România poate spera la intrarea în Spațiul Schengen în 2024, spune Rareș Bogdan
Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a declarat la Digi24 că toate coridoarele diplomatice cu Austria au fost redeschise și România poate spera la intrare în Spațiul Schengen "etapizat sau integral în 2024". În ceea ce privește votul din Parlamentul olandez privind aderarea Bulgariei, acesta nu va avea loc mâine, cum era programat, ci a fost amânat cu 10 zile, a spus Rareș Bogdan, care a precizat că și țara vecină a demonstrat securizarea graniței de sud.
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Noi violențe în Amsterdam după atacul asupra fanilor israelieni ai echipei Maccabi Tel-Aviv. A fost decretată stare de urgență
Gigi Becali spune că PNL și AUR au o înțelegere pentru turul doi al prezidențialelor
Un român a fost împușcat de polițiștii bulgari. În ce stare se află
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Alegeri parlamentare cu miză uriașă în Austria, inclusiv pentru România
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Crin Atonescu îi atacă pe liderii PNL: E o formă de mediocritate și chiar impostură
"După decizia Austriei din 8 decembrie 2022, relațiile cu Viena au fost înghețate și România și-a retras ambasadorul dintr-o țara membră UE, acesta fiind un gest de revoltă care în limbaj diplomatic înseamnă extrem de mult.
Acum, dialogul interinstituțional și toate coridoarele diplomatice au fost redeschise, miniștrii Luminița Odobescu și Cătălin Predoiu, ambasadorul Emil Hurezeanu au întâlniri succesive, plus președintele României. Acum, chiar dacă discursul semielectoral al lui Gerhard Karner (ministrul de interne austriac – n.r.) a sunat la fel de hotărât, lucrurile arată complet diferit față de acum un an.
România poate spera la intrare în Spațiul Schengen etapizat sau integral în 2024.
Argumentele noastre sunt cele care au făcut partea austriacă să evalueze problema coridoarele de imigranți, Centrul pilot supervizat de comisarul de politică internă al UE funcționează perfect la granița de sud-vest cu Serbia.
Granița de sud a Bulgariei cu Turcia a fost verificată și s-a demonstrat că e securizată. Noi nu putem începe demersuri, din păcate, pentru a porni singuri intrarea.
Acum un an, Bulgaria a refuzat să se desprindă de România, când România putea spera la un vot și atunci am avut și Olanda împotrivă.
Între timp, Bulgaria a rezolvat problemele tehnice și de stabilitate guvernamentală. Parlamentul de la Haga care ne-a dat nouă votul pentru intrare urma să dea în 6 decembrie vot pentru Bulgaria, dar votul a fost amânat cu 10 zile și va fi dat în 14 sau 16 decembrie în Parlamentul olandez", a declarat Rareș Bogdan.
Ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu a declarat marţi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, că există timp pentru ca parlamentul şi guvernul de la Haga să ia o decizie privind ridicarea veto-ului privind aderarea Bulgariei la Schengen până la sfârşitul anului, ceea ce ar putea deschide calea pentru o decizie favorabilă ambelor ţări. El a reiterat importanţa faptului că rezultatul evaluării Bulgariei este pozitiv şi a subliniat că lucrul care contează în prezent este dialogul dintre guvernul şi parlamentul olandez. "Abia după aceea vom putea şti că care sunt paşii următori", a spus Predoiu.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News