lui Radu Mazăre, astfel încât acesta a fost adus în țară și încarcerat chiar înaintea campaniei electorale. 

De altfel, Robert Cazanciuc, președintele comisiei juridice a Senatului, a sugerat, vineri seara, la Digi24, că Ana Birchall nu ar fi foarte calificată pentru funcția de la Justiție. ”Eu nu cunosc acțiunile foarte bine ale doamnei Birchall, dacă domnia sa care a fost o perioadă interimar poate să gestioneze”, a spus Cazanciuc. Întrebat dacă Birchall ar trebui să fie schimbată, Cazanciuc a răspuns că este prematur să se exprime, dar că se va face o evaluare a activității de la Ministerul Justiției. 

Ana Birchall a declarat vineri seara, la sosirea la reuniunea PSD de la Neptun, că relația sa cu Viorica Dăncilă este ”bună” și că nu știe să se afle pe lista miniștrilor remaniabili. ”Eu îmi fac treaba”, a spus ministrul Justiției. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Țara cu care România va începe negocieri pentru încheierea unui tratat de extrădare. Demersul, aprobat în ședința de Guvern

Averile candidaților pentru alegerile prezidențiale. Cine sunt cei mai bogați competitori care vânează un loc la Palatul Cotroceni

Partenerii noștri