Live

Reacție PNL: Trebuie să fii foarte prost să vii cu o taxă precum „taxa pe lăcomie”. Românii care economisesc vor pierde bani

Data actualizării: Data publicării:

Liberalii consideră că ordonanța de urgență pe care a anunțat-o ministrul Eugen Teodorovici „dinamitează sectorul privat și, bineînțeles, dinamitează economia”. Prin vocea senatorului Florin Cîțu, PNL susține că „românii care aveau bani în sistemul bancar și economiseau astăzi pierd mulți bani”, dacă va fi adoptată ordonanța anunțată marți seara.

„Suntem, astăzi, aici într-un moment trist pentru România. Așa cum am anunțat ieri, Guvernul României este pe cale să adopte o ordonanță care dinamitează sectorul privat și, bineînțeles, dinamitează economia. Nu a trebuit să așteptăm mult pentru aceste concluzii. Astăzi, piața de capital de la București scade cu aproape 9 puncte procentuale, iar singura bancă cu capital românesc este aproape de a fi închisă la tranzacționare, pentru că se apropie de scăderea de 15%”, declară senatorul PNL Florin Cîțu.

Acesta critică, în termeni extrem de duri, „taxa pe lăcomie” anunțată de Eugen Teodorovici. „Pe lângă titlul idiot cu care au venit cei de la guvernare, trebuie să spun că trebuie să fii foarte prost, îmi pare rău, dar trebuie să fii foarte prost să vii cu o asemenea taxă, în această formă. Asta arată foarte clar că nu înțelegi nimic, nici din economia privată, nici din sectorul financiar-bancar. Să plafonezi dobânzile la împrumuturi, înseamnă implicit să îi omori pe cei care au depozite în sistemul bancar. Prin această ordonanță, românii care aveau bani în sistemul bancar și economiseau astăzi pierd mulți bani. Mai mult, această dobândă este plafonată sub rata inflației. În loc să îi ajute pe cei care încearcă să economisească în viitor, îi omoară. Băncile, dacă nu pot să transfere în dobânzi mai mari, așa cum arată structura creditelor astăzi, vor schimba structura creditelor. Una (dintre consecințe) este credite la scadențe mai mici”, declară senatorul liberal.

Marți seară, Eugen Teodorovici a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele. 

De asemenea, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.

Citiți și:

Cu cât ar putea crește prețul utilităților dacă vor intra în vigoare măsurile anunțate de Teodorovici

Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere Guvernului să stopeze adoptarea ordonanţei anunţate de Teodorovici

Camera de Comerț Americană, apel către Guvern: Opriți asaltul asupra economiei!

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Lasconi cere Parchetului General autosesizarea pentru a lămuri dacă Ciucă, Ciolacu și Iohannis au informații despre Simion și Rusia

Alegeri prezidențiale 2024: Nicolae Ciucă, ostașul liberal care promitea că nu intră în politică

Care dintre partide propun cei mai mulți traseiști la alegerile parlamentare din 2024 (Raport Expert Forum)

Partenerii noștri