Live

Rectificare prin OUG. Riscul major - a nu respecta Constituția și a pune statul de drept sub tăcere, avertizează Zegrean

Data publicării:

Guvernul nu este în situația de a face abstracție de obținerea unui aviz al CSAT pentru rectificarea bugetară. Se pun ambiții politice înaintea intereselor statului de drept, iar riscul major este acela de a nu respecta Constituția și de a trece statul de drept sub tăcere, avertizează Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale.

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a explicat la Digi24 în ce condiții rectificarea bugetară poate fi adoptată prin ordonanță de urgență și dacă există modalități prin care ar putea fi împiedicat acest demers al Guvernului. 

„În Constituție, articolul 138, titlul 4 din Constituție, care vorbește despre bugetul de stat și finanțele publice, spune că Guvernul întocmește în fiecare an proiectul de buget pe care îl prezintă spre aprobare Parlamentului în ședință comună. Este un principiu în drept - se numește al simetriei juridice - care spune că dacă un act a fost adoptat de Parlament, tot Parlamentul trebuie să îl și modifice, deci, în mod normal, Guvernul n-ar putea să facă rectificare bugetară prin ordonanță de urgență, pentru că nu se justifică urgența - sau poate că e, dar eu nu-l știu - și în al doilea rând, pentru că bugetul se adoptă prin lege”, a arătat Augustin Zegrean.

„Avizul CSAT-ului este obligatoriu de cerut, pentru că la momentul la care Guvernul depune proiectul de lege la Parlament, trebuie să îl depună însoțit de avizele care sunt necesare la fiecare proiect în parte. Este vorba de Consiliul Economic Special, care trebuie să dea un aviz, și CSAT”, a spus fostul președinte al Curții Constituționale. Or, pentru că ședința CSAT a fost suspendată, CSAT nu și-a manifestat voința în niciun fel. „Ce depun ei la Parlament când depun proiectul de lege? Curtea Constituțională a spus în mai multe rânduri că este obligatoriu să se solicite, dar Parlamentul, pentru că este autoritatea legislativă supremă și unic reprezentant al poporului român, nu este obligat să țină seama de avizul acela negativ, pentru că este Parlament și el dă legi, nimeni nu poate opri Parlamentul să dea legi. Dar Guvernul nu este în aceeași situație cu Parlamentul”, a explicat Augustin Zegrean.

„Guvernul nu este în situația de a face abstracție de obținerea unui aviz al CSAT. Sigur, ar trebui un aviz pozitiv, mai ales că este vorba acolo că se rectifică negativ bugetul unor instituții care chiar cu asta de ocupă, cu securitatea statului. Deci, nu e de jucat cu așa ceva, îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar am impresia că se pun ambiții politice înaintea intereselor statului de drept de a respecta legislația și Constituția. Nu așa se fac legile!”, spune fostul președinte al CCR.

În aceste condiții, singurul care ar putea să sesizeze Curtea Constituțională, în situația în care s-ar adopta rectificarea printr-o ordonanță de urgență, este Avocatul Poporului, reamintește Augustin Zegrean.

Ordonanța se depune la Parlament, ea intră în vigoare la data depunerii la Parlament și publicării în Monitorul Oficial. Parlamentul, după ce o ia în discuție, proiectul adoptat poate fi atacat la Curte de cine poate ataca la Curte: președinte, senator, deputat, primul ministru când e cazul, Înalta Curte și așa mai departe, dar OUG nu poate fi atacată decât de Avocatul Poporului direct la Curte sau dacă va fi cândva un proces și în proces se va invoca un articol din ordonanța aceasta, acela va putea fi atacat la Curte, a precizat Zegrean.

„Teoretic, Guvernul riscă prin acest demers ca Parlamentul să respingă ordonanța prin lege - sunt obligați să dea o lege de aprobare sau de respingere - există riscul acesta, dar este doar teoretic, pentru că în Parlament este același partid care are și guvernarea și mă îndoiesc că vor face așa ceva. Riscul major este acela de a nu respecta Constituția și de a pune statul de drept sub tăcere”, a punctat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, la Digi24.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta rectificarea bugetară, precizând că a fost îndeplinită obligaţia de a cere avizul CSAT.  Ea a spus că a primit „cu uimire” declaraţia de marţi a preşedintelui Klaus Iohannis în care acesta a anunţat suspendarea şedinţei CSAT. Premierul a cerut desecretizarea stenogramei şedinţei CSAT de marţi. Viorica Dăncilă a precizat că Guvernul „şi-a îndeplinit obligaţia” de a cere CSAT un punct de vedere şi că îşi îndeplineşte responsabilitatea de a asigura continuitate în finanţare.

Citiți și: 

Klaus Iohannis o cheamă joi pe Viorica Dăncilă la consultări. Premierul pleacă mâine în Spania

Premieră în România. Iohannis a suspendat ședința CSAT: Nu s-a putut emite avizul necesar

Teodorovici: Avizul CSAT pe rectificarea bugetară este consultativ, nu e o obligație

Reacția Guvernului la suspendarea ședinței CSAT: Nu are temei legal. Cerem desecretizarea stenogramei

Cine ar fi principalii beneficiari ai rectificării bugetare

Liviu Dragnea a fost la Guvern împreună cu Florin Iordache. Executivul se reunește miercuri pentru rectificarea bugetară

Vasilescu: Iohannis ne trimite acasă ca pe şcolari, duceţi-vă şi refaceţi-vă temele

Mihai Fifor, despre rectificarea bugetară: Fiecare zi de întârziere provoacă daune

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban a rămas fără bani. Guvernul Ungariei plănuiește să taie din bugetul pentru Apărare 

Inflația taie din bugetul de Sărbători. Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta pentru cadourile și masa de Crăciun

Nuclearelectrica a semnat cu un consorțiu de companii din SUA, Canada și Italia contractul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene

Partenerii noștri