Live

Orban: PNL vrea să schimbe legea de funcționare a Curții Constituționale

Data publicării:

Ludovic Orban a anunțat, luni, că Biroul Executiv al PNL a decis înființarea unui grup de lucru format din parlamentarii liberali din comisiile juridice care vor lucra la un proiect pentru modificarea Legii de organizare și funcționare a CCR.

„BEX al PNL a luat decizia să inițieze procedura de modificare a modului în care funcționează CCR. În acest sens am stabilit un grup de lucru format din reprezentanții partidului care au activitate în Comisia juridică în cele două Camere ale Parlamentului și care au avut contribuții la acte normative de natura constituțională. Obiectivele acestui grup de lucru sunt realizarea unei analize comparative a modului în care funcționează Curțile Constituționale în alte țări europene”, a spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Președintele PNL a adăugat că printre modificările vizate de PNL ar fi schimbarea modalității de vot în luarea deciziilor de către judecătorii CCR, prin introducerea unei majorități calificate, precum și felul numirii magistraților Curții.

„De asemenea, o identificare a tuturor deficiențelor majore care sunt generate de textele constituționale și de Legea de organizare și funcționare a CCR. Obiectivul final este pregătirea unui proiect de revizuire a Constituției și de asemenea un nou proiect de lege de organizare și funcționare a CCR. Sigur că vizăm mai multe aspecte, de la modalitatea de desemnare a judecătorilor CCR, modalitatea de luare a deciziilor la nivelul CCR, posibilitatea introducerii de majorități calificate la anumite decizii. Vrem să identificăm limitele în deciziile pe care le poate lua CCR și o serie de alte aspecte care au ca obiectiv să punem Curtea Constituțională în slujba democrației, în slujba cetățeanului, să împiedicăm apariția unor decizii ale CCR care să fie luate în sprijinul unor grupuri de interese și împotriva prevederilor CCR”, a conchis Orban.

Președintele PNL a criticat recent decizia CCR de admitere a conflictului de natură juridică între Parlament și ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specialitate în cazurile de corupție, cerând demisia judecătorilor care au votat pentru admitere.

Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curții Constituționale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Legea prin care persoanele fizice autorizate pot deveni SRL, neconstituțională. Explicația oferită de CCR

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Nicolae Ciucă, despre retragerea lui Ludovic Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău

Culisele dezbaterii prezidențiale de la Digi24. Simion fără stare pe scenă, Geoană numit „arogant” și reacții la alianța Lasconi-Orban

Partenerii noștri