Raluca Turcan: „Aş vrea să demontez un fake news. Nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor”
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, joi, la Constanţa, că guvernul nu şi-au propus să desfiinţeze sporurile salariale acordate bugetarilor, calificând informațiile despre acest subiect drept „fake news”. Raluca Turcan, spunea luni seara, la Realitatea Plus, că unele sporuri, inclusiv cel pentru calculator și cel de confidențialitate, ar trebui eliminate.
Premierul Florin Cîțu anunțase săptămâna trecută că, până la momentul actual, Guvernul a identificat sporuri în valoare de 600 de milioane de lei. Acesta a spus că “multe dintre sporuri vor dispărea”.
Ideea renunțării la o parte din sporurile acordate unor categorii de angajați din sectorul public nu întrunește acordul unanim al membrior Coaliției de guvernare. Florin Cîțu și USR PLUS sunt adepții unei variante agresive prin care să se renunțe la toate sporurile, în vreme ce Ludovic Orban și UDMR vor să se facă mai întâi o analiză, deoarece o anulare globală a sporurilor salariale ar afecta major tocmai angajații cu salariile cele mai mici, nu pe cei cu salarii mari.
Întrebată dacă sporurile bugetarilor vor mai exista, ministrul Muncii a spus că vrea să demonteze o ştire falsă care se propagă în ultimul timp.
"Aş vrea să demontez un fake news care se propagă în ultimele ore. Nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor", a spus Raluca Turcan, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, sporurile salariale trebuie să fie acordate pe baza a două principii - categorii de muncă speciale şi motivarea.
"Sporurile trebuie să aibă două principii de bază pentru care sunt acordate. Unul este acela pentru categorii de muncă speciale care necesită sporuri şi un alt principiu este acela al motivării", a spus Turcan.
Ea a adăugat că ar trebui să se ţină cont mai mult de partea de salarizare decât de cea de sporuri, atunci când cineva îşi negociază un venit.
"Ne dorim, de asemenea, ca salariile în plată să ţină mult mai mult cont de partea de salarizare decât de partea de sporuri şi atunci când cineva îşi negociază un venit şi stabileşte un venit, inclusiv în sistemul public, să fie atras în primul rând de salariu şi mai puţin de partea de suplimentare a salariului cu sporuri. De aceea, încerc să explic inclusiv un raţionament matematic. Chiar dacă operăm modificări pe sporuri, nu intenţionăm să scădem venitul, ci dimpotrivă, salariile să fie oarecum egalizate şi acestea să fie suplimentate doar pe bază de principii foarte clare, cu sporurile", a declarat Turcan.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale s-a aflat, joi, într-o vizită de lucru la Casa Judeţeană de Pensii şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa.
Ce spunea Raluca Turcan luni
„Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați și, în același timp, bugetari care lucrează în condiții dificile. Aceștia trebuie sprijiniți acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană și, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a spus Turcan în cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus.
Ministrul Muncii a spus că sporul de antenă ar putea fi acordat ca sumă fixă, astfel încât, „dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați”. În schimb, sporul de calculator „nici nu ar trebui să existe”, a spus ea, adăugând că va propune eliminarea lui. „Așa cum am propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a adăugat ministrul.
Editor : A.V.D
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News