Predoiu, după discuțiile cu Austria pe Schengen: S-a creat emoție că vom transfera în masă cetățeni sirieni sau afgani
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat marți pentru Euronews România, în marja Formului Salzburg, care are loc în Slovenia, că a avut discuții „constructive” cu delegațiile austriece și bulgare în legătură cu aderarea la Schengen. „Eforturile noastre colective sunt concentrate pe obținerea unor rezultate tangibile până în decembrie 2023”, spune ministrul. Acesta a explicat și ce înseamnă condiția pusă de Austria, referitor la preluarea migranților. „Nu e nimic în plus pe care România să fie obligată să aducă, față de ce există în prezent în criteriile Schengen”, spune Predoiu.
„Suntem angajați în discuții constructive cu delegațiile austriece și bulgare, cu Comisia Europeană și Președinția spaniolă. Eforturile noastre colective sunt concentrate pe obținerea unor rezultate tangibile până în decembrie 2023. Am clarificat aspectele tehnice legate de așa-zisele „condiții” impuse de Austria. Acestea sunt, în realitate, proceduri pe care România le aplică deja în conformitate cu criteriile Schengen și Acordul Dublin. Aceasta înseamnă gestionarea cazurilor migranților care au intrat prin România și apoi au migrat ilegal în Austria, conform regulilor Dublin. Important de menționat este că nu sunt impuse proceduri suplimentare față de cele existente în cadrul criteriilor Schengen. Continuăm să lucrăm împreună pentru a asigura o abordare echilibrată și eficientă în gestionarea migrației și securității frontierelor”, spune ministrul.
Cătălin Predoiu precizează, însă, că discuțiile rămân „complicate” dar „există o mare diferență față de acum câteva luni de zile”.
„Am avut pe parcursul acestor luni precedente discuții complicate și ele rămân în continuare discuții complicate, dar, în același timp, clar există o mare diferență față de acum câteva luni de zile. Eu nu vreau să evaluez dacă e mult sau e puțin, este altceva, e ceva pe care putem construi, pe care putem continua. Eforturile care se fac și de către delegația noastră și de către delegația bulgară și delegația austriacă, dar în același timp și de către Comisie și Președinția spaniolă în acest cadru de discuții, dar și eforturile care se fac de către alți colegi din alte state membre, care susțin aceste discuții sunt îndreptate tocmai în direcția de a obține un rezultat palpabil, concret, în luna decembrie și în anul 2023”, spune ministrul de interne.
Acesta a fost întrebat și despre problema migranților pe care Austria ar vrea să îi trimită în România în schimbul acceptării țării noastre în Air Schengen. „S-a creat emoție, din câte am văzut această perspectivă de a se transfera în masă din Austria în România cetățeni sirieni sau cetățeni afgani care ar fi migranți ilegali și în felul ăsta interesele noastre ar fi afectate”, spune ministrul care explică la ce se referă condiția Austriei:
„Despre ce este vorba? În realitate este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetățeni care au intrat prin România, au fost înregistrați în Romania, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen și mai departe au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturați în Austria și constatați că sunt în stare de migrațiune ilegală, pe regulile existente, sunt trimiși în țara de unde au venit, adică în România. Nu e vorba de nicio altă procedură. Vă dau numai o cifră. Anul acesta vorbim de 120 de cetățeni. Deci aplicând deja aceste reguli. Deci nu e nimic în plus pe care România să fie obligată să aducă, față de ce există în prezent în criteriile Schengen”, a explicat Predoiu.
„Am avut discuții dimineață legate de posibilitățile tehnice de a lua o decizie în luna decembrie, plecând și de la situația concretă din fiecare dintre țările noastre și la ceea ce dorim fiecare și ce limite avem fiecare de a decide în aceste discuții. Pot să vă spun că aceste discuții vor continua și ele au fost pozitive, au adus ceva progrese, dar mai sunt încă multe lucruri de discutat. Aș vrea aici să mă refer, dacă tot ați întrebarea asupra unor chestiuni tehnice care au fost denumite, catalogate, apreciate în țară ca fiind condiții puse de Austria. În primul rând că în documente nu sunt numite condiții, sunt numite măsuri adiacente, dar hai să trecem de această semantică. În substanța lor sunt proceduri pe care la ora aceasta România le aplică. Sunt proceduri care sunt cuprinse în criteriile Schengen, în acordurile pe care le aplică, mai precis în Acordul Dublin. Deci la ora aceasta România aplică aceste proceduri și menționarea lor de către partea austriacă are în vedere dorința ca aceste proceduri să continue să fie aplicate”, mai spune ministrul de Interne.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în Air Schengen, transmite agenția de presă APA. „Acum este rândul Comisiei”, a precizat Karner.
„Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner. În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră. De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă. În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News