Live

Reacția Președinției după informațiile că Iohannis ar putea demisiona pentru a candida la Senat pe listele PNL

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Administraţia Prezidenţială a venit, marţi, cu precizări, în contextul informaţiilor vehiculate în spaţiul public privind o posibilă candidatură a preşedintelui Klaus Iohannis pe lista PNL la Senat, în care arată că şeful statului îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de Preşedinte.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: De-a lungul timpului, mai ales în al doilea mandat, comunicarea președintelui nu a fost atât de directă și de deschisă. Au fost foarte multe solicitări venite din partea presei, care au rămas fără răspuns. Acum vedem o precizare venită din partea Administrației Prezidențiale - președintele își va duce la bun sfârșit mandatul pe care îl are în acest moment. 

Ce nu se spune însă, și din informațiile noastre, ce încă se analizează, este dacă va candida sau nu, președintele României, pe lista de la Senat a PNL.

Cum se va putea face acest lucru? În primul rând ar trebui să vorbim despre o schimbare a legislației. Vorbim de codul electoral, care poate fi modificat, pentru că în momentul de față, persoanele independente - cum este și cazul președintelui Iohannis, care nu se află în niciun partid - nu pot candida.

Astfel, s-ar modifica legea, așa încât pe listele partidelor să poată fi înscrise și persoane care nu fac parte din partid. Prin această schimbare, ar încerca să evite Constituția, care este clară și spune că președintele țării nu trebuie să facă parte din partid, însă, dacă vor apela la această schimbare a legislației, PNL are nevoie și de voturile PSD.

Iar aici este altă discuție – dacă PNL este dispus să negocieze cu PSD, și ce este dispus să cedeze pentru a putea să îl introducă pe lista de Senat pentru alegerile parlamentare pe președintele Klaus Iohannis.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, Preşedintele României, Klaus Iohannis, precizează că îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de Preşedinte”, a transmis Administraţia Prezidenţială pentru News.ro.

În spaţiul public s-a vehiculat o posibilă candidatură a preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare, deschizând lista PNL la Senat şi despre o demisie a acestuia din funcţia de preşedinte, pentru a se putea înscrie în partid, în condiţiile în care Constituţia interzice şefului statului să facă politică.

Liberalii discută dacă Iohannis să fie pe lista partidului la parlamentare

Liberalii discută zilele acestea dacă să îl pună sau nu pe Klaus Iohannis pe liste la alegerile parlamentare, părerile fiind împărțite în interiorul partidului, conform unor surse ale Digi24. Cei din cercul liderului PNL Nicolae Ciucă ar susține o astfel de candidatură a șefului statului, însă alții cred că un asemenea pas ar trage în jos socrul formațiunii.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Crin Antonescu, atac la Iohannis și liderii PNL: „nevertebrate politic”. „Orice vot pentru Ciucă e unul pentru Iohannis”

Ultimul blat al lui Iohannis. Cum îl răsplătește Ciolacu

PSD a convocat Biroul Permanent Naţional pentru a discuta legea care îi dă posibilitatea lui Iohannis să candideze la parlamentare

Cum explică Nicolae Ciucă scoaterea cuvântului „ostaș” de pe panourile publicitare ale PNL. „Militar am fost o viață întreagă”

Partenerii noștri