Live

Video Rareș Bogdan, după anunțul Austriei: Să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătar pentru mai târziu

Data actualizării: Data publicării:
Rareș Bogdan, eurodeputat și prim-vicepreședinte PNL. FOTO: Inquam Photos / George Calin

Eurodeputatul Rareș Bogdan a declarat la Digi24 că trebuie să fim rezervați în ceea ce privește decizia Austriei de a ridica granițele aeriene pentru România, pentru că negocierile continuă, astfel încât Viena să ia aceeași hotărâre și în privința granițelor terestre, care ne interesează la fel de mult din perspectivă economică. Prim-vicepreședintele PNL a spus că nu "putem scoate sticlele de șampanie și să începem hora", pentru că în acest punct trebuie să se stabilească cum va fi luată decizia și care va fi calendarul de accedere. "Să ne bucurăm, dar să fie o bucurie neîmpărtășită la nivelul de dănțuială, nici măcar de vals, ci să fie pur și simplu o bucurie interioară. Să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătare pentru un pic mai târziu ", a mai spus Rareș Bogdan.

"Din vară, dialogurile dintre ministrul de Interne, ministerul Afacerilor Externe, Președinția României și puterea de la Viena s-au intensificat și am ajuns la discuții și la negocieri peste negocieri. Gerhard Karner a dat o declarație, iar la nivelul ministerului Afacerilor Interne din Austria există poziția flexibilizată, în așa fel încât să accepte extinderea spațiului Schengen pentru zona aeroportuară, urmând ca-n partea a doua să se discute și de partea de terestru și feroviar, lucru care ne interesează foarte mult, datorită schimburilor economice. Pentru cetățeanul european, la fel ca orice alt cetățean, e importantă și prima parte.

Negocierile continuă. Cătălin Predoiu va fi marți în Slovenia, va conduce negocierile, au fost ore, zile, săptămâni întregi de discuții la toate nivelele statului român - președinție, MAI, MAE, eurodeputați. Asta nu înseamnă că în momentul ăsta lucrurile sunt stabilite și că putem scoate sticlele de șampanie și să începem hora. Nu trebuie să sfârâie nici mititeii.

În acest moment, cunoscându-mă ca o persoană exuberantă, care a urmărit acest dosar 2 ani și jumătate, cu toate astea, sunt rezervat. E un pas mare înainte, e o schimbare a poziției Austriei față de România, dar se discută încă două chestiuni - dacă decizia va fi una în doi pași, o decizie care să cuprindă un calendar cu două etape, respectiv deschiderea granițelor aeroportuar și ulterior, în toamnă sau vară, deschiderea pe terestru și feroviar sau două decizii, pentru deschiderea granițelor pe aeroportuar, eventual schimbarea calendarului aerian în 22-23 martie sau două decizii, una acum pentru aeroportuar și una în august la un alt summit.

Deocamdată trebuie să fim rezervați. Să ne bucurăm, dar să fie o bucurie neîmpărtășită la nivelul de dănțuială, nici măcar de vals, ci să fie pur și simplu o bucurie interioară, pentru că mai avem un vot foarte important pe care Bulgaria trebuie să-l primească în parlamentul de la Haga, amânat pentru jumătatea lunii decembrie. Avem o situație schimbată la nivelul parlamentului olandez, iar decizia nu poate ajunge în CJAI într-un consiliu extraordinar fără votul legislativului olandez pentru Bulgaria, vot pe care România l-a primit, iar Bulgaria nu-l are încă, iar contextul parlamentar s-a schimbat radical. 

În acest demers, inclusiv companii austriece prezente în România au făcut lobby și au dus diplomație economică reală. Cei care au dus negocierile de cele mai multe ori nu se văd. Vă recomand multă prudență, bucurie interioară, dar să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătare pentru un pic mai târziu", a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Intrarea României în Schengen. Comisia Europeană: Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

Partenerii noștri