Live

Reacția categorică a lui Orban după ce Predoiu a criticat mesajul SUA

Data actualizării: Data publicării:

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reacţionat marţi la criticile lui Cătălin Predoiu la adresa Departamentului de Stat al SUA, spunând că poziţia oficială a partidului este exprimată de el în calitate de lider, iar opiniile „exprimate de unii” sunt puncte de vedere individuale.

„Din calitatea de preşedinte al PNL, eu exprim poziţa oficială a PNL. Părerile exprimate de unii dintre colegii mei sunt puncte de vedere individuale, care nu corespund poziţiei oficiale a PNL”, a declarat Ludovic Orban.

Reacţia liderului PNL vine după ce fostul ministru al Justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu, a declarat seară, referindu-se la criticile Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile Justiţiei, că nu poate accepta tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României.

„Eu am sprijinit şi sprijin cu fapte administrative şi politice independenţa Justiţiei şi parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independenţa Justiţiei nu e uşoară şi orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României”, scrie el, într-o postare pe Facebook.

El afirmă că România este, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune şi cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democraţie şi valorile nord-atlantice.

„Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată şi eficientă este această mişcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american şi naţionalist, care poate fi manipulat de Rusia”, afirmă Predoiu.

El apreciază că „poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat”.

„Poate că diplomaţii americani ar trebui să fie mai atenţi la modul în care abordează România, mai adaptaţi la realităţile din teren, pentru a fi eficienţi. O spun de pe poziţia unui prieten al Americii”, afirmă fostul ministru al Justiţiei.

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată „România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Predoiu, despre extremismul din România: Fenomenul a fost perceput greșit ca fiind nesemnificativ. O abordare mai fermă e necesară

Predoiu, despre aderarea la Schengen: Românii nu vor mai vedea bariere la frontieră. Nu vor mai fi controalele pe care le știam

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, mesaj pentru alegătorii lui Călin Georgescu, care trebuie „înțeleși”, „ascultați”

România și Bulgaria intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025. „Este hotărât. Este meritat”, spune șefa PE

Partenerii noștri