Live

Preşedinţia anunţă întâlnirea Iohannis-Abe şi temele abordate. Este prima vizită a unui premier japonez la Bucureşti

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/GettyImages

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi marți, 16 ianuarie a.c., pe Prim-ministrul Japoniei, domnul Shinzo Abe, în cadrul vizitei oficiale pe care înaltul demnitar nipon o întreprinde la București", anunţă Administraţia Prezidenţială. Palatul Cotroceni subliniază faptul că "este prima vizită în România a unui Prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia".

"Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegațiilor, declarații de presă și un dineu oficial pe care Președintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea Prim-ministrului Shinzo Abe.

Agenda convorbirilor include stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral", se mai arată în comunicatul Preşedinţiei

Turneu în Europa Centrală şi de Est

Premierul japonez Shinzo Abe a părăsit vineri capitala Tokyo pentru un turneu diplomatic în Europa Centrală şi de Est, care va cuprinde cele trei ţări baltice, Bulgaria, Serbia şi România, în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord, notează AFP, preluată de Agerpres.

În pofida unui calm relativ în ultima perioadă, odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud), Shinzo Abe a continuat să facă apel la 'maximizarea presiunii' asupra Phenianului în legătură cu programele nucleare şi dezvoltarea rachetelor acestuia.

''Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională'', a declarat şeful executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european.

Potrivit Agerpres, Abe, care urmează să aibă întâlniri cu liderii celor şase ţări vizitate, a subliniat că va fi însoţit de reprezentanţi a peste 30 de companii japoneze.

Printre aceştia, reprezentantul companiei de vânzări online Rakuten va face deplasarea în Estonia, ţară extrem de avansată în domeniul serviciilor online şi tehnologiei informaţiei.

''Sperăm să dezvoltăm cooperarea în domeniul IT şi în securitatea cibernetică'', a declarat un diplomat japonez, care a evocat dezvoltarea domeniului digital în mica ţară baltică (vot electronic, demersuri administrative pe internet etc.) şi prezenţa unui centru de apărare cibernetică al NATO.

Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi îl va însoţi pe premierul japonez în toate cele şase ţări vizitate, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi Bulgaria.

În Bulgaria, Serbia şi România se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

''Cele trei ţări baltice sunt centre logistice'', a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei URSS. ''Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată'', a adăugat el cu referire la Bulgaria, România şi Serbia.

Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China dezvoltă rapid legături. Cele şase ţări vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul de 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care participă anual la un summit cu China.

Vizita premierului, precedată de cea a emisarului 

Prezenţa lui Shinzo Abe în regiune a fost precedată de cea a unui apropiat colaborator al său în materie de politică externă, prof. Kuni Miyake, care a călătorit la sfârşitul lunii octombrie la Londra, Bucureşti şi Kiev. Una din direcţiile mesajului cu care expertul nipon a venit la acea vreme în România viza strângerea relaţiilor între aliaţii SUA din Europa şi Asia.

Atingând dosarul nuclear nord-coreean, miza, spunea Kuni Miyake la Bucureşti, nu e despre ce se va întâmpla cu Japonia și Coreea de Sud, ci despre ce vor face americanii. Despre cum își vor apara americanii aliații. Iar asta, constata expertul în geopolitică, apropiat de premierul Abe, "este de interes și pentru est-europeni". Din această perspectivă, "România şi Japonia sunt în aceeaşi barcă", mai puncta prof. Miyake, în octombrie, care părea să fi venit la Bucureşti deopotrivă ca specialist recunoscut pe plan mondial şi ca mesager. Detalii AICI şi AICI.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Partenerii noștri