România preia preşedinţia Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice
România a fost aleasă, joi, să preia preşedinţia Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), începând cu luna mai a acestui an, o decizie salutată de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.
Ţara noastră va conduce pentru prima oară această organizaţie începând cu 23 mai 2023, mandatul de un an urmând să fie exercitat de ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu.
"Rezultatul votului din 16 martie 2023 constituie o recunoaștere a prestației României la nivelul Organizației, dar și o apreciere a sprijinului concret pe care România l-a oferit OIAC în ultimii ani, în contextul investigațiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria, atentatul de la Salisbury și otrăvirea disidentului rus Aleksandr Navalnâi. Totodată, reprezintă o recunoaștere a potențialului României de a contribui la consolidarea și promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului multilateral", se arată într-un comunicat al ministerului de Externe.
România va avea rolul de a implementa Convenția pentru Interzicerea Armelor Chimice al cărei obiectiv principal este eliminarea armelor chimice la nivel global.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice reuneşte 193 de state membre. Până în prezent, sub supravegherea organizației, a fost distrus 99% din arsenalul chimic declarat de statele posesoare.
România s-a alăturat Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice încă de la înființarea ei în 1993 și a ratificat-o prin lege în 1994.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2013.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News