Live

Video PNL amână „Legea Iohannis”, după refuzul PSD de a o susține. De ce verdictul BEC nu a mai venit luni după-amiază

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la Senat, în timp ce este încă președinte, este amânată. La scurt timp după ce PSD a anunțat luni că va vota împotriva amendamentului, deoarece „nu e o prioritate”, și PNL și-a schimbat poziția, iar legea nu mai ajunge pe ordinea de zi a Parlamentului. Liberalii au cerut avizul Biroului Electoral Central pentru a se pronunța în legătură cu acest amendament, dar BEC a amânat pronunțarea.

BEC nu se va pronunța luni asupra problemei

ACTUALIZARE 16.55 Biroul Electoral Central a amânat, luni după-amiază, pronunțarea în legătura cu candidatura președintelui Iohannis pe listele PNL. Potrivit unor surse citate de Digi24, amânarea a fost decisă din cauza lipsei de la ședință chiar a reprezentantului PNL.

Proiectul „Legii Iohannis”, amânat o săptămână

ACTUALIZARE 14.58 Proiectul PNL privind candidatura preşedintelui României la alegerile parlamentare este în parcursul legislativ, dar s-a stabilit ca actul normativ să intre în Comisia juridică peste o săptămână, pentru a da posibilitatea Biroului Electoral Central (BEC) şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să clarifice dacă este necesară modificarea legii în scopul menţionat, a declarat luni liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu.

„La solicitarea mea, s-a stabilit termenul de raport săptămâna viitoare, luni, având în vedere faptul că Partidul Naţional Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesităţii sau nenecesităţii modificării legii pentru scopul urmărit de lege, respectiv participarea preşedintelui la încheierea termenului de mandat la alegerile parlamentare (...). Noi, tehnic, am prezervat perspectiva ca proiectul să meargă mai departe. Am cerut procedură de urgenţă, va fi pe ordinea Comisiei juridice luni, în ipoteza în care nu modificăm această decizie, în raport de ce BEC şi AEP, dacă primim răspunsuri de acolo şi decizia politică va fi alta, atunci respectăm decizia politică”, a precizat Fenechiu, după şedinţa Biroului permanent al Senatului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că PNL nu intenţionează modificarea Constituţiei pentru a-i da posibilitatea preşedintelui să candideze pentru parlamentare, subliniind că de fapt se reia o soluţie care a fost validată de CCR în 2004.

„Noi nu modificăm Constituţia, noi respectăm Constituţia şi reluăm o soluţie care a fost validată de Curtea Constituţională în 2004. L-am văzut pe domnul Zegrean spunând că (...) e neconstituţional. În 2004, domnul Zegrean era la Curtea Constituţională, da? S-a modificat Constituţia? Textul este acelaşi, am folosit acelaşi text special pentru a nu pemite pescuitul în ape tulburi. Adică, textul este identic cu cel de atunci, Constituţia e aceeaşi. Deci, pentru aceeaşi raţiune, pentru aceeaşi identitate, soluţia nu poate fi diferită”, a mai susţinut senatorul liberal.

Fenechiu a completat că motivul pentru care PNL a dat acest proiect legislativ este faptul că pe listele unui partid pot candida doar persoane asumate politic, iar preşedintele nu poate da o declaraţie în sensul acesta pentru că este independent, conform Constituţiei, şi nu ar putea candida.

„Datorită independenţei pe care o are preşedintele şi datorită prevederilor legale, pe listele de candidaţi pot candida doar persoane asumate politic. Când îţi depui candidatura, dai o declaraţie că eşti membru al partidului şi că accepţi candidatura. Un independent, în speţă preşedintele, nu poate da o asemenea declaraţie. Neputând da o declaraţie cerută de lege, nu ar putea candida. El independenţa o are pentru că îl obligă Constituţia”, a detaliat senatorul.

Întrebat dacă preşedintele Iohannis mai poate fi un plus electoral pentru a putea susţine candidatura lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care şeful statului are un anumit nivel de erodare politică, Fenechiu a răspuns că da.

„Eu cred că da, dar doar sociologii care fac măsurători vă pot răspunde la această întrebare. Vă reamintesc că Iohannis a fost foarte bun când ne-a adus la guvernare şi când lucrurile funcţionau foarte bine, dintr-o dată acum, dacă lucrurile arată într-un fel... Nu sunt omul care să mă dezic de oamenii care au fost lângă Partidul Naţional Liberal”, a conchis senatorul liberal.

Ciolacu: „Nu e o prioritate”

ACTUALIZARE 13.48 Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca şeful statului să candideze la alegerile legislative fără a renunţa la mandatul său nu este o prioritate nici pentru guvern, nici pentru social-democraţi, a declarat Marcel Ciolacu luni, argumentând astfel decizia PSD de a nu vota modificarea legislativă.

„Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru Partidul Social Democrat”, a spus Marcel Ciolacu după şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD, care a avut loc la sediul partidului din bulevardul Kiseleff.

PNL sesizează BEC

ACTUALIZARE 11.10 PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu amendamentul care permite candidatura preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare, în urma opiniei formulate de Consiliul Legislativ.

Totodată, liberalii au anunțat că, în urma acestei sesizări, PNL nu va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC.

ACTUALIZARE 10.44 Se preconizează o criză majoră în coaliția de guvernare. Surse politice citate de Digi24 afirmă că PSD va decide azi, în cadrul Biroului Permanent Național partidului, să nu voteze legea depusă de PNL prin care președintele Klaus Iohannis va putea să candideze pentru un loc la Senat, pe listele liberalilor.

Informațiile au fost confirmate ulterior chiar de Marcel Ciolacu, într-o discuție cu jurnaliștii, în această dimineață. Acesta a afirmat că social-democrații vor vota împotriva amendamentului.

Fără voturile social-democraților, liberalii au șanse extrem de mici să treacă această lege, pentru că ar trebui să coalizeze toate partidele de opoziție, implicit să ia voturi de la toate acestea.

***

Știrea inițială

Biroul Permanent Naţional al PSD se reuneşte azi pentru a discuta mai multe teme de actualitate, printre acestea aflându-se şi proiectul PNL care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.

Discuţiile din cadrul BPN vor viza bilanţul inundaţiilor şi măsurile luate de administraţiile social-democrate, pregătirile pentru campania electorală, dar și propuneri legislative, precum cea de modificare a Legii 208/2015, ce ar permite preşedintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei alianţe politice, potrivit reprezentanţilor PSD.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa pe 19 septembrie că Biroul Permanent Naţional al PSD va decide luni dacă susţine proiectul de lege depus de PNL referitor la candidatura lui Iohannis la parlamentare.

„Luni, am convocat un Birou Permanent Naţional al Partidului Social Democrat unde vom lua decizia. Avem o agendă normală, ce ţine şi de viitoarele alegeri şi de intrarea în campania electorală, dar este şi acest lucru pe ordinea de zi. Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată”, spunea Ciolacu.

Lege pentru Iohannis

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.

Sâmbătă, prim-ministrul a revenit cu precizări, afirmând că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

„Vom reuni Biroul Permanent Naţional în ziua de luni, pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei, cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atent şi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii noştri, care au expertiză, să ne facă şi ei un punct de vedere. La prima vedere (...) nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte, dacă îşi doreşte să candideze, să candideze. (...) Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască, să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti. Dacă concluzia specialiştilor va fi aceeaşi cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie”, a arătat Marcel Ciolacu.

Aviz de la Consiliul Legislativ

În replică, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a declarat că nu crede că s-ar fi ieşit cu proiectul PNL dacă nu ar fi fost nevoie de legislaţie suplimentară în acest sens, dar o să verifice acest lucru.

„Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu. O să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, pentru că nu cred că se ieşea cu un astfel de demers, dacă exista această posibilitate. Dar o să verificăm”, a spus liderul PNL.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii.

„Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.

Pe de altă paarte, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat la Digi24 că președintele Klaus Iohannis nu poate candida pentru funcția de senator cât timp este șef al statului.

„Este în afara regulilor democratice această lege”, a declarat constituționalistul. Pentru a putea candida la alegerile parlamentare, Iohannis trebuie să renunțe mai întâi la fotoliul de la Cotroceni, spune fostul șef CCR.

Editor : B.E. | B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Ciolacu, despre cum s-a contrazis singur în scandalul Nordis: „Poate nu am fost foarte inspirat, eram tot timpul în grabă”

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Partenerii noștri