Live

Ramona Chiriac, care ar fi trebuit să deschidă lista PSD-PNL la europarlamentare, s-a retras

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George CĂlin

Lista comună PSD-PNL la europarlamentare a fost validată în ambele partide. Conducerile PSD și PNL s-au întâlnit joi, în ședințe separate, pentru a o vota. Ramona Chiriac, cea care ar fi trebuit să deschidă lista, s-a retras.

ACTUALIZARE 17:30 SURSE: Luni, coaliția stabilește ce se întâmplă după ce Ramona Chiriac a anunțat PSD și PNL că nu vrea să mai deschidă lista la europarlamentare. Cel mai probabil se va ajunge la a se alege între actualii europarlamentari Rareș Bogdan (PNL) și Mihai Tudose (PSD).

Lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare trebuia să fie deschisă de Ramona Chiriac, fosta şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, însă aceasta a anunţat în şedinţa PSD că nu doreşte să mai candideze, au precizat surse politice. Conducerile PSD şi PNL analizează, în şedinţe, candidaţii şi locurile eligibile pentru Parlamentul European.

Ramona Chiriac a anunţat că nu doreşte să candideze la alegerile europarlamentare, din motive personale. Ea era deschiderea de listă a celor două partide, la scrutinul pentru PE din 9 iunie.

Lista comună la europarlamentare este discutată, la această oră, în şedinţele celor două formaţiuni, atât PSD cât şi PNL stabilind ordinea poziţiilor eligibile.

Până la acest moment, după retragerea Ramonei Chiriac, lista comună se prezintă astfel: Mihai Tudose (PSD, Rareş Bogdan (PNL), ⁠Gabriela Firea (PSD),  ⁠Dan Motreanu (PNL), ⁠Victor Negrescu (PSD),  ⁠Adina Vălean (PNL),  ⁠Vasile Dîncu (PSD),  ⁠Daniel Buda (PNL)  ⁠Maria Grapini (PSD) ⁠Siegfried Mureşan (PNL), Gheorghe Cârciu (PSD), ⁠Dragoş Benea (PSD) ⁠Mircea Hava (PNL),  ⁠Titus Corlăţean (PSD), ⁠Dan Nica (PSD), Gheorghe Falcă (PNL), ⁠Roxana Mînzatu (PSD), ⁠Virgil Popescu (PNL), ⁠Alexandru Muraru (PNL).

Printre candidaţii PNL ar urma să se afle şi deputata Mara Mareş, preşedinta organizaţiei de tineret a partidului, însă nu pe un loc eligibil.

Ordinea candidaţilor poate suferi modificări, în funcţie de discuţiile interne din partide. 

UPDATE: Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, s-a retras de pe listă. 

Cea care deschidea lista la alegerile europarlamentare s-a retras. A fost o ședință în format restrâns în biroul președintelui Camerei Deputaților, la care au participat Marcel Ciolacu împeună cu cei care urmează să facă parte din listă, în care Ramona Chiriac i-a anunțat că în prezent este mai important postul pe care îl are blocat, pentru că nu și-a dat cu totul demisia de la Comisia Europeană din România.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Lista comună PSD-PNL la europarlamentare a fost validată în ambele partide. Asta după ce a fost fierbere în PNL, pentru că mai mulți miniștri liberali și-au dorit să candideze, dar premierul Ciolacu le-a interzis acest lucru.

Lista este deschisă de Ramona Chiriac, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, iar înainte de ședință a fost în biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților și s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu, pentru că și-au dorit liderii Coaliției o femeie care să deschidă această listă.

Potrivit informațiilor Digi24, printre cei care au votat împotrivă a fost Florin Cîțu și Robert Sighiartău.

De asemenea, atât ministrul Culturii, Raluca Turcan, cât și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, au vrut să se afle pe listă, însă a existat o regulă asumată atât de PNL, cât și de PSD ca miniștrii să-și ducă mandatul la capăt și să nu meargă pentru un loc la europarlamentare.

Lista Coaliției pentru alegerile europarlamentare din 2024

  • Ramona Chiriac
  • Mihai Tudose
  • Rareș Bogdan
  • Gabriela Firea
  • Dan Motreanu
  • Claudiu Manda
  • Adina Vălean
  • Victor Negrescu
  • Daniel Buda
  • Vasile Dîncu
  • Siegfried Mureșan
  • Maria Grapini
  • Mircea Hava
  • Gheorghe Cârciu
  • Gheorghe Falcă

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ilie Bolojan, în plenul reunit al Parlamentului: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”

Revenirea lui Crin Antonescu, fondatorul USL care i-a luat locul lui Băsescu timp de 50 de zile

DOCUMENT: Acordul politic PSD-PNL-UDMR-minorităţi, valabil până în 2028. Ce prevede

Politologul Ioan Stanomir, despre candidatura lui Crin Antonescu: Este un politician USL-ist. Problema este dublă

Partenerii noștri