Surse: Ce soluții pregătesc PSD și PNL în criza facturilor la energie și gaz. Liderii se reunesc în prima ședință a Coaliției din 2022
Liderii partidelor de guvernământ se reunesc luni, de la ora 17:00, la Palatul Parlamentului, în prima ședință a Coaliției din acest an. Ședința va fi una tensionată, ținând cont de subiectele fierbinți de pe agenda discuțiilor. Liderii Coaliției vor propune măsuri pentru criza din energie. „Am finalizat tot pachetul de măsuri, toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a prețurilor”, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, înaintea ședinței Consiliului Politic Național, de luni dimineață.
Surse din partid susțin că PSD are trei obiective prin pachetul de măsuri propus în Coaliție: să oprească creșterea prețurilor, să scadă imediat facturile atât pentru consumatorul casnic cât și pentru companii și să nu fie afectat deficitul bugetar.
„Dacă doar crești compensările și scazi taxele nu vei avea de unde să susți măsurile”, spun surse din partid.
Printre măsurile pe care le vor propune social democrații se numără reducerea TVA la energie de la 1 februarie, plafonarea prețului energiei la o valoarea mai mică decât cea stabilită anul trecut precum și majorarea plafonului de consum din actuala lege pentru consumatorii casnici, suprataxarea profitului pentru producători la pachet cu plafonarea marjei comerciale pe lanț.
„(n.red. Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie și gaze naturale) este suportabilă de către bugetul statului și îmi mențin părerea că această măsură trebuie luată începând cu data de 1 februarie”, a declarat luni Marcel Ciolacu, la sediul PSD.
De partea cealaltă, liberalii au păreri împărțite. Premierul Nicolae Ciucă anunța săptămâna trecută că de la 1 aprilie va fi aplicată o nouă schemă de ajutor în energie, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. PSD nu este de acord cu compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare. „În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a mai spus premierul.
Surse din PNL spun că președintele partidului, Florin Cîțu, „este interesat de orice soluție pentru facturile la energie care nu discriminează și care se aplică unitar în toate sectoarele din economie”. Cîțu ar vrea o eșalonare a plății facturilor și un plan de investiții multianual, asumat transpartinic pentru a asigura securitatea energetică a României. „Soluții, cu bani de la buget pentru persoane fizice și companii, nu rezolvă problmea structurală a prețurilor din energie”, e de părere fostul premier, potrivit surselor citate.
De asemenea, liderii Coaliției ar urma să înceapă și discuțiile pe legea off-shore, care ar rezolva pe termen lung o parte dintre problemele din energie, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagra.
Pe partea politică, în Coaliție nu este exclus să se discute și despre o eventuală remaniere guvernamentală. În ultimele zile, dinspre cele două partide principale de guvernământ existânt reproșuri pentru ministrul Energiei, dar și pentru ministrul Sănătății.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News