Live

Sfatul medicilor pentru Mihai Tudose, după infarctul suferit marți. „A fost la un pas de cealaltă lume”

Data actualizării: Data publicării:

Fostul premier Mihai Tudose a fost la un pas de o nouă intervenţie chirurgicală, dar echipa de medici care îl are sub supraveghere a decis că deocamdată fostul premier este în stare bună şi nu este necesară montarea unor stenturi suplimentare. Tudose a fost la un pas de deces, după ce a suferit un infarct major, avertizează medicii. Fostul ministrul Nicolae Bănicioiu a fost primul care i-a acordat primul-ajutor. Se aflau la o întâlnire de partid.

 

Mircea Cinteză, medic primar cardiolog: Infarctul apare când un cheag de sânge acoperă una din arterele care hrăneşte muşchiul inimii. Dacă această obstrucţie durează mai multe zeci de minute, porţiunea aceea din muşchiul inimii moare, acea porţiune a inimii nu se va mai contracta.

Medicii spun că există simptome care prevestesc un infarct. Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi-a dat seama de acestea în momentul în care Mihai Tudose a spus că se simte rău.

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al sănătății: La un moment a acuzat o stare de rău, și-a pus capul în mâini pe masă și atunci mi-am dat seama că lucrurile nu sunt în regulă. Acuza o durere în capul pieptului și o transpirație excesivă, ceea ce m-a dus cu gândul la un infarct. Când am încercat să îl ridic era amețit. Am sunat la 112 și i-am acordat primul ajutor.

Ambulanţa a ajuns în cel mult 10 minute şi l-a transportat la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, unde medicii l-au operat şi i-au pus două stenturi. Starea de sănătate a fostului ministru este stabilă acum.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: El este bine, dar am fost anunţată că nu mai doreşte să dăm date despre starea lui de sănătate din acest moment. Dar e bine că s-a terminat cu bine.

Medicii care îl au sub onservaţie pe fostul premier au analizat şi varianta de a-l mai supune unei intervenţii chirurgicale, dar până la urmă au decis că nu mai este cazul.

Mircea Cinteză, medic primar cardiolog: În momentul în care există o leziune pe unul din vase care face un cheag şi produce infarctul, de obicei şi celelalte vase au fost atinse. Se face evaluarea totală a irigaţiei inimii şi se constată de cele mai multe ori că mai există puncte care ar putea să progreseze.Medicii decid dacă este de pus un stent.

În România, infarctul este principala cauză a deceselor. Anual, 20.000 de oameni fac un infarct.

Mircea Cinteză, medic primar cardiolog: Fumatul este unul dintre cei mai agresivi factori care contribuie la distrugerea arterelor. Infarctul poate să fie prevenit dacă ne prezentăm la doctor după vârsta de 40, 45 de ani aşa cum se cuvine, o dată pe an, uneori mai des.

Medicul îi dă lui Mihai Tudose şi un sfat.

Mircea Cinteză, medic primar cardiolog: Să realizeze că a fost la un pas de cealaltă lume şi, dacă a revenit, să realizeze că nu trebuie să se mai frământe pentru toate lucrurile din jur.

Fostul premier Mihai Tudose a suferit un infarct masiv, luni seară, în timpul unei şedinţe de partid.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tudose: Coaliția e confortabilă, strângem mai mult de 65%. PSD ar trebui să dea premierul, dar nu suntem blocaţi în acest proiect

Alegeri parlamentare 2024. Mihai Tudose susține că se prefigurează „un guvern de uniune națională” format din partide pro-europene

Tudose: „Înțeleg că există voturi anti-sistem, dar am mai avut experimente”. Ce spune despre o posibilă alianță de guvernare

Controverse în jurul afacerilor nepotului lui Marcel Ciolacu. Reacția liderilor PSD

Partenerii noștri