Scrisoare deschisă trimisă de Iohannis lui Dăncilă. Temă pentru şedinţa de guvern
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis marți, 18 decembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită includerea pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern a subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie", anunţă Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.
Noua solicitare a preşedintelui Klaus Iohannis vine pe fondul interesului manifestat de preşedinte cu privire la agenda şedinţelor de guvern care vor avea loc în perioada următoare şi după ce şi-a anunţat disponibilitatea de a participa la ele.
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis şefului statului, referitor la comunicarea agendei de lucru a Guvernului, că aceasta este publicată pe site-ul Guvernului, dar şi că. "în cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la «probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice», în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru".
Context în care, este de semnalat că scrisoarea deschisă trimisă acum premierului de către Klaus Iohannis vizează tocmai un subiect de politică externă - ieşirea Marii Britanii din UE. Un subiect de interes naţional, sugerează Iohannis în scrisoare, din moment ce afectează cel puţin 400.000 de cetăţeni români şi are implicaţii în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene, în care România este membru.
Mai jos, textul scrisorii deschise trimisă de şeful statului premierului Viorica Dăncilă:
"Doamnă Prim-ministru,
După cum cunoașteți, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de români aflați în această țară.
În urma negocierilor desfășurate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentul European, va asigura o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv români, aflați în Marea Britanie.
Cu toate acestea, ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii.
În aceste condiții, autoritățile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie în orice scenariu.
În situația în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel național, pentru asigurarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie. În acest caz, la nivel național, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât și la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie.
Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeți subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern."
Sursa: www.presidency.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News